jacho 15 Opublikowano 19 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2004 Przyszła zima spadł śnieg( to chyba oczywiste o tej porze roku ;) ) i czas schować maszyne do garażu przynajmiej w moim przypadku bo mam motocykl świerzo po wypatkuWięc co trzeba zrobić aby motocykl nie sprawiał niespodzanek wiosnom po całej zimie spędzonej w garażu lub jeżeli chcemy jeżdzić podczas zimy czy tszeba zmienić opony czy olej zmieniamy? plyn w chłodnicy (jeżeli pośadacie ;) ) i inne informacje jak bespiecznie przetrwać zime w terenie lub w garażu :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduroguy Opublikowano 19 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2004 Na tej stronce znajdziesz kilka porad bardziej ogolnie- http://kermittb.webpark.pl/zima.html , natomiast tu masz wszystko dokladniej opisane http://scigani.w.interia.pl/serwisporadypr...ezanimzima.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszczu Opublikowano 19 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2004 8O ... polecam słownik ortograficzny... (bez urazy). A co do tematu to ja w zimie czasem odpalam maszynke coby sie nagrzała i nie zapomniała jak sie pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduroguy Opublikowano 19 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2004 No to prawda- sposob Miszcza tez jest dobry. Tylko powinno sie koniecznie pamietac o zalaniu baku benzynka!! Mialem juz jeden motor (suzuki ts70er) ktory stal cala zime w komorce z pustym bakiem ;) . Bak sitko, gruba warstwa rdzy.... Aha uwaga ze slownikiem nie do mnie prawda??;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekD Opublikowano 19 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2004 A co do tematu to ja w zimie czasem odpalam maszynke coby sie nagrzała i nie zapomniała jak sie pracuje. Czasem jednak to jest zle rozwiazanie. Przy rozruchu zimnego silnika sporo paliwa przedostaje sie do oleju (oczywiscie w 4T). Zeby odparowalo silnik musi pracowac przez jakis czas - trzeba przejechac nawet do kilkunastu kilometrow. Tak wiec odpalenie moto "na piec minut" bardziej mu szkodzi niz pomaga. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciufa Opublikowano 19 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2004 Najlepsza metoda to założenie w kostkach gwozdzi i jazda całą zime! ;) :twisted: To dopiero jest frajda! ;)Zeszła zime zmarnowałem ale tej nie daruje! Niech no tylko dostane do łap upragnioną XR!!! :twisted: kubaqal ma racje! Jeśli stawiasz na zime to bak najlepiej pełny! Chyba ze masz plastikowy to spox! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strzalek Opublikowano 19 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2004 Najlepsza metoda to założenie w kostkach gwozdzi i jazda całą zime! To jest najlepsze rozwiązanie. Motocykle enduro moga jeździć cały rok i to jest najlepsze. ;) ;) ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczes Opublikowano 20 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2004 kiedyś widzialem strone na ten temat na stronie ŚM ale teraz nie moge nigdzie tego znalezć ma moze ktos linka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczes Opublikowano 20 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2004 znalazlemi i wedlug mnie to jest najlepsze http://serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,56423...23,2348002.html to zobaczenia na jesien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 20 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2004 znalazlemi i wedlug mnie to jest najlepsze Miło słyszeć takie rzeczy o swojej twórczości :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebJaw Opublikowano 20 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2004 Witaj. Przykro mi że jesteś świerzo po wypatku Co by Ci tu doradzić ? Aby bespiecznie przetrwać zimę tszeba przynajmiej przykryć moto pokrowcem. ...i wymienić pośdany płyn w chłodnicy oraz olej w silniku na "bardziej zimowy". Pozdrawiam i życzę powodzenia zimą ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profaner Opublikowano 20 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2004 myc czy nie myc o to jest pytanie??? jak zauwazyliscie jest juz dosc zimno gdzieniegdzie pada snieg.... i zrodzilo mi sie pytanie myc czy nie myc motocykl na zime cyz nei ejst juz za pozno garaz mam nie ogrzewany a zle wysuszony motocykl po umyciu pewnie bedzie jeszce bardzije niszczal niz przed umyciem............co o tym myslicie....???we wszystkich artykulach pojawia sie temat o zabezpieczeniu lakieru woskiem.. co to ma byc za wosk jakis specjalny czy np normalny samochodowy... rozumiem ze stosujemy go normalnie tak jak bedzie napisane w instrukcji czyli mycie wosk i polerka........???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacho 15 Opublikowano 20 Listopada 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2004 Ja ze swoim motocyklem zrodiłem tak: a) Odkręciłem wszystkie plastiki błotniki itp (te kture przeżyły po wypadky dokładnie umyłem a pozostałe wyrzuciłem) b)Wyjołem akumulator i załadowałem odstawiłem do pudełka c)Sprawdziłem stan elektryki czyli kable żarówki przerywacz itp d)Umyłem motocykl i wysuszyłem e)Sprawdziłem stan łańcucha i zembatek f)Zmieniłem płyn w chłodnicy i płyn hamulcowy !?Czy o czymś zapomniałem?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacho 15 Opublikowano 20 Listopada 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2004 myc czy nie myc o to jest pytanie??? Oczywiśće że myć ;) to przeceż jest prawda przekazywana z pokolenia na pokolenie że przed zimom myjemy bak i plastiki po myciu wytszeć a silńik odpalić na 10 minut aby wyparł wode i lepiej tak odstawić niż na wiosne po odkryću plandeki niewiedzeć gdze przód gdze tył ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 21 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2004 olej w silniku na "bardziej zimowy". Olej poprostu wymianiamy na nowy 8) , taki jak używamy zazwyczaj. To juz nie czasy, że się zmieniało olej w lato i na zimę. Owszem, oleje mają różne zakresy temperatur, w praktyce żbliżenie się do dolnej dopuszczlnej granicy jest mało możliwe(nie wiem czy ktoś smiga przy - 20 stopni - są zapaleńcy, ale potraktujmy to jako wyjątek) - popatrzcie sobie w wykresy temperatur w serwisówkach czy w materiałach promocyjnych producentów. W motocyklu stojącym w zime w garażu ma być olej taki, jaki zacznie z nami sezon na wiosnę :-). Pozdro, Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi