Baron Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Hail! Mam znajomego, który ma małe pytanko i prosi o pomoc. "Sorki za offtop,choc jest to troche zwiazane z motorami rowniez. Jaki polecacie smar do lancuchow w rowerze/motorze?moze byc zwykly smar grafitowy?A i jaki polecacie smar do lozysk?Moze byc wazelina(takie geste brazowawe) czy moze cos innego? A i moze wiecie ile kosztuje lakier do metali?(na rame rowerku).A I CZYM CZYSCIC LANCUCH?"Gdyby temat był uznany za totalny off to usuńcie po udzieleniu odpowiedzi.Thx! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus77 Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Jako, że mam jakieś doświadczenie rowerowe mogę powiedzie, że do rowerów są również specjalne "smarowidła" do łańcucha (na błotko polecam Finish Line Wet a na suche dni Motorex "rzadki"), łańcuch rowrowy proponuję czyści w następijący sposób:1. wrzuc łańcuch do plastikowej butelki po napoju 2. zalej benzyną ekstrakcyjną 3. poczekaj chwilę 4. wymiesazaj/wytrzęś :clap: 5. wyciągni i wysusz i potem oczywiście posmaruj. Jak masz łańcuch bez spinki to benzyna eks. i pędzelek. :clap: Do łożysk są też smary, które można kupic w każdym motoryzacyjnym.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaDR600 Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Do łańcuchów - smar do łańcuchów do łożysk - smar do łożysk . Proste. Do czyszczenia łańcucha środki do czyszczenia łańcucha lub benzyna ekstrakcyjna. A wazelina jest dla kochajacych inaczej :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wazzabii Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2005 ja w swoim moto mam lancuch o-ringowy i czyszcze go nafta (bo zwykla benzyna szkodzi na o-ringi), czyszczenie: (podobnie jak kolega wspomnial)1. rozpinam lancuch (bo mam na spinke)2. wsadzam do pojemnika po duzych lodach w ktorym jest nafta3. pedzel, i czyszcze z zanieczyszczen4. wyciagam, wylewam i czyszcze pojemnik5. ponowanie do pojemnika (niektory zostawiaja nawet na pare godzin zeby ladnie przesiaklo i znow pedzlem jada zeby przeczyscic 6. suszenie7. zakladam lancuch8. smaruje Motul'em9. przecieram szmatka zeby nie byl mokry 10. kluczyk, kranik, ssanie, kop, i jade :clap: jak kolega tez wspomnial do czyszczenia lancucha mozna zakupic specialny srodek, np. motoryzacyjnym, w salonie PEUGEOT'a (tak slyszalem) uzywam bodajze MOTUL'a, po jezdzieprzed jazda biore szmatke i przecieram lancuch zeby nie byl mokry od tego co zostalo.no i jadem :clap:smar do lozysk to kupowalem w sklepie z lozyskami specialny do lozysk, jak masz lozysko zamkniete to nie potrzeba na nie smaru (niby) ale zawsze lepiej troche dac zeby zmniejszyc tarcie osi, a jak chodzi o wianuszki to ten smar sie nadaje jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piasektt Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Witaj Tu masz link do forum rowerowego: http://php.enarty.pl/phpBB2/viewforum.php?...e23710e29e6989a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi