Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie 🙂

Czy warto kupić BMW K 1200RS. Jak z awaryjnością tego motocykla?

Słyszałem różne opinie, że się psuje elektronika, czujnik od chłodnicy, co może prowadzić do przegrzania silnika , liczniki przestają działać i hamulce.

Mogą to być tylko mity albo opinie ludzi którzy kupili jakieś zaniedbane zajeżdźone egzemplarze. Nie miałem z tym motocyklem nigdy do czynienia 

Motocykl ma zalety w postaci wtrysku paliwa i wału kardana.

Lubię duże turystki, wiem, że nie wykorzystam go w pełni w polskich warunkach ale przejechałem się nim i spodobało mi się 🙂 

Warto go kupić jeśli jest zadbany? Czy lepiej poszukać np K1100 na którego awaryjność praktycznie nikt nie narzeka.

Rozważasz zakup BMW, które ma te 20 - 25 lat. Tam może wydarzyć się dosłownie wszystko. Ja osobiście odradzam pakowanie się w takie wiekowe sprzęty, zwłaszcza BMW, jeśli samemu nie ogarniasz mechaniki elektryki. U mechanika zostawisz worek pieniędzy a do tego u nas znakomita większość mechaników nie potrafi dobrze serwisować starych beemek.

Coś w tym jest ale ludzie kupują  stare cegły jak bmw k75 czy k1100 i szczerze nie słyszałem że wydali worek pieniędzy wręcz są zadowoleni.

K 1200RS wydaje się bardziej skomplikowane. 

BMW to suche sprzęgło trudniejsze w wymianie ale zdrowsze dla silnika olej który smaruje sam silnik jest czystszy.

Wtrysk też pewnie mniej kłopotliwy niż gaźnik.

Motocykl jest zadbany i nie ma dużego przebiegu.

Qadrat miałeś jakiś model BMW i miałeś z nim takie straszne problemy?

18 minut temu, rekrut88 napisał:

Coś w tym jest ale ludzie kupują  stare cegły jak bmw k75 czy k1100 i szczerze nie słyszałem że wydali worek pieniędzy wręcz są zadowoleni.

K 1200RS wydaje się bardziej skomplikowane. 

BMW to suche sprzęgło trudniejsze w wymianie ale zdrowsze dla silnika olej który smaruje sam silnik jest czystszy.

Wtrysk też pewnie mniej kłopotliwy niż gaźnik.

Motocykl jest zadbany i nie ma dużego przebiegu.

Qadrat miałeś jakiś model BMW i miałeś z nim takie straszne problemy?

Problematyczna jest co najwyzej wymiana plynu hamulcowego, bo trzeba to dac zrobic ! W przeciwym wypadku mozesz inwestowac w nowy komputer 2500 Jurkow.

.

Edytowane przez ks-rider

Opublikowano (edytowane)

ks-rider w BMW k1200RS oprócz tych hamulców które mogę zlecić mechanikowi jeśli to takie trudne i suchego sprzęgła jest coś kosztownego co może niemiło zaskoczyć?

Miałem Yamahę FJ 1200 i XJ 900 mimo że stare nic się tam nie działo oprócz gaźników które trzeba było czyścić i synchronizować co jakiś czas.

Wymiana filtrów i płynów to standardowo 

Edytowane przez rekrut88