trebor1900 Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 witam , wynająłem motocykl na umowę - najmu , termin już dawno upłynął a klient go nie zwraca tylko mnie unika , zgłosiłem sprawę na policję a ta mnie poinformowała że teoretycznie klient może zwrócić mi nawet gołą ramę i sprawa karna zostanie zakończona umorzeniem , a ja mam możliwość skarżyć klienta tylko z powództwa cywilnego , w umowie pisze wyrażnie że ma zwrócić motocykl sprawny i nie uszkodzony , jak to jest w naszym prawie czy zwrot części motocykla nie jest przywłaszczeniem mienia i czy mam szansę odwołać się od takiego umorzenia mojej sprawy ? dziękuję z góry za odpowiedzi / podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 8 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 co konkretnie "zgłosiłeś na policję"? niewywiązanie się klienta z umowy? w jakiej formie? jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arti... Opublikowano 8 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 Proponowałbym udać się z umową do jakiegoś radcy prawnego. Zapłacisz może parę złotych ale będziesz miał pewność co do możliwości przyciśnięcia delikwenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrEm Opublikowano 8 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 A masz w umowie kary/dopłaty za opóźnienie zwrotu? Jak zapomniałeś, to już wiesz, czemu klient tak sobie pogrywa 😞 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi