Skocz do zawartości

ALPY CH 15-06 do 23-06-2019r

swietyy
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 7.03.2019 o 21:02, ks-rider napisał:

Planujta, planujta,

nie zapomnijcie tylko zrobic kilku alternatywnych tras abyscie wogole gdzies dojechali.

Termin jast do doopy, bo wiekszosc najfajniejszych przeleczy otwarte sa dopiero od 01. Lipca :icon_mrgreen: a i zo nie jest pewne :icon_mrgreen:

Radzilbym zaplanowac od 10 lub od15 Lipca.

:crossy:

pewny jesteś ? W tym roku wcześnie są roztopy. Sprawdze na koniec maja.

W dniu 7.03.2019 o 21:01, swietyy napisał:

mysle że koniecznie. Może jakiś mała jazda, Kwiecień Maj. Masz propozycje ?

Mototarg bedzie w kwietniu na Bemowie, chyba ze wczesniej bedzie ciepło to bedziemy sie łapac

A co do tras to kazdy niech zaproponuje swoje miejsca i wtedy bedziemy planowac tak zeby wszytskich uszczesliwic :biggrin:

Edytowane przez kędzierz

W dniu 7.03.2019 o 21:18, kędzierz napisał:

Mototarg bedzie w kwietniu na Bemowie, chyba ze wczesniej bedzie ciepło to bedziemy sie łapac

A co do tras to kazdy niech zaproponuje swoje miejsca i wtedy bedziemy planowac tak zeby wszytskich uszczesliwic :biggrin:

termin mam sztywny, Trasę uzgodnimy wspólnie. Wybierzemy najciekawsze :)

W dniu 7.03.2019 o 21:09, swietyy napisał:

pewny jesteś ? W tym roku wcześnie są roztopy. Sprawdze na koniec maja.

No bylem w CH pod koniec kwietnia i z zaplanowynych tras zrobilem cos kolo 30 - 40 % a jestem tam generalnie jezeli nie co roku to co dwa lata. Tyle, ze w terminach ktore podalem.

Pewne w gorach nie jest NIC !

W dniu 7.03.2019 o 21:36, ks-rider napisał:

No bylem w CH pod koniec kwietnia i z zaplanowynych tras zrobilem cos kolo 30 - 40 % a jestem tam generalnie jezeli nie co roku to co dwa lata. Tyle, ze w terminach ktore podalem.

Pewne w gorach nie jest NIC !

kwiecień, no właśnie :)

W dniu 7.03.2019 o 22:34, swietyy napisał:

kwiecień, no właśnie :)

A teraz powiedz co mam Ci poradzic ?

Wiekszosc moich Kursantow wlasnie dzisiaj jedzei ww Alpy na narty, za miesiac lepiej nie bedzie.

:crossy;

W dniu 7.03.2019 o 21:02, ks-rider napisał:

Planujta, planujta,

nie zapomnijcie tylko zrobic kilku alternatywnych tras abyscie wogole gdzies dojechali.

Termin jast do doopy, bo wiekszosc najfajniejszych przeleczy otwarte sa dopiero od 01. Lipca :icon_mrgreen: a i zo nie jest pewne :icon_mrgreen:

Radzilbym zaplanowac od 10 lub od15 Lipca.

Sam jesteś do doopy. Kwiecień to wiadomo że za wcześnie, maj to ruletka ale końcówka czerwca to bez przesady. :P

Byłem w alpach w lipcu i była lipa bo deszcz a drugim razem na początku maja i była patelnia. Dobrze mówisz, że w górach nic nie wiadomo, więc trzeba obserwować.

W dniu 6.03.2019 o 19:38, kędzierz napisał:

Witam,

ja też planowałem Stelvio i i Grossglockner ale początek lipca, ale Wasz termin też do zaakceptowania. Z chęcią bym sie do Was przykleil, bo moi wszyscy znajomi którym proponowałem wyjazd sie zastanawiaja....a ja lubie konkrety :biggrin:

Pozdrawiam

Mogę się przykleić i ja ale ze względu na to że ze mnie już stary zgred oraz obecny motor nie wiem czy prędkości w trasie mnie nie przerosną?

Edytowane przez Wlodi1911

W dniu 8.03.2019 o 13:09, Barnaby napisał:

Sam jesteś do doopy. Kwiecień to wiadomo że za wcześnie, maj to ruletka ale końcówka czerwca to bez przesady. :P

Byłem w alpach w lipcu i była lipa bo deszcz a drugim razem na początku maja i była patelnia. Dobrze mówisz, że w górach nic nie wiadomo, więc trzeba obserwować.

Brzydko, ze podchodzisz do tego od razu personalnie ale czego mialbym sie niby spodziewac.

