Skocz do zawartości

Kupno motocykla w innym kraju

Rekomendowane odpowiedzi

Witalski

czy przerabiał już ktoś kupno motocykla w salonie w innym kraju, np. w Niemczech? Czy taka opcja jest warta rozważenia? Jeden koleś mówił mi, że w niemcowni ceny niższe i warto się zainteresować.

Jakby ktos miał jakieś doświadczenie lub wiedzę na ten temat, proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam,

Jarek

Pare osób na pewno z forum sprowadzalo motocykl z zagranicy i niech oni sie wypowiedza. Ale co do tych nizszych cen, to tak zupelnie latwo nie jest. Akurat mysle nad zmiana moto w przyszlym sezonie wiec sie rozgladam. Ceny w Polsce, tak ogolnie wygladaja na nizsze, ale wiadaomo jak to jest z krajowkami. Oczywiscie trafiaja sie perelki itp, ale duzo jest tez motocykli ktorych przeznaczeniem jest raczej złom, a nie ulica (ja osobiscie nie mam nic do motocykli powypadkowych - byle by nie byly naruszone najwazniejsze elementy - typu rama, zawieszenie itp. a ze byl obtarty? to mi nie przeszkadza).

Natomiast np. niemieckie oferty, wygladaja tak, ze motocykl z przywozka i oplatami wychodzi mniej wiecej tak samo jak kupiony w kraju, albo nawet ciut drozej. Jednak czesto te sprzety sa w duzo lepszym stanie i sa bardziej pewne niz u nas. Tam nie opanowali takiej sztuki drutowania jak u nas i zarabiania na przekretach. No chyba , ze kupujesz od turka lub zaradnego rodaka. Nie wiem co przyniesie przyszly rok, ale jezeli przepisy sie nie zmienia to rowniez bede szukal sprzeta za byla zachodnia granica.

czy przerabiał już ktoś kupno motocykla w salonie w innym kraju, np. w Niemczech? Czy taka opcja jest warta rozważenia? Jeden koleś mówił mi, że w niemcowni ceny niższe i warto się zainteresować.

Ostatnio też się tym interesowałem i wpisałem w wyszukiwarce markę motocykla znalazłem salony, które publikują na swoich stronach ceny i porównałem je z naszymi np GS00 kosztuje tam 400E drożej, inne są w podobnych cenach można jedynie zyskać na różnicy VAT ale nie zawsze, poza tym nie wiem jak wygląda serwis gwarancyjny PZDR Marek

Upss. sorry :( Przeczytalem dokladnie, ale jakos nie dotarlo do mnie ze nowy... tak to jest jak sie pisze odrywajac sie od pracy. Sprawdzilem na szybko ceny np. nowy Fazer - 7350 EUR , R1 - 13295 EUR. Czyli porownujac ceny w Polsce raczej gra nie warta swieczki. Nie wiem do tego jak sie maja sprawy gwarancyjne itp.

Ja sie czaje na nowego XXa np

w Polsce : 63150 zl

w Niemczech :10 500 eur(tam juz ceny leca za modele 2004,a u nas jeszcze czekaja)

co do serwisu jesli jestesmy w UE to jak kupisz np. Honde to i u nas obowiazuje serwis i gwarancja dana przez Honde,tak mialem z puszka bylem w niemczech i musialem zrobic wymagany przeglad serwisowy nie bylo problemu dostalem wszystkie pieczatki itp. to samo bedzie u nas...............

Ja sie czaje na nowego XXa np

w Polsce : 63150 zl

w Niemczech :10 500 eur(tam juz ceny leca za modele 2004,a u nas jeszcze czekaja)

co do serwisu jesli jestesmy w UE to jak kupisz np. Honde to i u nas obowiazuje serwis i gwarancja dana przez Honde,tak mialem z puszka bylem w niemczech i musialem zrobic wymagany przeglad serwisowy nie bylo problemu dostalem wszystkie pieczatki itp. to samo bedzie u nas...............

tylko dolicz do tego 6 % VAT! Tam Ci zwrócą 16 % a u nas zapłacisz 22 % czyli dopłacisz 630 €...+ koszty sprowadzenia... Ale i tak taniej by wyszło!

Mózg elektroniczny będzie za nas tak myślał, jak krzesło elektryczne za nas umiera... (S.J. Lec)

Ja też się czaje na nowy z reichu bo jest 15 kzł tańszy,

http://www.motoscout24.autoscout24.de/ger/...=1&id=pdgbeqiua

ale nie wime jak z opłatami to wszysko wychodzi, bo pełno tu opisów jak sprowadzić używany a nic nie ma o nowych ;)