Kao Opublikowano 6 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2023 Grzebię grzebię I nie mogę znaleźć konkretnego opisu skrótów kolorów kabli na schematach moto japońskich. Ma ktoś może taka rozpiskę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonaszko Opublikowano 7 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 Ale czego ty konkretnie szukasz? Jak nazywają się kolory po angielsku czy niemiecku? Nie ma czegos takiego jak ogólny skrót do kabli japońskicch czy jak to tam sobie wymysliłeś. Żeby czytać schemat elektryczny instalacji, to trzeba miec jakies podstawy wiedzy. Chyba, że szukasz jakiegoś prostego podłaczenia, np świateł czy klaksonu i to w starej, bez canbusa instalacji. Tutaj masz przykład jak to wygląda w praktyce.https://iautomatyka.pl/kurs-jak-czytac-schematy-elektryczne-i-akpia-wstep-0/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kao Opublikowano 7 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 (edytowane) No ale kolory kabli w ogóle nie idą w parze z tym co podaja skroty europejskie. Chodzi też o rozróżnianie kabli z paskiem grubym, cienkim czy kropką Czego szukam? Zmieniam licznik na uniwersalny. Dla przykładu Co to za kolor kabla Lg czemu L jest z dużej a g z małej? Edytowane 7 Listopada 2023 przez Kao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonaszko Opublikowano 7 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 Godzinę temu, Kao napisał: No ale kolory kabli w ogóle nie idą w parze z tym co podaja skroty europejskie. Chodzi też o rozróżnianie kabli z paskiem grubym, cienkim czy kropką Czego szukam? Zmieniam licznik na uniwersalny. Dla przykładu Co to za kolor kabla Lg czemu L jest z dużej a g z małej? To chodzi ci o kable czy przewody elektryczne? Każdy schemat ma jakiś indeks, przewodnik oznaczeń bo oprócz tych prostych i znanych,(czerwony, czarny, niebieski, żółty) moga być inne. Po to jest właśnie ten spis. Chcesz zmienić licznik, to znajdź schemat podłączenia starego i dopiero przełóż go na schemat tego uniwersalnego. Jest wsieci naprawdę dużo tematów odnoscie czytania oznaczeń przewodów elektrycznych. Lg oznacza, że przewód jest giętki. Jednak w konkretnym schemacie, może oznaczać całkiem coś innego. Np lewy zielony. Dlatego tak ważny jest właśnie ten przewodnik czy legenda zawarta w każdym schemacie, który może być dwuznaczny w odczycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefan Kowalski Opublikowano 7 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 Może to pomoże Zazwyczaj Lg oznacza jasno zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kao Opublikowano 7 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 Jonoszko- jak zwał tak zwał ale niech będzie że przewód po fachowemu. Wiem jak to zrobić, mam rozpiskę nowego i mam schemat oryginalnego, załączony jest na foto ale żeby to połączyć to trzeba rozgarnąć te kolory kabli ale już to ogarnąłem chodź dalej mi się to nie zgadza z opisami w necie a jako takiej legendy przy schemacie nie ma, zobacz sam https://www.manualslib.com/manual/1142073/Suzuki-Gsx1400.html?page=394#manual Stefan widzisz według twojego załącznika niebieski jest oznaczony jako U a przecież ogólnie przyjęte jest w EU że to BL a brązowy BN a u Ciebie N. Gdzie nie przeglądasz to jakieś sprzeczne informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefan Kowalski Opublikowano 7 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 To jak korzystasz z ogólnie przyjętych, to co Ci się nie zgadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kao Opublikowano 7 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 Przykładowo GN to zielony a na schemacie G Czarny to według niemieckiego to SW według IEC 60767 BK a na schemacie B Według niemieckiego bialy to WS według IEC WH a na schemacie W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefan Kowalski Opublikowano 7 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 Jak widać niemieckie skróty nie pasują. Nie pasują też kody Lucasa, nie pasują skróty wg IEC60767. Ale pasują skróty z języka angielskiego. Na schemacie masz jeszcze Bl i to jest niebieski. Czy jakieś oznaczenie koloru sprawia Ci szczególną trudność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kao Opublikowano 7 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 Nie ,już sobie dawno to rozgarnąłem ale chciałem na przyszłość mieć to jasne, a moglibyście zerknąć na schemat https://www.manualslib.com/manual/1142073/Suzuki-Gsx1400.html?page=394#manual i podpowiedzieć mi który z kabli jest sygnałowy z czujnika prędkości? Pomarańczowy czy purpurowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi