Skocz do zawartości

Wszystko o Yamaha DT 50, 80 i 125

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...

Witam wszystkim posiadam Yamahe DT 50 i właśnie przeprowadzałem w niej mały remoncik i całą ją rozbierałem i mam teraz problem z jedną małą blaszką wygląda ona tak: http://allegro.pl/yamaha-dt50-dt-50oslona-owiewka-wypelnienie-i2905928408.html jeśli dało by rade żeby ktoś zrobił zdjęcie miejsca w którym ona się znajduje był bym bardzo wdzięczny bo nie za bardzo pamiętam z kąt ją odkręciłem.

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...

Poproszę o dane seryjnych dysz gaźnika mikuni z dt 80. Mam ten gaźnik w Am6 tzn akurat silnik dt 50. Jaka dysza by wystarczyła? do tego silnika ? wydech odblokowany akurat seryjnie zestrojony pod gaźnik 20 mm. Wał wzmacniany reszta seria

• 4 tygodnie później...

Witam posiadaczy DT 80, niedawno też stałem się jednym, niestety moja DT przez 19 lat stała nieruszana, teraz chcę ją doprowadzić do porządku ale nie wiem od czego zacząć, chcę na początek uruchomić silnik, tylko nie mam kompletnie pojęcia jak sprawdzić czy moduł CDI, cewka, czy też regulator napięcia są sprawne, nie wiem też jak sprawdzić czy w ogóle działa "przerywacz" ( czujnik położenia wału? to co przekazuje impuls kiedy ma być iskra na świecy, znajduje się to pod magneto) bo ta część jest trochę zardzewiała, cewki pod magneto też przydałoby się sprawdzić, tylko jak? Mam w domu multimetr elektroniczny, tylko co gdzie i jak sprawdzać? Do motocykla nie mam kluczyków, więc przydałoby się obejść jakoś stacyjkę, tylko jak to zrobić??

Jeszcze jedno pytanie-czy wszystkie simmeringi da się wymienić bez rozpoławiania silnika? jest on jeszcze oryginalnie poskładany, ma mały przebieg i nie chcę tego ruszać póki co.

To tyle jak na teraz, jeszcze jakieś pytania na pewno się pojawią wraz z postępem remontu

Pozdrawiam :D

Edytowane przez artur.h

Z elektryką to nie pomogę a w sprawie stacyjki to osobiście szarpnąłbym się na nową, bo są do kupienia. A doraźnie to musisz powiedzieć ile tam jest przewodów, bo było kilka rozwiązań na wtyczki.

Simmery da się powymieniać bez rozkładania ale akurat pokrywę sprzęgła warto zdjąć kontrolnie i wtedy wydłubywać stare. Tylko nie pokalecz niczego ostrymi narzędziami, bo będziesz miał wycieki.

Pokrywa będzie zdejmowana, bo trzeba wymienić tarcze sprzęgłowe, 20 lat moczenia w jednym oleju na pewno nie wyszło im na dobre:) w weekend będę miał czas trochę podłubać to wrzucę jakieś zdjęcia, między innymi zardzewiałego impulsatora, liczę na wasze porady czy go wymienić czy reanimować.

Witam. Posiadam Yamahe DT 50. Mam problem, gdy wrzucam pierwszy bieg to motor nie ruszy, muszę dodać bardzo dużo gazu i bardzo po woli puszczać sprzęgło, czasami nawet je przetrzymywać, żeby wszystko było ok. Chcę ją sprzedać i chciałbym się dowiedzieć czy pójdzie to naprawić, ponieważ klientowi który będzie zainteresowany kupnem może to przeszkadzać i zniechęcić do kupna.

2 problem to to że klakson działa tylko gdy używam odrobinę mocy, przy normalnej jeździ nie zadziała.

• 3 miesiące temu...

Witam witam i o poradę pytam, otóż byłem sobie w lesie moją DT 80 LC1, jechałem na nowej świecy, po powrocie iskra postanowiła mnie opuścić, na innych świecach też nie ma iskry, gdzie jej szukać i jak ją nakłonić do powrotu? :)

Pzdr

• 3 tygodnie później...

Witam serdecznie. Posiadam silnik od DT 50 chłodzony powietrzem z roku 96/97 (sprzedający sam dokładnie nie wiedział). Teraz mam dwa pytania:

1. W cylindrze czuć lekki próg? Czyli co do wymiany? Bo jakaś słaba kompresja mi się wydawała jak ruszałem kopką.

2. Chodzi mi o tą cewkę co idzie od niej kabel do świecy. To musi być od DT akurat czy można coś innego wsadzić?

Na razie to tyle. Może i śmieszne pytania ale nie miałem wcześniej doświadczenia z DT tylko simsony, komarki itp. Jak coś będę potrzebował to będę pytał jeszcze. Z góry dzięki za pomoc.