Martius Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Od lat sie tak uczylo osoby jezdzic poza kursami - sam mialem zone w ten sposob zaczac uczyc po jej niezbyt dobrych doswiadczeniach z inna szkola jazdy ale moglbym jedynie pouczyc na jakims placu a w ruch miejski i tak bym nie wyjechal - nie dosc ze nie mam uprawnien to nie wiem czy nerwy by mi wytrzymaly :P W kazdym razie znalazlem namiar na PROMOTORA i oni sie musieli meczyc :P Po prostu ludzie w wielu osrodkach szkolacy na motocyklach czesto na nich prawie nie jezdza a juz zeby usiasc z tylu za kursantem to nie do pomyslenia. Na dodatek o ile lepiej i bezpieczniej jechac sobie w klimatyzowanym samochodzie z tylu a kursant no coz pierwszy idzie w razie czego na odstrzal :P Uczenie w ten sposob ma tez inna wazna zalete osoby nie boja sie jezdic z pasazerem. A duzo znajomych po kilku lub kilkunastu latach jezdzenia boi sie brac pasazera do tej pory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasza Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2005 oni maja chyba teraz jeszcze nowy motocykl - honde cbf250 ale musze podskoczycna plac i zrobic jej zdjecia oraz umiescic na stronie - nawet jeszcze jej nie widzialem. Tak' date=' ale gadałem ostatnio z Tomkiem i Piotrkiem i cbf250 ma nie jeździć pomieście. Jest tak ogmolowana z każdej strony, że szerokością zaczyna zbliżaćsię do małego samochodu :P. Mam też wątpliwości czy da się ją porządnieprzewrócić - na oko to po prostu oprze się na tych gmolach w lekkim pochyleniu :P. Uczenie w ten sposob ma tez inna wazna zalete osoby nie boja sie jezdic z pasazerem.A duzo znajomych po kilku lub kilkunastu latach jezdzenia boi sie brac pasazera do tej pory. Ehh - i tak i nie. Wiozłem jakiś czas temu drobną koleżankę i było dobrze, nieprzeszkadzała mi w ogóle. Wczoraj wiozłem kolegę, który jest ode mnie wyższyi jeszcze nie chciał się porządnie trzymać w pasie tylko jakiś odchylony do tyłu jechał.Jechało mi się beznadziejnie (zwłaszcza przy ruszaniu, wolnych zakrętach), ale jeżdżęod niedawna (jakieś 1100 km samodzielnie). Dlatego ok - mogę kogoś wziąć, alezdecydowanie wolę jeździć sam dopóki nie nauczę się lepiej jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dori Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Już wszystko wiem, to był Tomek lub Piotrek :buttrock: - informacja z dobrego źródła ;) Dziękuję za odpowiedzi i pomoc w rozwiązaniu nurtującej mnie sprawy :flesje: PozdrawiamDori Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Pierwszy raz wsiadłem na motocykl prowadzony przez kursanta w 2001 roku, w ośrodku Imola w Warszawie. Przyczyna była prozaiczna - nie było samochodu do jazdy za motocyklem. Była za to konieczność wyjazdu na miasto. Jak mus to mus. Bez mrugnięcia okiem oznajmiłem kursantowi że dzisiaj jedziemy razem na jednym motocyklu. Chłopak zrobił gały jak pięciozłotówki ;) , ale nie protestował. Wbrew obawom nie było tak tragicznie jak mogło się wydawać. Godzinka spędzona na tylnym siodełku kursowego motocykla, uświadomiła mi że jazda samochodem za kursantem to zwykła ściema. Bo przez radio nie da się kursantowi skręcić, sięgnąć do hamulca, ani odkręcić gazu w razie potrzeby.Ponadto instruktor w roli pasażera na bieżąco dowodzi załogą, podpowiada krok po kroku wszystkie czynności jak: zmiany biegów w górę i w dół, moment i siła hamowania, składanie się w zakręt, przyspieszenie na wyjściu z zakrętu, itd...Przez radio się nie da! Jeśli chodzi o skręcanie, to nie muszę dotykać kierownicy by motocykl skręcił. Wystarczy BS w moim wykonaniu i studzienka zostaje ominięta, zakręt zacieśniony lub wręcz pas zmieniony. Stosuję również CS jeżeli kursant sztywnieje, odchyla się na zewnątrz zakrętu lub w inny sposób chce nas zabić jadąc prosto po zakręcie. Wystarczy że odepchnę wewnętrzną stronę kierownicy i maszyna skręca tak jak ja chcę.Ci którzy ze mną jeździli wiedzą o co chodzi :P Interkom także nie jest potrzebny :P :) :) Pozdrawiam wszystkich motocyklistów z Absolwentami na czele.Polecam temat "Z pamiętnika Lady Shadow" http://forum.motocyklistow.pl/viewtopic.php?t=13766 Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Tomek - walnij sobie jakiegos avatara bo tak to musze Twoje posty wyluskiwac :mrgreen: Moze ta kamizelke ? :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Nawet przygotowalem odpowiedniego avatara :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Jak się nauczę to sobie wkleję. Chyba że mi ResoR zrobi... ;) Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Klikasz prawym przyciskiem myszy, potem "zapisz jako"i zapisujesz na pulpicie.Potem wchodzisz w swoj profil i masz tam panel kontrolny emblematow.klikasz przycisk "przegladaj"odnajdujesz avatar u siebie na dysku i dajesz Ok i.... to wszystko ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi