SkuterowyKombajn333 Opublikowano 28 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Witam, od jakiegoś z miesiąca zastanawiam się nad zakupem jakiegoś wozidła, postaram się opisać mój problem, założenia i wymagania. Radziłem się poczatkowo znajomych i tak mi każdy namącił w głowie każdy uważał się za nie wiadomo jakiego specjaliste typu, jeden np. romet jest do kitu a drugi go zachwalał że w końcu postanowiłem zapytać się na tym tematycznym forum.Więc, skuter (opcjonalnie motorower) ma mi służyć do dojazdu na szkolenie, a potem do pracy, mieszkam na wsi a prawa jazdy jeszcze nie mam i przydałby się jakiś środek lokomocji a samym rowerem do nabycia prawka oraz auta jeździć nie będe :D (mam 21 lat) z kolei połączenie PKS jest kiepskie.... i do miasta w którym ma to wszystko się odbywać mam 12 kilometrów, droga jest cały czas prosta, bez ostrych zakrętów z kilkoma dosyć niedużymi górkami.Jak pisałem powyżej nie mam prawa jazdy więc musze jeździć czymś co ma 50cm3 na sam dowód osobisty a mój budżet to 1500-2000 zł, a sam pojazd teoretycznie ma mnie intensywnie powozić do jesieni, więc do tego czasu ma mi wytrzymać, i teraz kluczowe pytania. -Czy lepiej kupić chińczyka czy coś markowego? -Jaki model będzie wytrzymały na dość rosłego faceta? -Czy lepiej kupić skuter czy motorower? słyszałem opinie że skutera da sie łatwiej zajeździć niż takiego motorowera, i że skuter jest droższy w utrzymaniu.-Czym się łatwiej jeździ? skuterem czy jakimś simsonem? i czy przesiadka z roweru na skuter/motorower jest bardzo bolesna? czy jeździ się podobnie? , bo obecnie troche się boje tego że wywróce sie na pierwszym lepszym zakręcie :D-Jakie modele spełniały by moje kryteria? -Oto modele jakie znalazłem w ogłoszeniach a mnie zainteresowaly. https://www.olx.pl/oferta/romet-zx-50-CID5-IDka4Hg.html#1f0e5c5cf5 https://www.olx.pl/oferta/daelim-s4-podzespoly-honda-50-CID5-IDbNLaZ.html#03f66d5dfd (ten jest moim faworytem) https://www.olx.pl/oferta/toros-el-clasico-50-nowy-2015-rok-romet-zumico-zipp-route-CID5-IDkY2Hc.html#07332a1305https://www.olx.pl/oferta/zipp-quantum-4t-CID5-IDl4AdE.html#fa4aed6c09 I to chyba tyle, dodam też że nie zamierzam jeździć jak pirat, wystarczy że będzie jechać te 40 km/h, bardzo prosiłbym o jakieś fachowe opinie, co do tych z ogłoszeń jak i inne propozycje.Pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanDas3 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 na pierwszy mechaniczny jednoslad nie bierz biegowki, hm.... co do przesiadki z roweru na skuter. Ja gdy kupilem sobie peugeota poprostu wsiadlem i pojechalem, aczykolwiek moj ma bardzo nisko srodek ciezkosci przez co jest latwiej, jezeli ma ci starczyc tylko do jesieni to kup chinola. a co do zajechania... wszystko da sie zajechac jesli sie to robi bez glowy, poprostu nie piluj go na zilmnym silniku i bedzie okej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 na pierwszy mechaniczny jednoslad nie bierz biegowki, (...) znaczy co, odradzasz zdobycie umiejętności prowadzenia normalnego motocykla? z jakiegoś konkretnego powodu?jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyskaty Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 na pierwszy mechaniczny jednoslad nie bierz biegowkiDlaczego niby? A potem będzie tysiąc pytań na FM gdzie znajduje się sprzęgło, hm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vidon Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Dlaczego pokazałeś skuter za 3000zl kiedy budżet mam dużo dużo mniejszy ? Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 poszukaj starej hondy bali w tej kasie Ja mam piaggio sfera 50 , prosty jak budowa cepa , części w spożywczym , jeździłem nim i w -10 non stop stoi pod blokiem i zbyt wiele awari nie miałem ( jeszcze go nie pchałem ) tylko że dużo jak na kibel pali -gaźnik 12mm 100% seria bez blokad a nie mogę zejść do 3/100 nawet a średnio to 4/100 ........ większość gratów jest tania , łatwo się naprawia ja swojego kupiłem za 1000 zł i w gratisie drugi na części , włożyłem 200-300 i jeździ jak ci spalanie nie przeszkadza to polecam , ja tam uważam że seryjny kibel 50 2t jeżdzony przez jedną osobę 50km/h powinien w 3/100 się zamykać ( oprócz zimy ) Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rysiekkk Opublikowano 12 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 Znajdź sobie kogoś kumatego w tej materii - sąsiad / kolega / szwagier - i oglądaj co tam masz w okół miejsca zamieszkania.Bez większego znaczenia marka i model - szukaj zadbanego i w pełni sprawnego skuta. Chińczyki są OK pod warunkiem, że umi się / lubi się grzebać / majsterkować.Tam ciągle trzeba coś poprawić, dokręcić, wyregulować, wymienić, itp. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi