Jump to content

Renowacja WFM z 1957r

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie ;)

Może dla części z was będzie to coś w stylu "odgrzewanego kotleta" ale po kolei

Posiadam jak w tytule WFM z 1957r która przez 20 kilka lat stała u dziatki w szopie...postanowiłem na jej 60 urodziny trochę odnowić. Wiadomo czas zrobił swoje... po za tym brakuje jej kilku części.

Macie tu kilka fotek https://imageshack.com/a/GgVM/1

Na razie postanowiłem zgromadzić brakujące części później chciałbym zabrać się za odnowienie i tu jest prożka do was jak ktoś by mógł coś doradzić bo niestety nigdy czegoś podobnego nie robiłem.

Ps. Przez te 20 kilka lat niestety papiery dostały nóżki i sobie gdzieś poszły więc ich nie mam wie ktoś co z takim fantem zrobić, czy da się ją jeszcze zarejestrować czy coś ?

Wyjaśnij kwestię papierów - czy kupiłeś, czy dostałeś, czy jest w rodzinie od nowości.

Zrobiłbym to tak: wyciągnij silnik, rozbierz ramę i daj ją do piaskowania oraz malowania, oczywiście jak będziesz miał już wszystko zebrane. Jak rama będzie w malowaniu silnik na stół, rozbierasz, robisz naprawy jak jest taka potrzeba.

Ogólnie jest to wszystko bardzo proste, ale czasochłonne i kosztowne ;-).

Motor należał do mojego ojca a co do papierów to kiedyś były ale niestety się gdzieś zapodziały (nie można ich nigdzie znaleźć więc spisałem je na straty)

A co do piaskowania to myślałem nad tym i stwierdziłem że chciałbym zachować jak najwięcej oryginalnego lakieru i tu pytanie czy to będzie miało sens.

To sprawę z papierami ogarniesz, ważne że nie kradziony. Rozumiem, że jest wyreżyserowany i nie jest za niego płacone oc. Zarejestrujesz na zabytek.

Jeśli chcesz używać pół środków to sobie daruj - jak robić to konkretnie, od podstaw. Inaczej brak frajdy z takiej zabawy, tylko strata pieniędzy ;-)