Skocz do zawartości

szerszy kapeć

belzebub
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

na samym poczatku powiem juz iz wiem ze szerszy kapec spowalnia moto i powoduje wieksze spalanie ale nie w tym rzecz...

kiedys posiadalem program na kompie ktory liczyl zmniejszenie Vmaxa w zaleznosci od szerokosci opony - dla jasnosci to byl program do samochodow.

moze ktos posiada taki program do moto albo po prostu wie jak zmieniaja sie predkosci w MZ przy zakladaniu coraz szerszego kapcia...

POZDRAWIAM !!

nie chodzi tyle o wache co o zmniejszenie Vmax.

tzn ogolnie rzecz biorac rzadko przekraczam 100 ale to z czystej ciekawosci.

kapec tylni 140/70/ 18 a przod 110/90/ 16.

aby tylni kapec wszedl to musze oslone lancucha zpilowac w tym miejscu co bedzie kapec dotykal ( lepsze spilowac kawalek gumi niz calkiem zdjac oslony )

a co do zakladania tych kol to zapewne dopiero jak znajde kilka dni wolnego bo musze tokarke odwiedzic a poza tym NOWA MATURA :lol::lol:

• 2 tygodnie później...

Elo!!!

Jak juz mowa o ogumieniu to powiem wam że chciałbym do swojej etki włożyć koła od crossa (szczególnie na tył) i może wiecie jaka jest maxymalna szerokość na tył na felgę o rozmiarach 2,15B X 16. W książce od MZ jest napisane że powinna ona wynosić : 16 X 3,50 cala (czyli jakieś 85 mm) ale chyba kilkanaści mm do przodu to nic nie będzie. To jaką max szeroką opone mogę włożyć. Aha Jeszce coś co. Co oznaczaja te symbole na oponach : 110/90/16. Jak się domyslam to 16 wielkośc opony, a te 2 pozostałe to profil i szerokośc ale które to które to nie wiem. Na przodzie mam rozmiar felgi 1,6 X 18 a opona 2.75 cala X 18. Jak wiecie to pomóżcie

Pozdrówki i dziękówki

MIKI

Aha Jeszce coś co. Co oznaczaja te symbole na oponach : 110/90/16. Jak się domyslam to 16 wielkośc opony, a te 2 pozostałe to profil i szerokośc ale które to które to nie wiem.

Pierwsza wartość (zawsze największa) to szerokość kapcia w mm. Czasem jest podawana w calach - zdaje się, że w oponach diagonalnych. Druga liczba (ta po znaku "/" ) to właśnie profil czyli stosunek wysokości opony do jej szerokości wyrażony w procentach. Czyli liczba 90 wskazuje, że wysokość opony (de facto odległość obręczy od asfaltu) stanowi 90% jej szerokości. Takie profile mają z reguły opony enduro i do klasyków. Typowo sportowe opony mają profile 70, 60, a nawet 50. Taka opona znacznie mniej się odkształca na zakrętach zapewniając lepsze prowadzenie, ale znacznie gorszy komfort i wrażliwość na uszkodzenia obręczy na nierównościach. Ostatnia liczba to oczywiście średnica wewnętrzna opony.

No to jak tak mówicie Belzebub i Młody VFR, to ja zaloże u siebie na tył jakieś 110 no max 120 mm i powinno być spoko. Na przód jak znjdę jaką tanią enduro gumę to tez maxa wrzucę 85-90 mm. A propos szybkości na szerszych oponach to duza bedzie róznica. Ja tam 100 km/h rzadko bede przekraczał, no chyba że PSY :twisted: to z silnika trzeba bedzie wszystko wydusić ;)

Pozdro z Mazur ;)

110 byly zakladane fabrycznie - marki heidenau. na przod fabryka stosowala 90 pneumant. zaczeli tak to montowac w poznych 250 i 251, choc zdarzaly sie nowki 251 takze na kartoflach - tak wynika z moich info

co do roznicy predkosci we wskazaniach gdzies na ftp zamieszczony jest program, ktory napisalem i ktory obrazuje co i jak bedzie po zmianie gumy

Fajnie by było miec ten program ale jeszce fajniej by bylo jakbym znał dokladny adres www. Ja jestem kolejnym modemowcem i czas u mnie gra jedna z ważniejszych ról takze jakbys Młody VFR miał dokładny adres tego programiku to byłbym ci bardzo wdzięczny jak byc mi go podał. :idea:

• 1 miesiąc temu...