Rozio Opublikowano 11 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2004 No właśnie, jak zdiąć zębatke łańcuchową z wału w CZ350 ?? zębatka jest połączona z wałem stożkiem. Silniik leżał nie używany dłuższy czas i wygląda na to że się porządnie zapiekły połączenia.Oczywiście próbowałem zdiąc przy pomocy ściągacza, ale ten się niemiłosiernie wygina. Czy podgrzanie tej zębatki coś da ?? a może schłodzenie??Jak ktoś ma sprawdzony patent jak to zdjąć proszę o pomoc. Zębatka i tak jest do wyrzucenia, zależy mi tylko na wale. Ten sam problem mam z wirnikiem alternatora, tam przy próbie ściągnięcia pękła śruba wkręcana w wirnik celem demontarzu :[ . DOPISANE: Zębatke już udało mi się zdjąć, pomogło wzmocnienie ściągacza i zastosowanie w nim śruby drobnozwojowej ;) teraz będę nęczył się z wirnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 11 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2004 Jak rozumiem chodzi o zębatkę na wale korbowym. Spróbuj napiąć ściągacz, potem podgrzewaj palnikiem gazowym (koło zębate nie wał) i lekko stukaj młotkiem. I tak na przemian, powinno pomóc. Tylko uważaj bo jak mi zębatka zeszła to przeleciała ze ściągaczem z osiem metrów... ;) Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 15 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2004 Jak zębatka na złom to użyj kątówki tylko nie pokalecz wału korbowego.Nie musisz docinać do końca spadnie sama - sprawdzonePiotr Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi