Jump to content

X9 Problem z pompą wody[ROZ]

Słoniu1900
 Share

Recommended Posts

Witam Was wszystkich. Od niedawna posiadam skuter Piaggio X9 125. Mam problem dotyczący pompy wody.

Przy zakupie sprzedający poinformował mnie o cieknącej pompie wody, pomyślałem-co za problem, nowy zestaw naprawczy, godzina roboty i po problemie. Niestety nie. Po wymianie zestawu naprawczego pompy wody poziom płynu podnosił się w zbiorniczku i nieszczęsna pompa dalej ciekła.

Podejżenie padło na uszczelkę pod głowicą- wymieniona, ustało tylko podnoszenie się poziomu w zbiorniczku, pompa dalej cieknie.

Zaczyna brakować mi pomysłów. Sprawdzę jeszcze tylko przepływ chłodnicy i moje pomysły się skończą.

Jeżeli ktoś z Was miał podobny problem, to proszę o pomoc w danym temacie.

Dodam jeszcze, że pompa cieknie tylko po chwili od uruchomienia silnika i chwilę po zgaszeniu (tak jakby coś wytwarzało duże ciśnienie w układzie).

Wielkość wycieku to około 1kropla/sekunda.

Najprawdopodobnej problem rozwiązany :biggrin:. Po jednym dniu testów :crossy: , 0 wycieków. Opisze co zrobiłem.

Nieszczęsny wyciek nie dawał mi spokoju, zdecydowałem się ponownie wyciągnąć pompę, rozebrać ją i przyjżeć się dokładniej uszczelniaczom. Po szybkim demontażu poskładałem ponownie wszystko na smar syntetyczny łącznie z trzpieniami na magnecie (żeby łatwo wskoczyło na miejsce).

Wszystko suche, jak ręką odjął.

Jakże stare powiedzenie miało tu zastosowanie- "Nie smarujesz, nie jedziesz". :wink:

Na dodatek okazało się, że w "ślimaku" pompy przykręcanym na 3 śrubki jedna z nich była większa bo ktoś chyba zerwał gwint w aluminiowej obudowie i wkręcił sobie większą. Niestety wcześniej nie zwróciłem na to uwagi, że w metalowej tulejce "ślimaka" też się zrobił gwint i śrubka zamiast dociskać lekko go unosiła, i to był wyciek nr 2. Śrubkę musiałem zostawić z uwagi na większy gwint w obudowie. Od łba do połowy długości w/w śrubki usunąłem gwint pilnikiem żeby luźno latała w tulejce "ślimaka" i w ten sposób poradziłem sobie z drugim wyciekiem.

Problem z pompą z regfuły jest taki, ze trzeba ją wymienić. Tu widać już druciarstwo było i życzę powodzenia aby szybko się nie zemściło.

lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383
prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1
...i tak wszyscy umrzemy...

Staram się przywrócić moją zabaweczkę do oryginału czyli wszelkie przeróbki i "druciarstwo" zastępując nowymi, oryginalnymi częściami. W GB skąd był sprowadzony też nie brakuje magików- "jego matka musiała zapatrzeć się na jakiegoś Polaka" :biggrin: .