nufry Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2004 W mojej MZ od pewnego czasu siweca po przejechaniu kilku km. ma kolor czarny, okopcona ocno, po pewnym czasie moto slabo wkreca sie na obroty, po oczyszczeniu swiecy mozn znowu zrobic kilka km. ale pozniej znowu swieca jest czarna i nie da sie jechac, co moze byc tego przyczyna? dodam ze leje na litr benzyny 20 mln oleju. podjezewam ze pije olej z silnika i dlatego swieca jest czarna. Wczesniej bylo wszystko ok, ale pewnego razu zrobilem zla mieszanke (wlalem za duzo oleju :D ) i bardzo kopcil, i zazucalo swiece, ale pomyslalem ze to normalne ze zazuca bo bardzo duzo oleju jest, teraz robie dobra mieszanke i dalej swieca czarna, probowalem juz obnizyc iglice ale to nic nie dalo :D moze ma ktos jakis pomysl co tym zrobic? bo juz nie mam sily. :? :| :cry: :x :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobczok Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Moze masz swiece o za duzej wartosci cieplnej. Sproboj z inna swieca (np. iskra 80 czy jakos tak) a moze jeszcze bardziej obniz iglice... EDIT:a moze rzeczywiscie olej z silnika bierze jak napisal kolega nizej... :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miki660 Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Elo. A mnie sie zdaje, że masz podobny problem jaki ja miałem. Być może twoje zimery w silniku są już stare i przepuszczaja olej. Dlatego jest taka słaba twa Mz eta, zalewa świece i mocno kopci. Jeśli to to o czym mówie to będzie miał sporo roboty. Pozdro Miki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekmistrz Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2004 tak jak miki mówi :smile2: no chyba że świece masz fajans, ale stawiam na to pierwsze. :buttrock: Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nufry Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2004 a da sie to jakos sprawdzic czy to napewno zimeringi ?? dodam tylko ze moto kopci z rury normalnie, nie za mocno, ale swiece po przejechaniu kilku km. jest czarna. mam to od niedawna, wczesniej bylo wszystko ok :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nufry Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2004 mz, po wyczyszczeniu swiecy chodzi super, ma moc i laadnie jezdzi, ale do czasu zazucenia swiecy, niestraszcie mnie tymi zimerami, bo ja ta mz niedawno kupilem i duzo km. nie zrobilem, a jak kupowalem to bylo wszystko ok, czy to mozliwe ze tak nagle? :buttrock: :D :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nufry Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2004 moze jeszcze kots sie wypowie, ? mamy tu przeciez tylu wspanialych specjalistow od MZ :( pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobczok Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Przy okazji tego tematu chcialem sie zapytac czy poziom paliwa ma duzy wplyw na ilosc miesznki jaka sie dostaje do cylindra? Czy na przyklad jezeli jest za wysoki poziom paliwa to dymi strasznie z rury i swieca jest cala czarna? Prosze o odpowiedz :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Ja bym kupił nowiutką świece typu iskra F75.Jeżeli jeździsz ostrożnie to zimne świece typu F95 czy F100 nie będą się oczyszczały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korba Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Ciekawe jak dwusuw może ciągnąć olej z silnika jak on nie ma oleju w silniku bo ma smarowanie mieszankowe?? Cytuj Gryf MC Poland Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korba Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Nie pamietam w jakich proporcjach dolewa się oleju do MZ, bo miałem ją daaawno temu, ale na litr 20ml oleju, to wydaje mi sie za dużo. ALbo za dużo oleju lejesz, albo gaźnik masz rozregulowany. Innej przyczyny nie widzę. Cytuj Gryf MC Poland Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nufry Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Witam ! kupilem nowa swiece iskre 75, po przejechaniu ok 10 km. zazucilo mi ja na czarno, i slobo wkrecala sie (mz) na broty. Teraz zalozylem jakas starsza iskre 65, narazie chodzi dobrze ale swieca ma kolor czarny, chociaz na koncu elektrody widac z lekkkkka brazowy. Tez tak se pomyslalem ze leje za duzo oleju, bo jak kupilem to wszytko bylo ok, i tamten goscio powiedzial zeby lac na oko - koreczek od oleju na 1 litr wachy, chyba zaczne tak robic :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość joserodo Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2004 duzo km. nie zrobilem' date=' a jak kupowalem to bylo wszystko ok, czy to mozliwe ze tak nagle? :( :( :clap:[/quote'] I to bardzo. U mnie simmering poszedł w trakcie jazdy z tym że od strony alternatora. Co objawiało się tym że silnik zasysał fałszywe powietrze i nie schodził z obrotów. Najpierw jest szczelny a po chwili juz nie. Co do proporcji oleju w mieszance to w MZ TS leje się 1:50. Sprawdź ustawienie gaźnika (poziom paliwa w komorze pływakowej - może być za wysoki). Jakby poszedł simmering na wale od strony sprzęgła to w skrzyni zacząłby ci ubywac olej to po pierwsze a po drugie olej ze skrzyni śmierdziałby paliwem. Sprawdź to. Ja jednak podejrzewam gaźnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2004 wszystko jest dobrze mim zdaniem to nie swieca ale własnie wina zasysanego oleju z sprzegła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nufry Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2004 no nie straszcie mnie tym zimeringiem :( ku*wa przeciez niedawno go kupile i bylo wszystko OK ;( a tak na marginesie to ostatnio dolewalem olej, i wlalem ok pol litra, dodam ze troszke mi przecieke na tym walku od przelanaczania biegow, ale pol litra to na bank tam nie wycieklo, jestescie pewni ze to simering od strony sprzegla? duzo z tym roboty ? trzeba silnik rozpolawiac? dodam jeszcze ze obroty trzyma ladnie, poki swieca jest czysta :clap: pozdr :( :cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi