mundek1985 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Na poczatku chciałbym się z wszystkimi przywitać, gdyż to mój pierwszy post. Noszę się z zamiarem zakupu motorku enduro i rozmawiając z bardziej doświdczonymi kolegami polecili mi Hondę XR 400. Podobno stara niezawodna konstrukcja, dosyć prosta w opanowaniu podcza jazdy i jeszcze wiele by tego wymieniać. Dodam, że parę lat temu miałem styczność z MZtkami i jakieś tam kroki zrobiłem. W okolicy znalazłem jeden model i chciałem zapytać Was o opinię, na co zwracać uwagę przy oględzinach, gdyż mam zamiar wybrać się ją obejrzeć. http://olx.pl/oferta/honda-xr-400-CID5-ID9zcGt.html#e976377bb3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam210797 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Tak na szybko to moge wymienić niektóre rzeczy które powinieneś sprawdzić. Na pewno pozostali coś dopowiedzą.- czy silnik chodzi rowno, czy nic nie stuka- czy gaźnik się nie "poci"- czy lagi nie są wilgotne od oleju (Czy uszczelniacze są w dobrym stanie)- czy nie ma problemów z wrzuceniem biegów - stan zębatek, łańcucha- bieżnik w oponachTo są bardziej takie ogólne sprawy, ale warto na to zwrócić uwagę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundek1985 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Ok, będę się temu dokładnie przyglądał. A jak wygląda sprawa kirunkowskazów w enduro, bo moto zarejestrowane, przełącznik kierunków jest, a migaczy nie widzę. Czy to nie obowiązkowe, czy po prostu został wymontowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam210797 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Jeśli chcesz w pełni legalnie poruszać się po drodze to kierunki powinieneś mieć :) to jest enduro, więc prawdopodobnie zostały wymontowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundek1985 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Raczej chciałbym korzystać z hondy w terenie. Tylko zastanawia mnie jak wygląda sprawa z przeglądami, chyba , że własciciel zdemontował kierunki po przeglądzie i trzyma je gdzieś schowane. O to juz zapytam przy oględzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam87 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) Zawsze można wskazywać kierunek ręką :) Ja kiedys dużo jeździłem crossem i na tor dojeżdżałem normalnie po ulicy mimo braku rejestracji i nigdy nikt się nie przyczepił. Generalnie honda xr 400 to rewelacyjny motocykl i zawsze chciałem taki mieć ale raczej rzadki i drogi, chyba że mocno zużyty. Edytowane 16 Kwietnia 2015 przez adam87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 xr 400 nie jest rzadka ale jest cholernie droga , choć uważam że jest warta swojej ceny :D kierunki do przeglądu muszą być... Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundek1985 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Moto zakupione, wizualnie troche zjechane, ale mechanicznie super. Wystarczy trochę pracy i powinień długo cieszyć:). Faktycznie ceny są wysokie, ale mam nadzieję, że w użytkowaniu odbije się do na bezawaryjności. Problemem będzie chyba trochę dostępność nietypowych częsci, bo brak jest w nim linki prędkościomierza i niegdzie nie mogę jej znaleźć. Może ktoś z Was ma gdzieś taką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIKOWSKI Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 brak jest w nim linki prędkościomierza i niegdzie nie mogę jej znaleźć Zapytaj w ASO A wyglądem bym się nie przejmował.W końcu to enduro :) Cytuj Nie sztuką jest się rozpędzić.Sztuką jest wyhamować! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundek1985 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Przejechałem sie dzisiaj na stację diagnostyczną, no i niestety zostałem odprawiony z kwitkiem. Brak kierunków, klaksonu, lusterka i tłumik za głośny. Myślę, że wydech wyciszę watą, lusterko się jakieś pożyczy, a problem ma z kierunkami i klaksonem. Tzn to i to mogę kupić, bo kiedyś się tam przyda, ale zastanawiam się czy instalacja, którą mam jakoś to pociągnie. Bo cały sterownik do klaksonu i kierunków jest, jakiś przerywacz jest i kupa kabli, których za bardzo nie kminie, bo na elektryce za bardzo się nie znam. Może ktoś ma schemat całej instalacji do XRki? I czy oferowane na aledrogo kierunki ledowe z przerywaczem będą do Hondzi pasowały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Schemat w serwisówce a tej poszukaj w googlu.Kierunki ledowe tak ale wraz z przerywaczem do ledowych kierunków.Co do kierunków i instalacji to zobacz jakie wychodzą kolory z przełącznika przy kierownicy. Jeden jest od przerywacza a dwa pozostałe idą na strony. Zobacz jakie kolory wiszą z tyłu i z przodu po lewej i prawej i jakie wychodzą z przełącznika i tyle (będą to plusowe przewody, masa z kierunków idzie po prostu na masę).Klakson może być uruchamiany masą a to możesz sprawdzić z kolei przy włączniku klasonu. Poszukaj jakiegoś kolegę co ogarnia miernik i plus i minus i poradzicie sobie. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundek1985 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Na razie z gadżetami drogowymi sobie odpuściłem, bo przegląd załatwiony i jakoś moto przerejestruje. Chciałbym tylko wyciszyć tłumik, bo niby seria, ale bardzo głośny i trochę drażni niezmotoryzowanych. Dzisiaj go rozebrałem, bo chciałem włożyć w niego trochę waty wyciszającej, ale niestety nie dam rady go włożyć w rurę z zawiniętą w tzw odiskrownik watą, bo wszystko tam pasuje na styk. Czy ktoś może stosował jakiś inny patent, może macie namiar na jakiś db killer, bo w sieci jest tego sporo, ale nie znalazłem nic pasującego do XRki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
litespeed Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zawsze możesz dorobić db-killer, albo nawet przerobić jakiś inny.Kazda porzadna firma zajmujaca się wydechami to zrobi. np. motowydech.eu Cytuj LC4 640 enduro - foto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundek1985 Opublikowano 1 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Dzisiaj z rana spotkała mnie dziwna rzecz, bo zaczęło ciec paliwo z dolnego przewodu gaźnika. Honda odpaliła na zimnym od strzała, ale po chwili zaczęła nierówno pracować, traciła obroty, aż w końcu zgasła. Wtedy właśnie zaczęło uciekać paliwo i ciężko było odpalić moto. Gdy w końcu odpalił na wolnych obrotach dalej leciało, na wyższych przestawało. Gaźnik rozebrałem, sprawdziłem czy pływak zamyka zaworek dmuchając w przewód podający paliwo. No i wszystko wydawało się ok. Po złożeniu gaźnika, kilkanaście minut było ok, ale po dłuższej jeździe ten sam problem. Teraz zastanawiam się jaka może być przyczyna, chce znowu rozebrać gaźnik i prosiłbym o wskazówki czemu się przyjrzeć. Czytałem o oringu na śrubie, w którym porusza się zaworek zamykający, czy to może być ta przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi