Skocz do zawartości

Wszystko o Yamaha DT 50, 80 i 125

Rekomendowane odpowiedzi

czyli mam sportowy gaznik :bigrazz: pytam, bo kumpel z sasiedniej wiochy ma dt 80 lc2 ale z 93' i ma jakies podgrzewanie gaznika czy cos niewiem co to jest i sie zastanawialem. a wlasnie co to jest?

27,5 ?? coś dużo troche :biggrin: to nie ma tak że wsadzisz sobie większy gaźnik to lepsze osiągi. i nie odrazu wiekszy gaznik to sportowy. jak nie zwiększasz sobie pojemnosci cylindra to seryjny mysle jest najlepszy a wymiana sie nie opłaca. o ile sie orientuje gaźniki sportowe mają inny profil przpustnicy (bardziej płaski) i tym sie róznią od normalnych ale jak gaźnik za duzy to bedzie Ci tylko zjadał paliwo i dostarczał niepotrzebnie duzą ilosc mieszanki. pamietam mialem kiedys skuter suzuki ap50. wsadziłem mu sportowy gaźnik do pojemności 70ccm 19mm i okazał sie za duży bo manetka w połowie odkrecona dawała juz pełną moc a dalsze przekręcanie tylko osłabiało prace. takze jeśli nie masz takich problemow to gaźnik jest własciwie dobrany no ale wedlug mnie 27,5 to troche duzo. no ale jezeli manetka dobrze reaguje to spoko :biggrin: pozdro.

27,5 ?? coś dużo troche :biggrin: to nie ma tak że wsadzisz sobie większy gaźnik to lepsze osiągi. i nie odrazu wiekszy gaznik to sportowy. jak nie zwiększasz sobie pojemnosci cylindra to seryjny mysle jest najlepszy a wymiana sie nie opłaca. o ile sie orientuje gaźniki sportowe mają inny profil przpustnicy (bardziej płaski) i tym sie róznią od normalnych ale jak gaźnik za duzy to bedzie Ci tylko zjadał paliwo i dostarczał niepotrzebnie duzą ilosc mieszanki. pamietam mialem kiedys skuter suzuki ap50. wsadziłem mu sportowy gaźnik do pojemności 70ccm 19mm i okazał sie za duży bo manetka w połowie odkrecona dawała juz pełną moc a dalsze przekręcanie tylko osłabiało prace. takze jeśli nie masz takich problemow to gaźnik jest własciwie dobrany no ale wedlug mnie 27,5 to troche duzo. no ale jezeli manetka dobrze reaguje to spoko :biggrin: pozdro.

Ja tego gaznika nie wymienialem taki byl jak klupilem DT'tke i jest tak jak mowisz wielki gaznik duzych osiagów nie daje, jedynie przy wiekszej pojemnosci cylindra a napewno wiecej paliwa bierze. Pisales ze oslabialo prace tak tez jest w moim przypadku odkrecenie manetki mocniej powoduje dlawienie sie moto ;/ no ale co tam jak jest taki gaznik to nie bede kasy tracil na inny zmniejsze dawke na minimum i bedzie dobrze...chyba :bigrazz:

pozdro

Ja tego gaznika nie wymienialem taki byl jak klupilem DT'tke i jest tak jak mowisz wielki gaznik duzych osiagów nie daje, jedynie przy wiekszej pojemnosci cylindra a napewno wiecej paliwa bierze. Pisales ze oslabialo prace tak tez jest w moim przypadku odkrecenie manetki mocniej powoduje dlawienie sie moto ;/ no ale co tam jak jest taki gaznik to nie bede kasy tracil na inny zmniejsze dawke na minimum i bedzie dobrze...chyba :buttrock:

pozdro

dawke czego na minimum? tutaj wręcz przeciwnie musisz dać mu paliwa zeby był stosunek do powietrza... jak za bardzo zubożysz mieszankę to Ci sie silnik posypie. Wyreguluj go dobrze to będzie grało....chociaż paliwa Ci pewnie nie przepali całego i będzie szło w wydech. ja bym na twoim miejscu go wystawił jako tjuning do DT80 i kupił oryginała albo nieco mniejszego tuninga ... 27mm to jest dobre do 125 ale dla dt80 juz za dużo. 25mm jeszcze jakoś się zniesie ale 27 to juz za dużo moim zdaniem. U mnie w DT oryginalny gaźnik miał 16mm założenie 20 sporo dało ale juz są problemy z regulacją go na odpowiednia mieszankę...wyobrażam sobie co by było przy 27mm echh

zaloze3nie takiego gaznika chyba jest oplacalnedo gdy posiada sie cylinder 110. A teraz to wiecej pali i nie mozesz dokrecic manety do konca. Zalatw sobie oryginalny gaznik lub troche mniejszy.

Co za duzo, to nie zdrowo.

OT: Mam nadzieje panowie ze smigacie cos ?? Nie zasypiajcie tych machin na zime bo teraz to jest dopiero frajda :D

Pozdro :)

OT: Mam nadzieje panowie ze smigacie cos ?? Nie zasypiajcie tych machin na zime bo teraz to jest dopiero frajda :clap:

Pozdro :lalag:

trzeba miec sprawne sprzęgło :P ale w ta sobote się tym w końcu zajmę.. no i śrubki muszę powymieniać echh trochę roboty :P

ale łańcuch nówka i zębatka 48 już są założone :D

Nom ja swoja odstawilem, ale tylko rpzez to ze musze troche kasy w machine wrzucic i dokompletowac stroj.

ja mam ten sam problem. musze troche motor do pożądku doprowadzic a poza tym kostka tylna troche łysawa.

pytanie. mam lekko wał skrzywiony ale narazie nie mam pieniedzy zeby to robic i nie robie. defekt jest niewielki i slychac to jedynie na wo0lnych obrptach (pytałem co to moze byc wczesniej a teraz juz wiem). a propo: wiecie co sie stanie jak skrzywie wał do konca? czy moge cos uszkodzic? czy po prostu wał mi sie doszczetnie zwali i nie bedzie zadnych dodatkowych zniszczen. bo cylinder chyba odpada. tak mi sie wydaje bo jakby korbowod byl krzywy to wtedy a i owszem nawet mialem taki przypadek. jak wiecie cos na ten temat to mowcie jak to jest.

jeżeli skrzywiony wał zablokuje korbowód to na wysokich obrotach korba może przestrzelić sie przez cylinder. Ale nie wiem czy w 80 jest to możliwe, słyszałem ze w wyższych pojemnościach sie to zdarzało. A i na pewno krzywy wał będzie jakoś oddziaływać na łożyska.

ja mam ten sam problem. musze troche motor do pożądku doprowadzic a poza tym kostka tylna troche łysawa.

pytanie. mam lekko wał skrzywiony ale narazie nie mam pieniedzy zeby to robic i nie robie. defekt jest niewielki i slychac to jedynie na wo0lnych obrptach (pytałem co to moze byc wczesniej a teraz juz wiem). a propo: wiecie co sie stanie jak skrzywie wał do konca? czy moge cos uszkodzic? czy po prostu wał mi sie doszczetnie zwali i nie bedzie zadnych dodatkowych zniszczen. bo cylinder chyba odpada. tak mi sie wydaje bo jakby korbowod byl krzywy to wtedy a i owszem nawet mialem taki przypadek. jak wiecie cos na ten temat to mowcie jak to jest.

Skoro on juz i tak stoi to lepeiej nazbieraj na wal a nie na opony.

siema

mam taki problem. Kupiłem kostkę podwyższająca do mojej DT 125 z 2002r. Założyłem ją i mam problem z napędem. Łańcuch cały czas sunie po ślizgu i jest problem z dobrym ustawieniem naciągu łańcucha. Macie może jakiś patent na to? Byłbym wdzięczny za pomoc.

P.S pewnie już była w tym temacie odpowiedź na to pytanie,ale komputer mi ostatnio szwankuje i przecztanie całego tematu zajęłoby mi tydzień,więc z góry przepraszam jeżeli ponownie zadaje to pytanie.

Pozdrawiam

a skad wiesz ze to akurat wal jest krzywy ? co slychac na wolnych obrotach ?

a skad wiesz ze to akurat wal jest krzywy ? co slychac na wolnych obrotach ?

pytałem dobrego mechanika od motorów u mnie w miescie - pokazałem mu motor. gość zna sie na rzeczy. na sto procent wał. na wolnych obrotach słychać takie charakterystyczne ciche stukanie, brzęczenie... mowi ze jeszcze da sie troche pojeździć. na wiosne bede miał kase to sobie zrobie. teraz za duzo wydatkow mnie czeka. tak w ogole to prawo jazdy by mi sie jakies przydało :biggrin: