Skocz do zawartości

Ograniczenie mocy w Kawasaki ZX-10R

Rekomendowane odpowiedzi

Moc bazowa nie może przekraczać 70 kW żeby móc zacząć dławienie pod A2 więc ZX-10R się chyba nie nada żeby go legalnie zdławić?

W Polsce w pełni odblokowaną sztukę zarejestrowaną na A nie.

Natomiast francuzi blokowali te motocykle do tych 109km coś koło tego i tak jakby to była ich moc maksymalna na papierze i z takim motocyklem można coś kombinować znam wielu takich którym się to udało i obecnie sam posiadam taką sztukę na a2 z tym że poprzedni właściciel po rejestracji odblokował moc co mi średnio pasuje jak się domyślasz [emoji14]

Natomiast francuzi blokowali te motocykle do tych 109km coś koło tego i tak jakby to była ich moc maksymalna na papierze i z takim motocyklem można coś kombinować znam wielu takich którym się to udało i obecnie sam posiadam taką sztukę na a2 z tym że poprzedni właściciel po rejestracji odblokował moc co mi średnio pasuje jak się domyślasz

No to i tak chyba za dużo bo 70 kW to ~95 KM. W razie jakiegoś wypadku jak wezmą sprzęt pod lupę to może być bardzo ciekawie jeśli wyjdą kombinacje, ubezpieczyciel się o swoje upomni :) A swoją drogą - 175 KM na pierwszy motocykl? Ja po blisko 20 latach ujeżdżania motocykli bym czuł ogromny respekt do takiej maszyny i z pokorą odkręcał manetkę ;)

W Polsce w pełni odblokowaną sztukę zarejestrowaną na A nie.

Natomiast francuzi blokowali te motocykle do tych 109km coś koło tego i tak jakby to była ich moc maksymalna na papierze i z takim motocyklem można coś kombinować znam wielu takich którym się to udało i obecnie sam posiadam taką sztukę na a2 z tym że poprzedni właściciel po rejestracji odblokował moc co mi średnio pasuje jak się domyślasz [emoji14]

W zadnym kraju czlonkowskim EU nie bedziesz mial prawa poruszac sie zdlawionym.

I w dalszym ciagu nie dochodzi do Ciebie, ze motocykla nie rejestruje sie na Kategorie PJ wiec co ma sie udac lub nie udac ?

Idzie sie do urzedu komunikacji, przedstawia papiery o wyniku dlawienia i urzad rejestruje, przenosi ja na dowod rejestracyjny. Majac Taki dowod w dalszym ciagu nie masz prawa takim motocyklem sie poruszac po drogach publicznych.

Oprocz mocy dochdzi jeszcze wspolczynnik stosunku mocy do wagi ktory w kazdym wypadku jest znacznie przekroczony.

Moze zapoznaj sie Najpierw z tym !

http://forum.motocyklistow.pl/index.php/topic/72015-niszt-kombinirent-dzieciaki/

:crossy:

Edytowane przez ks-rider

No to i tak chyba za dużo bo 70 kW to ~95 KM. W razie jakiegoś wypadku jak wezmą sprzęt pod lupę to może być bardzo ciekawie jeśli wyjdą kombinacje, ubezpieczyciel się o swoje upomni :) A swoją drogą - 175 KM na pierwszy motocykl? Ja po blisko 20 latach ujeżdżania motocykli bym czuł ogromny respekt do takiej maszyny i z pokorą odkręcał manetkę ;)

Może nie pierwszy trochę się pojeździło na mniejszych pojemnościach w każdym razie nie mam się za jakiegoś doświadczonego i ta moc przerasta więc mam wielki szacunek celowałem w 600cm trafił się litr w dobrej cenie dlatego teraz chce go zablokować żeby oswoić się z maszyną.

O kwestiach prawnych nie będe dyskutować bo wiadomo że większość ścigów 600cm nie mieści się legalnie w normach a2 nie ma co mówić o 1000cm gdzie tej mocy jest dużo więcej.

Ja jako osoba, która miała w swojej karierze 2 wypadki motocyklowe, jeden z mojej winy, drugi nie z mojej (tak, wypadki, bo w szpitalu leżałem powyżej 7 dni) napiszę Ci tak: nie warto mieć kombinacji w papierach. Po każdym wypadku motocykl był zabierany na dokładne oględziny, sprawa ciągnęła się przez ponad 3 miesiące. Tam wszystko wyjdzie w praniu i potem będziesz miał problemy. Oni dokładnie przejrzą każdy szczegół a debilami nie są bo to rzeczoznawcy z wieloletnim stażem i im kitu nie wciśniesz. O wypadek nie trudno, Ty możesz jechać ostrożnie, powoli i bezpiecznie a znajdzie się ktoś, kto wyjedzie z podporządkowanej i nawet nie zdążysz zareagować ;)

Aczkolwiek życzę powodzenia w blokowaniu, może się uda, może się nie uda, nie wiadomo :)

Mam jeszcze jedno pytanko tak z ciekawości:

Za troszkę ponad rok będe mógł zrobić kat A i czy wtedy dałoby się w jakiś sposób przerejestrować ten motocykl z A2 na A?

W sumie nie słyszałem jeszcze o takich przypadkach a jestem ciekawy jak to jest :D

Edytowane przez Michaelo000