Administrator Dominik Szymański Opublikowano 16 Stycznia 2003 Administrator Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2003 CzołemLatem lekko pociekł płyn z aku (głupki dołączyli za krótki wężyk, a ja za późno się zorientowałem) i zosatwił brzydkie, takie mleczne, ślady na silniku. Czy ktoś wie, jak toto usunąć bez koniecznoścoi rozmontowywania silnika? Silnik nie jest malowany na czarno - jest stalowy.Dzięki z góry za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kiwigips Opublikowano 16 Stycznia 2003 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2003 takie same plamy mam na rurze wydechowej w swojej mzetce, tez od akumulatora. jedynie polerowalem rure urzywajac "simi-chrom" ale plamy jakie byly takie sa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 16 Stycznia 2003 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2003 To co wycieka z akumulatora to nic innego jak roztwór wodny kwasu siarkowego. Jeżeli wyciekł i dostał się na kadłub silnika to po prostu delikatnie wytrawił jego powierzchnię. Aby usunąć te plamy nie zostaje nic jak tylko polerowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Stycznia 2003 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2003 Witam Slyszalem ( ale nigdy nie sprawdzilem) ze mozna to wyczyscic jak najtanszym proszkiem do prania. On ma jakas taka substancje chwmiczna ( zapomnialem jak sie nazywa) ktora neutralizuje skropliny.Nie wystepuje ona w tych lepszych proszkach. PozdrawiamWiktor PS Informacje ta mam od gostka ktory od 45 lat jezdzi na moto i jestem przekonany ze facet wie co mowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 16 Stycznia 2003 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2003 Proszki do prania są silnie alkaliczne. Można nimi zneutralizować kwas z akumulatora i zapowiedz dalszemu trawieniu metalu. Ale czy da się wyczyścić? Nie sprawdzałem. Na razie nie spadł mi wężyk :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 16 Stycznia 2003 Autor Administrator Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2003 Slyszalem ( ale nigdy nie sprawdzilem) ze mozna to wyczyscic jak najtanszym proszkiem do prania. On ma jakas taka substancje chwmiczna ( zapomnialem jak sie nazywa) ktora neutralizuje skropliny.Nie wystepuje ona w tych lepszych proszkachquote]CzołemWiecie może jakie proszki wchodzą w grę - E, IXI czy może jakiś inny jeszcze tańszy?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 16 Stycznia 2003 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2003 Ogólnie proszki do białego sa bardziej alkaliczne i w dodatku maja wybielacze optyczne. Proszki do koloru sa bardziej łagodne żeby kąpiel w takim proszku wytrzymały barwniki nadające kolory.Dla mnie bardzo dobrym proszkiem jest wizir do białego nie wiem jek pierze ale jest bardzo alkaiczny ( nie wiem jakie Ph) Bardzo ładnie neutralizuje kwas siarkowy ładnie się przy tym pieniąc. Można go także używać zamiast sody żrącej podczas mycia różnych elementów w płuczce wodnej, pomijam kwestie finansowa takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 17 Stycznia 2003 Autor Administrator Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2003 W każdym razie popróbuję z tym proszkiem, bo te plamy na silniku to fatalna sprawa jest. Tragedia. No nic - spróbujemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi