Skocz do zawartości

pije olej ? czarna swieca, pomocy !

nufry
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W mojej MZ od pewnego czasu siweca po przejechaniu kilku km. ma kolor czarny, okopcona ocno, po pewnym czasie moto slabo wkreca sie na obroty, po oczyszczeniu swiecy mozn znowu zrobic kilka km. ale pozniej znowu swieca jest czarna i nie da sie jechac, co moze byc tego przyczyna? dodam ze leje na litr benzyny 20 mln oleju. podjezewam ze pije olej z silnika i dlatego swieca jest czarna. Wczesniej bylo wszystko ok, ale pewnego razu zrobilem zla mieszanke (wlalem za duzo oleju :D ) i bardzo kopcil, i zazucalo swiece, ale pomyslalem ze to normalne ze zazuca bo bardzo duzo oleju jest, teraz robie dobra mieszanke i dalej swieca czarna, probowalem juz obnizyc iglice ale to nic nie dalo :D moze ma ktos jakis pomysl co tym zrobic? bo juz nie mam sily.

:? :| :cry: :x :buttrock:

mz, po wyczyszczeniu swiecy chodzi super, ma moc i laadnie jezdzi, ale do czasu zazucenia swiecy, niestraszcie mnie tymi zimerami, bo ja ta mz niedawno kupilem i duzo km. nie zrobilem, a jak kupowalem to bylo wszystko ok, czy to mozliwe ze tak nagle? :buttrock: :D :D

Nie pamietam w jakich proporcjach dolewa się oleju do MZ, bo miałem ją daaawno temu, ale na litr 20ml oleju, to wydaje mi sie za dużo. ALbo za dużo oleju lejesz, albo gaźnik masz rozregulowany. Innej przyczyny nie widzę.

Gryf MC Poland

Witam ! kupilem nowa swiece iskre 75, po przejechaniu ok 10 km. zazucilo mi ja na czarno, i slobo wkrecala sie (mz) na broty. Teraz zalozylem jakas starsza iskre 65, narazie chodzi dobrze ale swieca ma kolor czarny, chociaz na koncu elektrody widac z lekkkkka brazowy. Tez tak se pomyslalem ze leje za duzo oleju, bo jak kupilem to wszytko bylo ok, i tamten goscio powiedzial zeby lac na oko - koreczek od oleju na 1 litr wachy, chyba zaczne tak robic :(

duzo km. nie zrobilem' date=' a jak kupowalem to bylo wszystko ok, czy to mozliwe ze tak nagle? :( :( :clap:[/quote']

I to bardzo. U mnie simmering poszedł w trakcie jazdy z tym że od strony alternatora. Co objawiało się tym że silnik zasysał fałszywe powietrze i nie schodził z obrotów. Najpierw jest szczelny a po chwili juz nie.

Co do proporcji oleju w mieszance to w MZ TS leje się 1:50. Sprawdź ustawienie gaźnika (poziom paliwa w komorze pływakowej - może być za wysoki). Jakby poszedł simmering na wale od strony sprzęgła to w skrzyni zacząłby ci ubywac olej to po pierwsze a po drugie olej ze skrzyni śmierdziałby paliwem. Sprawdź to. Ja jednak podejrzewam gaźnik.

no nie straszcie mnie tym zimeringiem :( ku*wa przeciez niedawno go kupile i bylo wszystko OK ;( a tak na marginesie to ostatnio dolewalem olej, i wlalem ok pol litra, dodam ze troszke mi przecieke na tym walku od przelanaczania biegow, ale pol litra to na bank tam nie wycieklo, jestescie pewni ze to simering od strony sprzegla? duzo z tym roboty ? trzeba silnik rozpolawiac? dodam jeszcze ze obroty trzyma ladnie, poki swieca jest czysta :clap:

pozdr :( :cry: