michoa Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Witam Panowie mam taki problem Jestem zatrudniony na miesięcznych umowach o pracę z agencją pośrednictwa pracy i obowiązuje mnie tygodniowy okres wypowiedzenia. W dobie obecnego bezrobocia chce dać możliwość rozwoju innej zainteresowanej osoby w strukturach tej firmy , ale z pewnych względów zależy mi na prawie do zasiłku( przysługuje mi ) i teraz pytanie nr 1:- Słyszałem od kolegi że jeśli ja pójdę powiem że nie chce przedłużenia umowy to na świadectwie pracy będzie widniało że umowa nie jest przedłużona na mój wniosek i stracę prawo do zasiłku -prawda czy bzdury ?? Pytanie nr 2 brzmi:-czy w takiej sytuacji jeśli chcę zrezygnować z pracy z dniem z który kończy mi się umowa , muszę tydzień wcześniej dawać im znać zachowywując wypowiedzenie ( tygodniowe ) ?? Pytam bo preferowałbym pracować do samego końca umowy i dostać ekwiwalent za urlop , jeśli tydzień wcześniej powiem że rezygnuje to wyślą mnie na urlop co jest mi nie na rękę.... Przetestowałem to co piszę kiedyś w praktyce i wszystko poszło po mojej myśli -30 dnia miesiąca powiedziałem że rezygnuje ( umowa była do 31 ) , pracowałem do samego końca , wypłacili mi ekwiwalent, na świadectwie pracy widniało że umowa została zakończona z upływem czasu jej trwania i urząd pracy przyznał mi prawo do zasiłku ( nie było mi wtedy potrzebne bo w ciągu miesiąca zacząłem nową pracę ) ale to była normalna firma , normalni ludzie , a obecna to -no szkoda bluźnić i chcę wiedzieć jak to wygląda z prawnego punktu widzenia żeby nie wpakować się w szambo że dadzą mi świadectwo pracy nie dające prawa do zasiłku a kolejna praca mi ,,nie wypali'' i będe puszki zbierał żeby na konserwy mieć, tymbardziej że tutaj do roboty jest wręcz łapanka , brakuje ludzi i z jednej strony traktują jak śmieci z drugiej trzymają za wszelką cenę , ja mam 4 nieusprawiedliwione nieobecności ( bo nie mogłem urlopu dostać to sam sobie udzieliłem :D ) i dalej pracuje a podobno 90% firm po jednej już zwalnia dyscyplinarnie i tak stanowi kodeks pracy.... Z góry dzięki za pomoc Ogólnie zna ktoś jakiś przystępny i obszerny , w miarę przystępnie napisany kodeks pracy tak żeby plebs zrozumiał ?? kupiłbym...... Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 - Słyszałem od kolegi że jeśli ja pójdę powiem że nie chce przedłużenia umowy to na świadectwie pracy będzie widniało że umowa nie jest przedłużona na mój wniosek i stracę prawo do zasiłku -prawda czy bzdury ??Bzdura. Upływa termin na jaki umowa została zawarta i żadna siła nie może Cię przymusić, aby podpisać kolejną. Nie będzie to miało żadnych konsekwencji w sprawie prawa do zasiłku. Takiej informacji nie wpisuje się również w świadectwie pracy. Przyczyną wskazaną w świadectwie będzie - upływ czasu na jaki umowa została zawarta. -czy w takiej sytuacji jeśli chcę zrezygnować z pracy z dniem z który kończy mi się umowa , muszę tydzień wcześniej dawać im znać Nie - sam upływ czasu powoduje, że umowa przestaje obowiązywać. Nie trzeba jej wypowiadać. Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikijazz Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Kończy się umowa w danym dniu i to wszystko.NIe ma żadnych wpisów, terminów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Dziękuje bardzo panowie za odpowiedzi teraz wszystko jasne. Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi