Tuzmen Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 (edytowane) WitamCzy ktoś ma doświadczenie z takim tematem? Otóż w mojej FZ1 bardzo przeszkadza mi mega długa jedynka i chciałem ująć jeden ząb na zębatce zdawczej lub/i dodać trochę na zębatce na kole.Jednak zastanawiam się w jaki sposób wpłynie to na działanie ABSu skoro w serwisówce wzór na obliczenie wspóczynnika poślizgu jest oparty na prędkości koła i pojazdu. Tu rodzi się pytanie czy ABS sam sobie mierzy prędkość pojazdu czy korzysta z tego samego mechanizmu co zegary. A jeśli tak to czy potrzebuję jeszcze jakiegoś BlackBoxa aby wyregulować odczyty prędkości po zmianie przełożenia. pozdrawiam bluesowo Edytowane 25 Maja 2016 przez Tuzmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipr Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Czy ABS nie korzysta przypadkiem z takiej dodatkowej tarczki? Pozdr.F. Cytuj https://www.facebook.com/EASRacingTeam/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tuzmen Opublikowano 27 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Dodatkowej tarczki oprocz tych 2 w kolach?Nie widze zadnych dodatkowych kabli a przeciez musialy by byc.Nic to. Bede musial zaryzykowac i kupic mniejsza zebatke zdawcza. Ryzyko max 60zl wiec tragedii nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadeo Opublikowano 27 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Ale filipr-owi właśnie o te w kołach chodziło. No chyba na ich podstawie działa ABS i samo przełożenie nie powinno nic zmienić. Analogicznie jeśli zmieniasz w samochodzie średnicę kół, to ABS nie głupieje, tylko prędkościomierz przekłamuje. Ręki za tą tezę nie podłożę, ale tak mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogger Opublikowano 27 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Mnie też się wydaje , że ABS porównuje różnicę prędkości kół . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 27 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Bezproblemowo można zamontować inne zębatki. Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipr Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 No o te mi właśnie chodziło. Nie mają chyba nic wspólnego z zastosowanymi przełożeniami. Pozdr.F. Cytuj https://www.facebook.com/EASRacingTeam/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tuzmen Opublikowano 29 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Dobra, jak zmienię to zdam relację czy działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 30 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 musi Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tuzmen Opublikowano 15 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Zębatka zamontowana, -1 ząb z przodu. ABS działa. Minusy, oprócz błędnych wskazań prędkościomierza z czym się liczyłem, dodatkowym problemem jest to że błąd jest mocno nie liniowy. Wraz ze wzrostem prędkości zmienia się kilkukrotnie. Więc potrzebna elektronika do korekty. Dzięki za pomoc, pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipr Opublikowano 15 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgadza się. Tak powinno być. Jak chcesz znać dokładną prędkość, to chyba najprościej z GPS. Pozdr.F. Cytuj https://www.facebook.com/EASRacingTeam/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tuzmen Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgadza się. Tak powinno być. Jak chcesz znać dokładną prędkość, to chyba najprościej z GPS. Pozdr.F.Są też takie magiczne pudełka, około 300zł, można korygować wskazania prędkościomierza. Np. Speedo Healer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi