Vidon Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Witam, temat dotyczy yamahy dt 80, 96r. Po ściągnięciu prawej pokrywy, okazało się że tulejka w zębatce pośredniej startera/kopniaka jest wyrobiona + zniszczona podkładka za zębatką, zębatkę oddałem do tokarza, który wprasował nowa tulejkę z brązu, stanąłem na etapie poszukiwań podkładki hartowanej o wymiarach 20x12x0,4mm no może max 0,5mm, podkładka musi być hartowana, znalazłem podobną podkładkę ale grubości 1mm, przy tej zębatce są zastosowane dwie takie podkładki, za zębatką i przed + na końcu seger, mógłbym dać tą podkładkę co ma 1mm za zębatkę i tylko seger przed zębatkę ? seger wskakuje w swój rowek, przy tej konfiguracji luzu brak i zębatka dobrze się obraca. na zdjęciu zaznaczyłem omawianą zębatkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 A nie przetniesz milimetrowej na pół? :icon_mrgreen: A tak serio to zasadzie możesz tak zrobić jeśli jest miejsce dla zębatki przesuniętej o 0,5 w stronę karteru.Poza tym jak masz tak dobrego tokarza to nie zbierze Ci dwóch podkładek po 0,5 na magnesówce? Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vidon Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Wstrzymałbym się jeszcze ze stwierdzeniem dobry tokarz, pierwsze założenie było rozwiercić zębatkę na 28mm i wprasować odpowiednie łożysko, lecz nie podjął się tego, ze względu na hartowaną zębatkę :D powiedział że nie odchudzi podkładki, bo za cienka i się wygnie. Tak to wygląda z samym segerem Składalibyście na moim miejscu silnik ? a może ktoś ma dostęp do takich podkładek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongor Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Seger też jest hartowany. Ja bym składał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółf Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 A nie idzie dostać tych podkładek w serwisie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielorz Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Skoro podkładka ma 1 mm, a ma mieć 0,5 mm to jaki problem wrzucić ją na płaskoszlif i zjechać na wymagany wymiar ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vidon Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Skoro podkładka ma 1 mm, a ma mieć 0,5 mm to jaki problem wrzucić ją na płaskoszlif i zjechać na wymagany wymiar ?taki że tokarz stwierdził że za cienka i się wygnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielorz Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Na płaskoszlifie ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vidon Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Na płaskoszlifie ?!Nie wiem na czym i jaki sprzęt ten tokarz posiada. Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toowdie Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 podkładki są dostępne w handlu, poszukaj w fabory, swojego czasu mieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi