lukasz1981 Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Witam,Po kilku latach używania butów Modeka Laguna EVO (wysokie, raczej bez fajerwerków, kosztowały ok 550zł) planuję zmienić je na nowe. Jeśli chodzi o markę to ustawiony jestem raczej na alpinestars'a. Budżet to max 800zł. Jazda na nakedzie, raczej weekendowo wokół komina z prędkościami 90-100 więc bez szaleństwa. Po 5 latach używania wysokich butów zastanawiam się czy wybrać takie same czy może ciut niższe aby były nieco wygodniejsze. Nie mówię tu o najprostszych niskich które nie mają żadnych protektorów, choć mam świadomość że w kwestiach bezpieczeństwa niskie nigdy nie będą tak bezpieczne jak wysokie. Do rzeczy... S-MX6, następcy mega popularnych i chwalonych S-MX5 czy nieco niższe S-MX3 które mają część rozwiązań z S-MX6? Różnica w cenie w zasadzie żadna. S-MX3:http://intermotors.pl/product-pol-127082-buty-sportowe-S-MX-3-ALPINESTARS-kolor-czarny.html S-MX6:http://intermotors.pl/product-pol-106115-buty-sportowe-S-MX-6-ALPINESTARS-kolor-czarny.html Jakie macie doświadczenia z niskimi butami? Dużo z Was takich używa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-2211 Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Jeśli z tych dwóch modeli to tylko wysokie - bezpieczeństwo po pierwsze (masz konstrukcje ZAWIASU,piszczel-kostka), a po drugie nie porównuj komfortu w użytkowaniu Alpiny do Modeki. Bedziesz miło zaskoczony nawet w cieplejsze dni. Do tego jakość wykonania i materiały na wysokim poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz1981 Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Który model SMX6 wziąć? Wentylowane czy zwykłe? Czy przy temperaturze ok 10 stopni nie będzie zbyt chłodno w wentylowanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raciaty Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 (edytowane) Weź ten model ale z gore texem i będzie pan zadowolony :biggrin: zawsze warto negocjować cenę bo zazwyczaj coś da się urwać, ewentualnie zakup na raty. Mnie ostatnio udało się nabyć nowe SMX Plusy z GTX w bardzo przyzwoitej cenie i jestem mega zadowolony. :rolleyes: Ps. Dobrze dobierz rozmiar buta, Alpiny wg. mnie mają trochę zaniżoną numerację i lepiej kupić buty numer większe niż ten nr który nosisz bo może być na styk i jak noga spuchnie będzie lipa. Edytowane 19 Maja 2015 przez Raciaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bart3z Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Mam SMX6 (pełne) od 2 miesięcy i jestem zadowolony :)Wcześniej miałem Daytony Spirit XCR, ale to był kalosz w porównaniu do Alpiny... zostawiam je tylko na wszelki wypadek, na niepogodę, bo miają Gore-Tex'a ;)Co do Alpiny to:- wygląd klasa- świetnie trzymają nogę- testowane przy +23C i nie było tragedii, noga była sucha- najbardziej mnie zaskoczyło to, że są meeeega wygodne :biggrin:Niby but sportowy, ale dużo wygodniejszy od Daytony, która była modelem turystyczno-sportowym ;) Cytuj https://www.bikepics.com/members/Bart3z/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bimbak Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 A ja się wypowiem krytycznie. SMX6 są chyba dla karłów lub dla ludzi którzy mają łydki na piętach. Brak regulacji na łydce powoduje, że but będzie luźny w tym miejscu u większości użytkowników, a w takim wypadku kupowanie wysokich butów mija się z celem. Jestem chudy więc dopiero Supertechy miałą dla mnie dostateczną regulację w łydce, ale dla większości polecam sięgnąć po SMX-plusy. Powinny być wystarczające. Cytuj http://bikepics.com/members/chudy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi