Skocz do zawartości

Problem z wagą i damperem w motorze

Jinx
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Zakupiłem sobie ten model motoru elektrycznego Ekx 21 Max

Poniżej link do modelu i specyfikacji

https://www.ekxbike.cn/products/ekx-x21-max-electric-motorcycles-3000w-brushless-gearless-motors-60v30ah-lithium-battery-speed-85kmh-adult-off-road-ebike

Mam problem z damperem ważę 130 kg i kiedy siadam na motor to obniża się on na tyle że czarna puszka od dampera trze o tylny błotnik podczas jazdy, próbowałem go regulować ale to nic nie daje poniżej zdjęcie przedstawionego dampera z tego co widać to damper sprężynowy.

https://ibb.co/rRRJryLv

Długość dampera od oczka do oczka 23 cm

Czy mógłbym go wymienić na jakiś inny niedrogi który będzie utrzymywał odpowiednią wysokość przy mojej wadze?

Niestety jak widać nie posiadam odpowiedniej wiedzy dlatego do was kieruję moje zapytanie, może moglibyście mi coś polecić.

Jak napisałem na forum rowerowym to mnie skierowali na forum motocyklowe 😉 

Więc nie wiem gdzie mam napisać.. to motorower elektryczny w sumie ma manetkę prosiłbym o pomoc mam realny problem z tym damperem.

rower nie rower

ale pomóc można.

nie zdziwił bym się  gdyby ten twój amor był wydmuszką:

skontaktuj się z typami od zawieszeń. siedzą w tym, to dobiorą jak nie samą sprężynę, to cały amor.

stockowy nie będzie robił pod Tobą. Pomierz długość, przygotuj szelesty.

pis(s) off🦆

A gdzie chcesz?

Rowerowych nie polecę, bo nie moja bajka. 

Pekaesa z Krakowa paru kolesi testowało. Stroił, regenerował.

Sam prawdopodobnie wyślę do niego swój tylny, bo ponad stówkę na nim zrobiłem i czas na przegląd.

pis(s) off🦆

Zmierz u siebie średnice mocowania, i szukaj takiego żeby miał od oczka do oczka więcej o te kilka centymetrów, trzeba patrzyć co występuję w przyrodzie. I szukaj sprężyny pod swoją mase, trzeba by też ustalić mniej więcej jaką sprężyne potrzebujesz pod swoją wage. jest to do ogarnięcia przez neta, tylko musisz na spokojnie ustalić te wymiary, i twardość sprężyny, i poszukać czegoś kompatybilnego.

Aha czyli ma być kilka cm więcej, średnica oczka to 12mm a jak ustalić twardość sprężyny?, bo nie znam się na tym za bardzo... i gdzie najlepiej do kogo konkretnie napisać w necie? 🤔

Edytowane przez Jinx

Pany, weźcie mi wytłumaczcie, po co chcecie to liftować? Chcesz większy skok, zwiększyć prześwit?

Po mojemu, to zwyczajnie ten ori jest gówno wart. Nie potrzeba dodawać centymetrów by amortyzator pracował w pełnym zakresie. Może mieć dokładnie te same wymiary a zachowywać zupełnie inaczej niż to co masz.

Obejrzyj se jutuby, co po co się robi i jaki efekt uzyskuje. Pozyskawszy nieco teorii rozjaśnisz zagadnienie, bo teraz to jak ze ślepym o kolorach. 

aaa, jak już ogarniesz myślą, że dobry zawias może kosztować tyle co połowa Twojego pojazdu, to następnym razem dwa razy zastanowisz się czy nie lepiej dołożyć i wziąć coś sprawdzonego.

Edytowane przez lysy76

pis(s) off🦆

To w ciężarówkach powinny być amortyzatory tak ze 2 metry długie, bo przecież wożą spore tonaże względem innych pojazdów. 😉 

A na tym przykładzie zadaj sobie pytanie czym jest resor i odpowiedz "sprężyną". Chcesz wozić więcej, dorzuć piór...

Tanio już było. 

pis(s) off🦆

Ciężarówki to mają poduszki pneumatyczne bo w życiu żaden amor czy resor by sam nie ogarnął takich różnic w masie 😉

Moim zdaniem nie powinno być możliwości że na pełnej kompresji tylnego zawiasu jakieś elementy się ze sobą obijają, to jest chu*owy design i tyle.