Skocz do zawartości

strzelanei w wydech przy rozruchu honda cr

krajos3
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam problem z hondą cr przy próbie uruchomienia strzela w wydech. Jak zmniejszę o 2 obroty śrubę wolnych obrotów wtedy opali i muszę znowu wykręcić tą śrubę.  Początkowo podejrzenie padło na elektrykę ale cały zapłon został wysłany do zakładu, który się zajmuje diagnostyką i zostało stwierdzone, że parametry mieszczą się w normie.

Jaka może być przyczyna?

honda-cr500r-2000-y-canada-cmf-carbureto

Przepraszam, ale którą to śrubę wykręcasz i wkręcasz... a może po prostu jest tak zimno, że nie da się inaczej...? ta z tyłu nr 6 to skład mieszanki i powinno się raz ją ustawić, chyba, że ssanie nie działa prawidłowo lub/i coś tam jest uszkodzone...

Czasami też tak się dzieje, po zalaniu a tutaj widzę, że dość łątwo go zalać...

Tu na schemacie jest gaźnik KEIHIN PJ który występuje w standardzie. Mam założony teraz KEIHIN PWK. Chociaż objawy na tych gaźnikach są takie same. Ja mam wrażenia jakby właśnie było za mało paliwa w mieszance przy rozruchu.  Jak poziom paliwa w PJ był ustawiony w taki sposób, że przy dodaniu gazu przelewało paliwo przez przelew to rzadziej występowało strzelanie.

Co do śruby od wolnych obrotów to w PJ to jest nr 8. W PWK jest oddzielna śruba do wolnych obrotów i ssania.

Co do ustawień gaźnika to jak iglica była na drugim położeniu od góry to odpalałem go z manetką odkręconą na maksa. Teraz gdy zabezpieczenie zmieniłem na drugie położenie od dołu to nie odpalę go z manetką odkręconą na maksa. 

Dla jasności strzelanie występuje wtedy kiedy manetki nie ruszam.

Edytowane przez krajos3

8- valve set, starter- czyli ala ssanie

6 skład mieszanki

Dokładnie, jest za ubogo przy starcie...

A otwarcie przepustnicy powoduje zwiększony dopływ powietrza przez przysłonę- suwak, a trzeba odwrotnie...

Mozna zrobic experyment ale potrzeba 2 osoby, coby przysłaniała ręką otwór w filtrze powietrza, jak po przysłonięciu lepiej będzie odpalać, znaczy, że przy starcie cos nie działa wzbogacenie mieszaniny- ssaniem, byc może potrzeba wyczyścić gaźnik- druciczkami...

Niestety mam ten sam problem w motocyklu mojej kobiety KLX 250, ciężko teraz odpala na zimno, i własnie muszę wyjąć gaźnik- przóbowałem od dołu po zdjęciu komory pływakowej, ale nie mogę wykręcić dyszy wolnych obrotów...

Po niedzieli... się wezmę...

Edytowane przez jannikiel

Przepraszam, ale to co piszesz to kompletny misz masz z ktorego ciezko cokolwiek zrozumiec. Czy w tym nowym PWK zmieniales poziom paliwa?

Jak mozesz krecic sruba oznaczona jako 8 jesli to jest ssanie?

Ten gaznik ma srube wolnych obrotow regulujacych powietrze, a nie mieszanke ktora regulowana jest dysza wolnych ( pilot jet ).

Zalaczam diagram gaznika ( nie air striker ) gdzie sruba powietrza na wolnych ma nr 17 i pytanie jak jest teraz ustawiona?

https://www.jetsrus.com/carburetor/carb_keihin_PWK33-41_carb_exploded_view_parts.html

Czy motocykl ma fabryczny filtr powietrza i uklad wydechowy?

Dźwignią ssania w tym modelu jest możliwość ustawienia wolnych obrotów. Na tym filmiku to to można zobaczyć w 13 min. 

Ale to dotyczy PJ. Aktualnie mam zamontowany PWK.

W PWK śruba nr 17 czyli skład mieszanki mam wykręconą na 0,5 obrotu.

Czy w związku z tym dysza wolnych obrotów nie powinna być większa?