Tommo Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 od zawsze jezdze na uniwersalnych,rowniez na narty w gorach i nigdy nie mialem problemu z trakcja czy tp.Zreszta auto ma naped na cztery kola co tez zmienia lekko sytuacje.A wracajac do tematu tych opon polecanych przez Montera nie ma tzn.mojego rozmiaru.Musze czekac ok tygodnia. Jeździłem na uniwersalnych zimą też w aucie AWD. Z napędzaniem nie było problemu ale hamowanie na śliskim czy uślizg boczny w koleinach był dramatyczny. Ja na oponach nie oszczędzam. Cytuj Audi Sport Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JERZYK-NYC Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Nokian,jak przeczytalem,poszedl w odwrotnym kierunku.Inne firmy od letnich przechodzily do calosezonowych a opony Nokian zimowe byly podstawa do tych,ktore kupuje.No i firma z Norwegii,wiec raczej wiedza co to jest snieg:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Musze zmienic opony i sie zastanawiam czy brac ktores z tych znanych firm jak Michelin czy Dunlop,czy tez sa w Polsce innedobre opony,ktore byscie polecili z reka na sercu.Chodzi mi o czterosezonowe,zeby sie nie bawic w te zamiany na zime i lato.Rozmiar 235/55R18.Jerzyk zerknij sobie na Toyo Open Country Dziekuje za opinie.Dziwne,ze w Stanach prawie nie istnieja opony typowo zimowe.Wszyscy jezdza na uniwersalnych.Sa miejsca,np.w Gorach Slalistych w Kolorado,gdzie obowiazuja lancuchy w bagazniku.Na wszelki wypadek.I policja ma prawo sprawdzic,czy je masz.Oczywiscie w sezonie zimowym.ps.Nie ma obowiazku zadnych gasnic,trojkatow,apteczek czy kamizelek.Oczywiscie mowie o samochodach osobowych.Ciezarowe to inna sprawa.Teraz juz wiesz jak skomplikowane zycie maja :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JERZYK-NYC Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Jerzyk zerknij sobie na Toyo Open Country Teraz juz wiesz jak skomplikowane zycie maja :)Robercie drogi,ja mieszkam w Krakowie,wiec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiciu_r Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Podbiję swoje, od ponad 5 lat (60kkm) Kleber Quadraxer. Dają rade na śniegu, moim zdaniem sprawność około 80% typowych zimówek, na mokrych nawierzchniach ocena 4, na suchych 5. Porównuję ze średniej jakości oponami z drugiego mojego auta, które ma komplety wymienne lato - zima. Jak te się zużyją to na pewno też będą Quadraxery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JERZYK-NYC Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 (edytowane) mnie sie wydaje,ze te sztuczki z dwoma kompletami opon to jest sztucznie napedzany popyt na opony.Polskie zimy od lat sa bardzo lagodne.Mowie tak,gdyz w polnocnych stanach USA sa naprawde ostre zimy i sniezne a jednak zeby kupic zimowki to trzeba je specjalnie zamowic.Tak samo jak ktos chce kupic auto biegowe,hehe. Edytowane 17 Kwietnia 2018 przez JERZYK-NYC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiciu_r Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Najpierw wymyślili zimowo i letnie opony, ludzie się dali "przekonać" to teraz jako obowiązkowe są ciśnieniomierze w kołach bo każdą zmianę serwis musi wprogramować w kompa. Przynajmniej w moim C5 1,6Hdi tak było dopóki nie kazałem im tego w lexii wyłączyć. Za guziki tego nie robili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Jerzyk opon Toyo w Krakowie nie kupisz?Rok temu Jak dowalilo sniegu w Mammoth to I polnocnych stanow nie trzeba bylo, co prawda obowiazek lancuchow jest.Pewnie ze to lipa z tymi oponami, wielosezonowe by starczyly Jak tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommo Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 mnie sie wydaje,ze ... Masz rację. wydaje ci się. Cytuj Audi Sport Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JERZYK-NYC Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Jerzyk opon Toyo w Krakowie nie kupisz?Rok temu Jak dowalilo sniegu w Mammoth to I polnocnych stanow nie trzeba bylo, co prawda obowiazek lancuchow jest.Pewnie ze to lipa z tymi oponami, wielosezonowe by starczyly Jak tutaj.Tommo jest innego zdania ale jemu wolno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommo Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Tommo jest innego zdania ale jemu wolno Ja się wypowiadam o warunkach drogowych w jakich mieszkam. Nikomu nie będę polecał opon zimowych w południowej Kalifornii czy na Florydzie. Cytuj Audi Sport Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JERZYK-NYC Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 (edytowane) ok,ok.Dla mnie ludzie moga sobie kupowac opony letnie,jesienne,zimowe i wiosenne i miedzy porami tez.Moim zdaniem jest to kolejne zwyciestwo marketyngowe i tyle.Jezdze samochodem ponad 40 lat i zawsze na wielosezonowych i tak juz zostanie.Trzy posty wczesniej Robert Ci wlasnie napisal jak bylo w tamtym roku w Kaliforni. Edytowane 17 Kwietnia 2018 przez JERZYK-NYC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommo Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Opony wielosezonowe tak naprawdę maja tylko jedną zaletę, aspekt ekonomiczny.I na tym można zamknąć dyskusję. Cytuj Audi Sport Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLAUDIUSZ Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Jak cos jest do wszystkiego to naprawdę jest do niczego. Oczywiscie AWD daje większy komfort w trudnych warunkach, ale ...... Jerzyk, jakie auto? Pytam po raz drugi? Jak miałem GC ze stałym 4x4, jeździłem na BF A/T i było cacy ..... Cytuj MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommo Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Nokian,jak przeczytalem,poszedl w odwrotnym kierunku.Inne firmy od letnich przechodzily do calosezonowych a opony Nokian zimowe byly podstawa do tych,ktore kupuje.No i firma z Norwegii,wiec raczej wiedza co to jest snieg:-)To jest Fiński producent a fabryki ma w Rosji. Cytuj Audi Sport Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi