Skocz do zawartości

Problem z Chartem - PROSZĘ O POMOC!!!

jaco14
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem Charta i mam problem. Jest iskra, klin na wale nie jest ścięty, gaźnik sprawny, a nie chce palić. Jak ustawiam zapłon wg instrukcji , to jest całkiem opóźniony i jeszcze brakuje ok. 5mm aby zgrały się znaki. Raz tylko udało się go uruchomić po zakupie nowej świecy. Chodził normalnie, ale jak go zgasiłem, to nie dało się go uruchomić.

Proszę o pomoc

regeneracja wału kosztuje u mnie 60zł w razie uszkodzenia..zużycia lub skrzywienia korbowodu wymiana korbowodu na nowy..niestety niewiem ile kosztuje.......a generalnie ja wał docieram z 300km zawsze delikatniejszy gaz i w ogóle jak przy docieraniu

Niezgadzam się z moimi przedmówcami. W charcie na 100% trzeba założyć magneto bez klina (ja tak przejehałem 3000 więc patent się chyba sprawdza) Ustaw zapłon według książki na 2,5 mm przed ZZ i złóż magneto nieprzejmując się brakiem klinu. Możesz dla pewności pomiędzy klin a wał dac odrobinę kredy. Zkręcasz w miare silnie byle by gwintu nieurwać. Problem o którym pisałeś z tego co wiem jest spowodowany tym, że do charta sprzedawali wały od sima. Ja tak się naciełem 2x. Raz jak kupowałem motor to jusz miał taki sam problem z zapłonem, i drugi raz jak brałem nowy wał, to też okazało się, że niezgrywa się magneto z otworem na klin. P.S. Daj znać czy pomogło

no to ja wiem że ZZ to jest gmp ale skąd sie to wzieło8O

też o tym wiem, w którejś książce która czytałem używali czegoś takiego, jak sie doszukam to podrzuce info

(to chyba był coś a'la 'zewnętrzny zwrot' jesli dobrze pamietam)

osz kurde 8O magneto bez klina ... musi byc klin - impulsator sie ustawia wzgledem magneta, w zwiazku z czym magneto nie moze miec zadnej mozliwosci przesuniecia sie wzgledem walu, pozatym do licha mam 3 magneta, 3 oryginalne waly i w kazdym rozbieranym silniku od charta byl klin! musi byc! Sputnick moze potwierdzic - skladalem mu silnik - wydaje sie byc zadowolony z roboty :-)

wszyscy tego klina traktujecie jak by zeczywiście musiał tam być :D a ja wam powiem ze nie musi :D jesli zastosuje siępaste zaworowaa lub tańszy środek np. paste polerską :D A teraz o problemie :D

1 wskazówka jak zakładał nową świece to zapalił, zakupiłeś iskre i pewnie jej nie dogrzałeś (silnik zapalaszniewolno go gaśić przed uzyskaniem temperatury normalnej pracy inaczej świecapujdzie się bujać )

2 stawiał bym na zła regulacje gaźnika niż na ten nieszczęsny zapłon !!

3 masz dobry filtr powietrza czy po tjuningu :D

Róbta co chceta ja mówie tylko że miałem taki problem w charcie i mówie wam jak go rozwiązać. Niewiem jak tak koniecznie musi być klin to może lepiej wydać ponad 300zł na magneto, całą elektronike do zapłonu i wał od sima - wtedy będzie na klinie jak chcecie. Widze że to, że przejehałem 3000 bez klina w motorowerze, to nic nie znaczy, najważniejsze że w książce pisze, że klin musi być a doświadczenia innych są nieważne. Fajnie :/