Skocz do zawartości

jawa 350 ts = problem

jabas
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z moja jawa ,ciezko ją odpalić jak jest silnik zimny , bo jak jest cieply to pali od 1 kopa ;) problem pojawia sie wtedy kiedy na tydzien odstawiam motor i zimnego nie moge odpalic musze sie ostro nameczyc :? ,ustawilem zaplon ,akumulator jest nowy ,swiece mi zalewa to czyli paliwko dochodzi :P wiec nie wiem dlaczego jak jest zimny mam tyle problemu zeby go odpalic ,prosze o pomoc ,porady .

Odpalalem juz chyba na wszystkie mozliwe sposoby

-na ssaniu ,kilka kopniec bez kluczyka ,potem na wlaczonym i nic itd. az wkoncu jak wymienie swiece bo juz od tego kopania sie zalewaja :roll: to chyba za 20 kopem odpala ,powoli mi sie od tego kopania prawa lydka wyrabia ,dobre urzadzenie na wyrobienie lydek ;)

Witam. No ja tez ostatnio mialem z tym problem, juz sie zaczynalem denerwowac, i wpadlem na pomysl zeby kopnac mocno, nie tylko tak sobie ale z calej siby, zeby jak najszybciej tloki chodzily, i podzialalo-juz 2 razy ;) Pozdrawiam i polecam sprobowac.

moze zle wyregulowany gażnik lub coś z cewkami, ewentualnie kable od świec.(dokładnie niepotrafie powiedzieć)

Ale nie napieprzaj mocno w kopniak bo na tym wałku od kopniaka jest skrzynia biegów która jest niesłychanie delikatna (przez takie napieprzanie w czerwcu mozesz mieć remont z powodu awarii skrzyni), nierzycze mnie przytrafiło się to 4 razy przez to że że jak tłumok kopałem

PS

W jawie jak niema elektronicznego zapłonu to ustawia sie go na czucie nie na przerwy napisane w serwisówce ( jak ustawiłem na przerwy to jawa wogule mi odpalać niechciała strzelała w gaznik lub w rure,masakra. a jak ustawiłem metodą prób i błędów (na żarówke) chulała jak wsciekła)

Pozdrawiam ,

Bo Jawa....

....to Podstawa :D

17353.gif

Wczoraj rozebralem gaznik przeczyscilem go ,byl w miare czysty ,nastepnie pogrzebalem troche w zaplonie no i po kilku kopach odpalil ale zobacze jak znow troche postoi ,kilka dni czy odpali czy znow pozostanie mi kopanie bez odzewu :x ,a wlasnie kapie wam z rur wydechowych nawet gdy motor stoi i jest nie odpalany ,bo mi sie czasami kaluze tworza :D

hej

ja podejrzewam że to prędzej wina uszczelnienia między połówkami wału...

podobne objawy, a inne możliwości wykluczone

polecam jeszcze ustawienie wyprzedzenia 2,4mm przed GMP a nie jak niektórzy podają 2,7mm. oczywiście ustawienie przerwy na przerywaczach to raczej robota dla głupiego, bo i tak będzie rózna wartość na każdym z przerywaczy. ważne jest identyczne wyprzedzenie, przerwa to drugi plan.

oczywiście jeśli chodzi o zapłon to polecam Prameti i jego elektronika, znikną problemy wszelkiego rodzaju.

pozdro

Ok dzieki za rady juz pali ,nie od pierwszego kopa ale wazne ze pali od kopa ;)

- slabiutki akumulator ??

akumulator ma niecale 2 miesiace

czy jak odpalasz na ssaniu to przypadkiem nie dodajesz gazu? bo jak ja kiedys na ssaniu oteiralem przepustnice to tez nie chciala odpalac.

nie dodaje gazu

teraz tylko musze go troche wyregulowac bo nie wchodzi jeszcze tak w oboroty jakbym chcial ale to juz nie problem

jeszcze raz dzieki za porady

Pozdrawiam