Jump to content

Problem Yamaha TZR 50

Szwadronek
 Share

Recommended Posts

Witam , w moim moto Yamaha Tzr 50 który oprócz wydechu ( spawak ) jest seryjny ( odblokowany ) przed zimą pojawiał się problem nie wchodzenia na obroty przez krótką chwilę gdzie trzeba było go z wciśniętego sprzęgła przegazować ( na światłach bywało denerwujące ) , mechanik stwierdził że gaźnik wymaga regulacji co też zauważyłem po nieco większym spalaniu.Postanowiłem to teraz zrobić więc po umyciu go dokładnie benzyną i przedmuchaniu sprężarką zamontowałem tak samo jak był , jest złożony dobrze ( pływak działa , linki gazu i ssania ręcznego reagują ) reszta również.I tu nastąpił problem że po zamontowaniu go nie mogę go odpalić , na pych nie próbowałem bo mam lód za oknem i nie mogę od tygodnia go wypchać przez to.Dodam że świeca ma iskre i jest nowa, po wykręceniu jest czarna i pokryta czymś co chyba świadczy o złej mieszance.Filtr mam czysty , wszystko zrobione jak wcześniej tyle że nie mogę go wyregulować gdyż nie chce odpalić ( udało mi się go 2 razy odpalić na okres 5 sekund ale gasł i trzymał obroty 3-4 k gdzie normalnie na jałowym ma 1.5) . Nie wiem już co mam robić , proszę o pomoc. Gaźnik to dellorto 16 i posiada dwie śrubki regulacji jedną to przepustnica a druga mieszanka paliwowo powietrzna.

Skoro świeca jest brudna uznaję że paliwo dochodzi przez przewody do cylindra wszelkie płyny chłodzące oraz olej mam zalany , wcześniej yamaszka jeździła bez problemu i odpalała od tzw.strzała. :banghead:

dalej coś nie tak z tym gaźnikiem albo źle złożyłeś ,albo spróbuj myjką ultra dźwiękową go wyczyścić ,króciec gaźnika jest dobry nie pęknięty ,uszczelka pod króćcem dobra ,wężyki na gaźniku nie są popękane .