Skocz do zawartości

co mam zrobic,zeby mz chodzila bez akumulatora?

ewertas
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BULLSON FOREVER

wystarczy kluczyk przekrecic maksymalnie w prawo - o dwie pozycje, czyli: z pozycji "nic: jeden raz w prawo - "postojówki" i jeszcze raz w prawo - "jazda bez akumulatora". Jak sie pozadnie pchnie to odpali, ale trzeba cały czas utrzymywac duze obroty - tak, zeby cały czas prad z pradnic wystarczyl do ładowania i ew. swiateł. Takie rozwiazanie nalezy traktowac jako tymczasowe-dojechac do domu lub do sklepu i kupic nowy akumulator.

P.S. W ETZ jest inna stacyjka i nie ma tego "specjalnego" położenia kluczyka w stacyjce :)

Moja MZ ale ETZ 150 smigala bez aku bezproblemowo , normalnie kluczyk przekrecony w pozycje gdzie kontrolki powinny swiecic tylko. Odpalanie odbywalo sie tylko poprzez pchanie i tak ponizej 2000 obrotów to gasła. Tak to nie bylo zadnej róznicy w jezdzie, prócz kierunkowskazów bo mrugały szybciej gdy byly wysokie obroty i wolniej gdy byly niskie.

Moja MZ TS 250/1 też na luzaku bez aku latała i z tego co pamiętam chyba kluczyk był w prawym skrajnym położeniu pozycja 5 w orginalnej instrukcji obsługi piszą "Bezpośrednie połączenie prądnicy i przerywacza..." Osobiście proponuje zapiąć dwójke popchać i na jedyneczke musi palić. Jeśli używasz sprzętu do legalnej jazdy nie polecam aczkolwiek po przyzwyczajeniu się strzelanie przygazówek na każdym skrzyżowaniu nie stanowi problemu.

ale ja nie rozumie jednej rzeczy...

chcesz zakupowac pradnice od innego sprzeta itp itd. czy nie prosciej zakupic aku za te 40 zl.

przeciez to nie majatek a jestes spokojny ze odpali ci z kopa i wszystko bedzie smigac . nie wiem ale mnie nie rajcuje stanie na swiatlach ( nie daj boze moto gasnie ) a ja zsiadam z niego i zapier.... przez srodek sprzyzowania na popych...

WSTYD TO MALO POWIEDZIANE !!

druga sprawa - nie utrzymasz moto na niskich obrotach ( ponizej 2000 ryzyko gasniecia ) . pojezdzisz tak troche i te pieniadze co wydalbys na aku pojda sie chrzanic na paliwo bo tak bedzie na biegu jałowym miala smaki.

szczerze radze zainwestuj w akumulator !!;);)