Ile razy byles w Alpach ?

Jezeli byles w Maju i przelecze nie byly otwarte, to moze Ci sie Alpy z Dolomitami po….. :icon_mrgreen:

Aaaaaa i o jakich przeleczach mowimy, tych ponad 2000 m czy o tych do 1000 m ? :icon_mrgreen:

Kaes dzbanie, słuchaj uważnie bo nie będę powtarzać:
- chłopaki jadą pod koniec czerwca a nie w kwietniu, więc chooj kogokolwiek obchodzi co robią twoi kursanci w kwietniu

- Dolomity to pasmo we włoskich Alpach, więc jedno z drugim może się pomylić tylko tobie gastarbeiterze bez szkoły

Edytowane przez poziom

W dniu 8.03.2019 o 20:20, poziom napisał:

Kaes dzbanie, słuchaj uważnie bo nie będę powtarzać:

- chłopaki jadą pod koniec czerwca a nie w kwietniu, więc chooj kogokolwiek obchodzi co robią twoi kursanci w kwietniu

- Dolomity to pasmo we włoskich Alpach, więc jedno z drugim może się pomylić tylko tobie gastarbeiterze bez szkoły

Ooooo inteligencji szpagatowej zawsze mozny wysluchac zwlaszcza jak ja palec w doopie cisnie :icon_mrgreen:

Jak sie w doopie bylo i goowno widzialo, to mozna klepac po klawiaturze gdzie leza Dolomity, Gdybys inteligenice lizal geografie a nie kozi zad, wiedzialbys, ze szerokosc geograficzna inna , przesuniete na poludnie wiec i temper atury a co za tym idzie wysokosci przeleczy zupelnie inne. Oszczegolach nei bede pisal, bo i tak nie zajarzysz ty moja besto inteligencji :icon_mrgreen:

Musialo widac zabolec ! :icon_mrgreen:

Aaaaaa a tym inteligentnym inaczej powtorzejeszcze jrdyny raz.

W Szawjcari wszystkie przelecze otwarte sa od 01.07 wiec prosze nie pyerdolic, ze koniec czerwca, bo koniec Czerwca to nie Lipiec !

No ale o tym mozny sie przekonyc stojac przed szlabanem i patrzac jak szpal w pyzde ! :icon_mrgreen:

Amen !

Edytowane przez ks-rider

ks Masz.

Alpy w czerwcu na moto. Dokładnie od 21.06

I kończę dyskusję z tobą bo szkoda mi na to czasu, wiem że jesteś ekspertem w każdej dziedzinie. Z tym że proszę, nie zaśmiecaj tematu.

Panowie, jestem jak najbardziej za wcześniejszym spotkaniem. Warto pogadać, dobrze byłoby też jakąś rundkę razem zrobić :)

Byłem kilkakrotnie w Alpach czy to Austriackich, Włoskich a także Francuskich w drugiej połowie czerwca i nigdy nie było problemu z przejazdem jakichkolwiek przełęczy więc uważam że to bardzo dobry termin. Byłem również cały tydzień w Alpach Szwajcarskich także bez problemu pokonywaliśmy przełęcze a temperatura sięgała 30 stopni przez okrągły tydzień. Być może trzeba trafić na pogodę ja miałem a wam tego życzę. Nie zastanawiajcie się, nie słuchajcie nikogo tylko planujcie i w drogę.

Szerokości życzę Savii

W dniu 8.03.2019 o 20:36, ks-rider napisał:

W Szawjcari wszystkie przelecze otwarte sa od 01.07 wiec prosze nie pyerdolic, ze koniec czerwca, bo koniec Czerwca to nie Lipiec !

No ale o tym mozny sie przekonyc stojac przed szlabanem i patrzac jak szpal w pyzde ! :icon_mrgreen:

Amen !

Z całym szacunkiem, ale pozwolę sobie nie zgodzić z kol. ks-rider

Teoretycznie, to o czym piszesz jest możliwe, ale bardzo mało prawdopodobne. Termin otwarcia przełęczy o którym piszesz jest to tzw. termin urzędowy. Na ten dzień wszystkie przełęcze powinny być przejezdne czyt. bezpieczne dla turystów m.in. odśnieżone. Wszystko to, zależy od psikusów natury i od służb komunalnych danego kraju. Stan dróg można śledzić na różnych portalach m.in. tutaj https://www.arboe.at/infos/verkehrsinfos/langfristige-verkehrsinformationen/

Jak widać prawie wszystkie przełęcze interesujące motocyklistów na dzień dzisiejszy są zamknięte (wintersperre)

A więc, to tylko czysta teoria. :)