Skocz do zawartości

Obliczanie układu wydechowego w dwusuwie

Rozio
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś w was ma albo wie z kąd można ściągnąć program do obliczania wydechu do silnika 2T??

np. program z którego screen znalazłem tutaj http://www.forum.motocyklistow.pl/download.php?id=4018

W ostateczności gdzie znaleść wzory matenatyczne do obliczenia wydechu ??

nietyle chodzi o pojemnosc komory co o jej kształt musi sie młatwo napełniac i dobrze oddawac spaliny a ja zmierzyłem tak pojemnosc ze stary tłumik pociołem i nalałem wody i wiedziałem ile tam jest komora poczym tylko zmieniłem jej kształ i poloczyłem ja z resztą tłumika

Witam!

Czy ktoś w was ma albo wie z kąd można ściągnąć program do obliczania wydechu do silnika 2T??

Po co Ci program? Wzory w zupelnosci wystarczaja.

np. program z którego screen znalazłem tutajhttp://www.forum.motocyklistow.pl/download.php?id=4018

IMO ten jest bezuzyteczny, bo raczej nie bedziesz w stanie zmierzyc temperatury gazow wylotowych.

W ostateczności gdzie znaleść wzory matenatyczne do obliczenia wydechu ??

Ja robilem do swojego sprzeta dwustopniowy dyfuzor w/g tych wzorow: http://www-staff.lboro.ac.uk/~elvpc/progs/expch.html i musze powiedziec, ze przy zalozonych obrotach mocy maxymalnej moto ma niezlego kopa. Niestety na razie nie moge przeprowadzic pelnych testow, bo mam zaplon mechaniczny ktory mi ogranicza obroty. Jak bedzie czas to zmontuje jakis elektroniczny i zdam relacje.

pozdr.

Luk

PS.Jezeli chcesz to moge Ci wyslac plik z obliczeniami, do odpalenia w programie MathCad, wystarczy tylko wpisac dane i masz od razu gotowe wymiary ukladu wydechowego.

PS.Jezeli chcesz to moge Ci wyslac plik z obliczeniami, do odpalenia w programie MathCad, wystarczy tylko wpisac dane i masz od razu gotowe wymiary ukladu wydechowego.

podeślij na [email protected],

co prawda po angielsku nie bardzo rozumiem ale wydaje mi się, że już w pierwszym wzorze potrzeban jest temp. spalin. Mam racje :?:

I jeszcze jedno - da się z kądś ściągnąć ten program MathCad ?? chociarz wersje demo (co prawda nie wiem czy są demówki Cad-ów)

co prawda po angielsku nie bardzo rozumiem ale wydaje mi się, że już w pierwszym wzorze potrzeban jest temp. spalin. Mam racje  :?:  

Temperature spalin oblicza sie na podstawie objetosci skokowej cylindra, mocy maksymalnej i obrotow.

Z tego co pamietam to z danych potrzeba:

-moc

-obroty

-objetosc skokowa

-kat obrotu walu od otwarcia okna wydechowego do zamkniecia okien pluczacych

-szerokosc i wysokosc okna wydechowego

I jeszcze jedno - da się z kądś ściągnąć ten program MathCad ?? chociarz wersje demo (co prawda nie wiem czy są demówki Cad-ów)

MathCada znajdziesz na jakimkolwiek p2p, ewentualnie za jakies 2 tyg. bede mogl go udostepnic na moim FTPie.

pozdr.

Luk