Skocz do zawartości

rejestracja motocykla z wlasnorecznie zrobiona rama

Gość Anonymous
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam

Chce zbudowac chopperka na silniku od jawy 350 i wlasnorecznie zrobionej ramy jednak z powodu niewielkich funduszy zastanawiam sie ile moglo by kosztowac zarejestrowanie takiego czegos...

Gdyby ktos podal by mi jakies informacje na ten temat to bede naprawde bardzo wdzieczny :)

Pozdrawiam wszystkich !

Żeby oficjalnie zarejestrować ramę wykonaną samodzielnie musiałbyś przedstawić dokumentacje techniczną, obliczenia i dokumenty poświadczające fakt spawania całości przez osobe o odpowiednich kwalifikacjach spawalniczych.

To tak bardzo ogolnie - w szczegółach niestety nie wiem jak to wygląda.

Znając jednak polskie prawo i urzędy to będą to sterty papierów, kilometry kolejek i bieganie pomiedzy urzędami a stacjami diagnostycznymi.

Gredo - dlaczego odrazu najezdrzasz na nowego ?

Pomysl niekoniecznie zly a zwrotu

Za dużo zachodu.

nie uznaje bo kojazy mi sie z wiekiem nie tyle 14-15 co 80-90 :mrgreen:

Jesli ma pomysl, srodki i warunki na jego wykonanie to czemu by nie :)

m 16 poprostu Greedo myśli logicznie ,no może z tymi latami przesadził :?: ,podobnie pisze Kuba. Co Ty myślisz,że weżmiesz rurke od trzepaka i pospawasz rame. :lol: Do dokumentacji technicznej musisz dołączyć opinie rzeczoznawcy,napewno będą chcieli atesty na materiał z jakiego zrobiono rame [atesty-to teraz bardzo modne papierki] i wiele innych pierduł. :D Jak masz kase to wszystko jest do przeskoczenia,ajak nie masz to kupujesz złom z papierami i dalej się bawisz.Praktycznie możesz złożyć co sobie wymyślisz.Zycze cierpliwości i jak najszybszego wyjazdu na trase.Nie zniechęcaj się. :)

Gość Anonymous

Jesion czemu zakladasz ze chce robic ta rame z rurek od trzepaka ?? :)

A atesty to chyba nie bedzie problem...

Poza tym mam dziadka inzyniera wiec jakby co to pewnie bedzie mogl mi pomoc.

Musze przyznac ze nie mam zbyt duzych funduszy na ta cala impreze ale nie ma innego wyjscia niz zrobienie ramy od podstaw poniewaz jak bym kupil jakas rame z papierami to musial bym i tak ja bardzo przerobic a to tez musial bym zalatwiac jak rejestrowanie samodzielnie zrobionej ramy

• 2 tygodnie później...

Witam

Z mojego skromnego doświadczenia :) Zrobienie ramy u kogoś kto takowe robi i daje na to kwity :D to jakieś 3 tyśiaki albo lepiej. Cżeściej i taniej jest przerobić starą ramę zachowując numery. Ale jak pospawa to "p. Kazio hydraulik z pobliskiego Gie-eSu" możesz się ocknąć z silnikiem na kolanach. 8O