Skocz do zawartości

pije olej ? czarna swieca, pomocy !

nufry
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

jestescie pewni ze to simering od strony sprzegla? duzo z tym roboty ? trzeba silnik rozpolawiac?

Tak przypuszczam(y). Silnika nie trzeba rozpoławiać, wystarczy zdjac lewą kapę (pokrywę) i sprzęgło z wału (poprawcie mnie jeśli sie myle, ale w TS sprzęgło jest na wale chyba), simmering tkwi pod sprzęgłem, a jego wymiana to dwie minuty roboty (oczywiście po zdjęciu sprzęgła).

Ciekawe jak dwusuw może ciągnąć olej z silnika jak on nie ma oleju w silniku bo ma smarowanie mieszankowe??

nie chcialem sie tego czepiac skoro taki fachowiec jak pipcyk tego nie poprawil:D ja przede wszystkim zanim zaczal bym rozbierac maszyne dokonal bym wszystkich regulacji i poprawnie lal oleju do beny......

nie mowie ze to nie jest simering ale mamy taki fajny sezon szkoda maszyne unieruchamiac:D

z tego co piszesz wynika ze mieszanke robisz dobra sprawdz gaznik!!! ja dodam tylko od sibie ze mi jeszce nigdy nie udalo sie uzyskac nie czarnej swiecy..... teraz mi troche moc siada ale nie chce grzebac nie mam na to ani czasu ani funduszy...... polecal bym tez zmiane mixolu na cokolwiek innego przekonuje sie ostatnio po spalaniu ze to straszne gowno jest...... tzn kopci i zarzuca wszystko co mozliwe nagarem

ja dodam tylko od sibie ze mi jeszce nigdy nie udalo sie uzyskac nie czarnej swiecy.....

Sprawdź gaźnik. Moja jest ceglana' date=' sam sie zdziwiłem bo gaźnik ustawiałem na oko i ucho :(

polecal bym tez zmiane mixolu na cokolwiek innego przekonuje sie ostatnio po spalaniu ze to straszne gowno jest...... tzn kopci i zarzuca wszystko co mozliwe nagarem

Jak któś nie wierzy że mixol to szit, to zrobie i zapodam fotki tłoków i kolanek od zJawiszona po 5k km jazdy na tym specyfiku.

Sprawdź gaźnik. Moja jest ceglana, sam sie zdziwiłem bo gaźnik ustawiałem na oko i ucho icon_razz.gif

gaznik niedawno ustawiany... zostal mi zaplon czyszczenie ukladu wydechowego i zmiana oleju ale odwlekam jak moge zeby nie robic kosztow i zeby nie przerywac gotowosci do jazdy!!!!

Ciekawe jak dwusuw może ciągnąć olej z silnika jak on nie ma oleju w silniku bo ma smarowanie mieszankowe??

nie chcialem sie tego czepiac skoro taki fachowiec jak pipcyk tego nie poprawil:D ............

Litości , przecież nie moge siedzieć 24h w ciagu doby na forum :lol:

Jeżeli świeca jest już dosyć ciepła ( wartość cieplna ) to rzeczywiście zostaje gaźniki lub ten simmering.

Można te nieszczelności łatwo sprawdzić , tyle że trzeba silnik częściowo zdemontować.

Zlewamy olej, demontujemy pokrywę od strony sprzęgła , wykręcamy świece , przekręcamy wałem tak aby znalazł się on w GMP i poprzez gaźnik nalewamy do skrzyni korbowej około 200 ml może więcej ( nie pamiętam ) nafty lub innego. Teraz przekręcamy wałem w kierunku DMP i patrzymy się czy cos nie leci :(

Jeżeli uda nam się pokonać sprężanie ( w skrzyni korbowej oczywiście ) i nic nie poleci to skrzynia korbowa jest szczelna i winy należy szukać w gaźniku

mam teraz siwece iskre 65 smamochodowa (oczywiscie podkladki pod gwintem) zauwazylem ze przy szybszej jezdzie ta swieca nie jest juz tak bardzo zazucana (ale brazowa nie jest) mysle ze wleje nastepnym razem mniej oleju, mysle o 10 mln na lit a nie 20, zobacze jak efekty, poprzedni wlasciciel, lal koreczek na liter, a w kreczku miesci sie ok 10 mln. i u niego swieca byla brazowa. Napiszcie co sadzicie o tym zeby lad 10 mln. :(

dzikei wszystkim za rady !

udanego sezonu !

moze cos zle licze no ale kurde 1:50 wydaje sie w miare rozsadne.... ale jak bys lal 10 ml na litr to daleje 100ml na 10 litrow co daje litr na 100 litrow czyli mieszanka 1:100 to juz chyba troche malo!!!!

wyreguluj gaznik........................ bo mieszanka 1:100 to troche przegina ja leje w jawie 1:40 ale wiem ze te nowe mz 250 251 potrzebowaly mniej ale jak to z ts wyglada........................ nie mam pojecia.......

PS

Ts to fajny sprzet:D

do pipcyka nie ja zawsze przechylałem moto tak zeby olej sciekł potem kopałem lekko i słuchałem jesli uciekało to było to słychac ale twuj sposu jest o niebo lepszy !! pozatym uszczelniacze i tak wymieniałem co sezon bo są na tyle tanie