Skocz do zawartości

Zawieszenie przednie MZ do Simsona

EnduroMax
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pisze w sprawie montowania zawieszenia od Mz do Simsona. W tym problem że mój simson ma zawieszenie zepsute więc planuje zmienić je na mz-towski. tylko jak jest z pólkami czy bede musiał wkładać Półki od mz czy mogę zostać przy simsonowych.Kolejny problem to hamulce. sądzie że od etz 250 będą dobre ;)

Odpiszcie tylko na ile to możliwe i czy ma sens.

JA planuję od MZ z tarczówką wstawić do jawki prrzy gruntownym tuningu ... a co do lagów to napewno mają większą średnice ( są gróbsze) i będziesaz pradwo podobnie musiał zmieniać wraz z półkami ...co do chamulca jak dasz z tarczą to spokojnie Stoopie ci uda sie ;)

....sory że się wtrące do mojego tematu ;)......

Ale mi chodziło o mozliwość założenia zawieszenia a nie robienia stoopie.

Po prostu chce wiedzieć jak z pólkami główką ramy a chamulce to tak pobocznie.

No to wszycho zależy od wymiarów .. a że troche siedziałem w przodzie od Mz .. to nieco wiem... a więc tak główka ramy simsona jest krótsza i albo byś musiał przespawać główkę ramy albo dospawać pierścień ( tulejke na starą główke ) albo pokąbinować z dolną półką od Mz ty żeby skrócić główną rórke to co wchodzi w główke ramy .. dróga opcja załatwić póółki od jakiegoś innego motoru byle by pasowały do simsonowskiej gówki i wtedy lagi włożyć do tych półek .... można by pokombinować ale to już z materiałem . tak na oko to niepowiem Pozdro ;)

• 2 tygodnie później...

Dospawywanie nowej główki ODRADZAM bo to porządnie osłabi rame.

Osobiście też myślałem o założeniu do Sima lag od MZ tyleże mi chodziło bardziej o hamulec jednak moim zdaniem do Sima przydałoby się troche sztuwniejsze zawieszenie. Szczególnie jeżeli Simak_enduro jeździ po terenie. Ja swoim Simem jeżdże głównie po ulicach i często jest ono (wg. mnie) za miękkie. Komfortowe może i jest (tylko na równej drodze) ale jeżeli wjedzie się w teren lub zaczyna ostrzej hamować to poprostu wysiada.

Radzę Ci umówić się z kimś kto ma MZ (np. z forum), wziąć sufmiarke i pojechać i pomierzyć wszystko. A jeszcze jedno. MZ i Simsony mają podobno taką samą piaste (to gdybyś chciał wstawić tarczowy hebel :) ).