Jump to content

Głośne stuki w silniku honda cbf 600

Recommended Posts

Witajcie mam problem z moim motocyklem tj. Honda cbf 600. Po odpaleniu 5 min jest cicho. Po tym czasie zaczyna coś stukać w częstotliwości jedno uderzenie na 10-30sek czas między nimi jest różny, dość głośny metaliczny. Nie daje nic wcisniecie sprzęgła wrzucenie biegu itp. Dźwięk dochodzi jakby z skrzyni. Rozebralem całe sprzęgło i wszystko ok żadnych nadmiernych luzów. Od strony rozrusznika też wszystko ok. Macie jakieś pomysły?

Chodzi ci o te 4 sprężyny z przodu dokrecane śrubami M6? Sprawdzałem i nic... żadnych luzów jedyny luz jaki znalazłem to luz między kołem zębatym na koszu a samym koszem tzn gdy złapie jedną ręką koło zębate a drugą kosz i trzymając koło staram się obrócić koszem to przeskakuje o ok 3mm. Jest to luz na sprężynach w kole zębatym. Lecz w tym przypadku bardzo ciasno to chodzi i ciężko tym obrócić

Jedno co ci moge poradzic to uciac kawalek kija od szczotki i przykladajac go do ucha i roznych miejsc silnika starac sie blizej zlokalizowac dzwiek.

Mozesz rowniez wrzucic film z pracy silnika z linkiem tutaj, moze ktos cos rozpozna.

Chodzi ci o te 4 sprężyny z przodu dokrecane śrubami M6? Sprawdzałem i nic... żadnych luzów jedyny luz jaki znalazłem to luz między kołem zębatym na koszu a samym koszem tzn gdy złapie jedną ręką koło zębate a drugą kosz i trzymając koło staram się obrócić koszem to przeskakuje o ok 3mm. Jest to luz na sprężynach w kole zębatym. Lecz w tym przypadku bardzo ciasno to chodzi i ciężko tym obrócić

Ręką może i ciężko obrócić ale siła detonacji w cylindrach jest dużo większa. Tak że tam bym szukał przyczyny.

Why... So... Serious