Garage - PiNT! Opublikowano 22 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Siemka, chciałem wam pokazac kilka moich filmów. Sprawdzanie napięcia ładowania akumulatora, stanu regulatora i stanu instalacji w motocyklu, skuterze... Film na przykładzie motocykla Suzuki DR 650 SE. Oznaczenia do filmu:1 - sprawdzanie poboru prądu na wyłączonym zapłonie ( u mnie alarm bierze 7.6mA )2 - rezystancja cewek3- sprawdzenie czy biegun + (dodani) nie ma przebicia do masy4 - napięcie na alternatorze5 - Ładowanie 2. Krótkie porównanie pokazujące sprawny regulator napięcia w naszym motocyklu bądź skuterze, a następnie dwa uszkodzone. Regulator z tzw "przebiciem" i a drugi cechujący się brakiem mocy, prawdopodobnie ma zimny lut. Motocykl na filmie to suzuki DR 650 SE posiadający bardzo podobny regulator jak w Suzuki GSX-R bądź też np w motocyklu Yamaha R1... 3 Krótki film pokazujący działanie skrzyni biegów w motorze. Wymieniłem cała skrzynie gdyż 2-gi i 3-ci bieg zaczął się sypać - znaczy biegi szumiały niemiłosiernie i jak widać po filmie udało się - odpalił :) Pacjent to suzuki DR 650 SE. 4 Film o smarowaniu linki prędkościomierza, ale zasada smarowania jest taka sama jak w przypadku linki od sprzęgła czy też linek gazu. 5 Film w którym opowiadam jak poradziłem sobie z naprawą zębatki prędkościomierza - była to konieczność, gdyż ta cześć do mojego motocykla jest trudno dostępna...Zębatka na filmie ma najechane 8000 km i była smarowana średnio co 2000km razem z linką, aby zapobiec ponownemu uszkodzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garage - PiNT! Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Podstawowe informacje na temat motocyklowego akumulatora litowo - jonowego. Niektóre dane, zalety i sposób ładowania. Użytkuje go od kwietnia w motocyklu typu soft enduro a dokładnie w suzuki DR 650 SE i zrobiłem na nim około 5000km w lekkim terenie. Miał ciężko - wilgoć i częste zapalanie motocykla nie zrobiły na nim większego wrażenia, zawsze miał moc, żeby przekręcić rozrusznikiem. Nie zauważyłem wad w akumulatorze, tylko same plusy i uważam że jest o wiele lepszy niż standardowy akumulator żelowy czy też ołowiowy. Jeśli masz jakieś pytania- pisz z miłą chęcią odpowiem bo nie powiedziałem wszystkiego o nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rambi Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Patent z kolem zębatym predkosciomierza (nie zębatka bo Zębatka - w budowie maszyn jest to listwa zębata, współpracująca z kołem zębatym w przekladni zebatej liniowej) genialny.Napisz prosze ile to wytrzyma. Jezeli chodzi o smarowanie linek nigdy nie uzywam oleju przepracowanego. groszowe oszczednosci a moze zawierac rozne nieprzyjemne rzeczy. Ja dodaje do oleju dwusiarczek molibdenu (MoS2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garage - PiNT! Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 rambi ok juz poprawiłem. Dzięki za rady aaa z tym olejem masz tez trochę racji . Widzisz człowiek uczy się całe życie ;) Te koło zębate wytrzymało już dobre 10tys km i nicmu nie jest.Dziś taki film dałem na neta może się komuś przyda bo nie każdy ma profesjonalna ładowarkę do ładowania akumulatorów motocyklowych.Opis filmu:W prosty sposób ładuje akumulator motocyklowy prostownikiem do ładowania akumulatorów samochodowych. Używam do tego zwykłej żarówki włączonej szeregowo do obwodu ładowania, dzięki temu prąd ładowania jest mniejszy i nie uszkodzi akumulatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garage - PiNT! Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Instrukcja krok po kroku, jak sprawdzić ładowanie akumulatora w motocyklu. W tej części sprawdzam alternator. Pokazuje jak czyta się schemat instalacji elektrycznej, a następnie za pomocą zwykłego miernika cyfrowego badam parametry alternatora - rezystancję i napięcie cewek, oraz usterkę przebicia. Napięcie na alternatorze waha się od 30V do 60V, a rezystancja cewek wynosi około 1.6 Ohma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garage - PiNT! Opublikowano 5 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Instruktarz sprawdzania regulatora napięcia wraz z komentarzem. Krok po kroku pokazuje jak sprawdzić ładowanie w naszym motocyklu czy skuterze. Instalacje diagnozuje prostym miernikiem, pokazuje jak zlokalizować na schemacie elektrycznym regulator napięcia i omawiam czynności związane z jego badaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garage - PiNT! Opublikowano 10 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Pokazuje krok po kroku jak sprawdzić naciąg łańcuszka rozrządu. Jest to ważna czynność w eksploatacji , gdyż luźny i zużyty łańcuch rozrządu może uszkodzić silnik. Przeważnie zasada działania napinacza łańcuchów rozrządu jest taka sama. Jak ciekawostkę powiem, że luźny łańcuch rozrządu można rozpoznać po specyficznym odgłosie dzwonienia w silniku. Motocykl na filmie to suzuki DR 650 SE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitshi Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Co do ostatniego filmu. Nie każdy napinacz da się sprawdzić w ten sposób z powodu umiejscowienia jak np CBR F4i. Nie w każdym modelu napinacz wychodzi do samego końca, bo nie pozwala na to budowa ślizgu. Linki przed smarowaniem polecam przemyć naftą, wypłucze stary smar lub olej a nowy będzie miał korzystniejsze warunki. Poza tym ok. masz Suba. :happy: Cytuj SUPERMOTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garage - PiNT! Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Co do ostatniego filmu. Nie każdy napinacz da się sprawdzić w ten sposób z powodu umiejscowienia jak np CBR F4i. Nie w każdym modelu napinacz wychodzi do samego końca, bo nie pozwala na to budowa ślizgu. Linki przed smarowaniem polecam przemyć naftą, wypłucze stary smar lub olej a nowy będzie miał korzystniejsze warunki. Poza tym ok. masz Suba. :happy:dzięki za opinie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garage - PiNT! Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zmieniłem zębatki, łańcuch, zrobiłem osłonę silnika, wymieniłem kierownice, założyłem handbary, zmieniłem koło na 18cali, założyłem sprężyny progresywne i zrobiłem prowadnice łańcucha. W filmie opowiadam, też o planach na przyszłość związanych z ulepszeniem mojego motocykla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrx95 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Masz ode mnie suba! :)Bardzo fajnie tłumaczysz i wyjaśniasz.Czekam na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garage - PiNT! Opublikowano 24 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 Piotrx95 dzięki!A tu mój prototyp: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekx123 Opublikowano 24 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 Garage - PiNT!również daje Ci suba :) muszę sprawdzić regulator/alternator w swoim Fazerze i Twoje filmy są naprawdę przydatne, mimo że mam serwisówkę. I fajnie że zrobiłeś te filmy z "narratorem" bo ogląda się zdecydowanie lepiej niż te sprzed roku z napisami. Cytuj www.bikepics.com/members/zawisza Simson S51 > MZ ETZ150 > Kawasaki GPZ500s > Honda CBR600 F4 > Yamaha FZS 1000 Fazer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garage - PiNT! Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Garage - PiNT!również daje Ci suba :) muszę sprawdzić regulator/alternator w swoim Fazerze i Twoje filmy są naprawdę przydatne, mimo że mam serwisówkę. I fajnie że zrobiłeś te filmy z "narratorem" bo ogląda się zdecydowanie lepiej niż te sprzed roku z napisami.Dzięki Dzięki :) kręcę te filmy bo może czasem coś komuś się przyda... aaa teraz zima i człowiek ma więcej czasu;)Kolejny film:"Jak sprawdzić i szukać zwarcie w motocyklu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maneta Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Bardzo fajne i pomocne Twoje filmiki,podobają mi się bardzo,daje Suba!!!!! Edytowane 1 Stycznia 2016 przez Maneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi