samolot Opublikowano 29 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 Postanowiłem wymienić płyn chłodniczy w swoim motocyklu. Pewnie od nowości nie był wymieniany. Uznałem, że warto będzie przepłukać układ chłodzenia wodą deminaralizowaną. Zlałem więc układ wodą i pozwoliłem aby silnik popracował na postoju kilka minut, aż włączy się wentylator. Następnie zlałem wodę i zalałem płynem Prestone o trwałości 10 lat. Niestety płynu nie weszło tyle co podaje serwisówka czyli 3,45l tylko około 2,2l. Uklad oczywiście odpowietrzony na postoju. Czy zatem w układzie pozostało około 1,2 l wody czy jakimś cudem do chlodnicy i zbiorniczka wyrównawczego uda się wlać brakujacą ilość płynu?Jeśli nie uda się dolać płynu to pozostają cztery problemy? Obniżona temperatura zamarzania, obniżona temperatura wrzenia i obniżone właściwości antykorozyjne oraz szybsze starzenie się płynu. Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka Cytuj Komar 2320 > WSK 125 > CBR 600F2 > CBR F4I SPORT > Kymco Active > YBR 125 > CBR 600RR PC 40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rambi Opublikowano 29 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 A masz pewenosc , ze zlalech caly stary plyn ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad1f Opublikowano 29 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 a za pierwszym razem ile zlałeś? i ile wody demi zalałeś? Cytuj Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1 K1100 https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiler Opublikowano 29 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 A którą "dziurą" zlewałeś ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolot Opublikowano 30 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 Nie zobaczyłem ile za pierwszym razem zlałem. Zlewałem śrubą spustową przy pompie wody i odkreciłem również śrubę w bloku silnika (zgodnie z serwisówką)Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka Cytuj Komar 2320 > WSK 125 > CBR 600F2 > CBR F4I SPORT > Kymco Active > YBR 125 > CBR 600RR PC 40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiler Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 (edytowane) fakt że nigdy nie czytałem serwisówki od 600RR ale wiem że z praktycznie żadnego silnika nie spuścisz całego płynu . Zawsze coś tam zostaje .Dlatego płukanie wodą moim zdaniem jest przerostem formy nad treścią 😉 17 godzin temu, samolot napisał: Czy zatem w układzie pozostało około 1,2 l wody W układzie chłodzenia zostało trochę wody wymieszanej ze starym płynem a nie samej wody 😉 Ja z doświadczenia wiem że odpowietrzanie na postoju jest ....... nie najlepsze . kiedy zaczniesz jeździć jeszcze trochę ze zbiorniczka ubędzie (ale to jest takie doświadczenie "ogólne" generalnie jeśli chodzi o silniki spalinowe ) Jeśli tak bardzo martwi Cię że płyn zamiast w -35 zamarznie np w - 28 🙂 to jedynie co co zostaje to na wiosnę , pojeździć i zlać wszystko co zalałeś i jeszcze raz nalać nowego płynu Edytowane 30 Listopada 2020 przez kiler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi