Tomkilla Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Witam. Posiadam motocykl zumico gr1100 125cc (prawie to samo co romet z125). Chcę zrobić własnoręcznie stelaż pod kufry boczne i mam problem. Chciałbym zrobić 3 miejsca zaczepu.Czy mogę zaczepić się ze stelażem pod śrubę trzymającą amortyzator? Jest to motocykl chiński. Obciążenie będzie max 5 kg na kufer ale może się zdażyć, że ktoś się oprze.Siła będzie działała tylko w poziomie, nie będzie zginała śruby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 (edytowane) daj jeszcze płaskownik do śruby gdzie się trzyma stopka pasażeraznacząco usztywni tyłdorobiłem ten kawałek u siebie, jest miodzio, finalnie jeszcze by się przydała rozpórka za tablicą spinająca dwie strony, też o tym pomyślę bo kufry mam dość spore, 15kg to lekko zapakowałem w jeden :wink: Edytowane 19 Sierpnia 2014 przez enduromaster Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr R1 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Widziałem takie stelaże z wygiętym łącznikiem pod błotnikiem, do tego duże kufry się trzymały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Mleczko Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) Przyjrzyj się gotowym rozwiązaniom, u mnie stelaż tylny trzyma się na dwu śrubach, jedna jest bardzo blisko mocowania amortozatora. Stelaż boczny trzyma się też na tych dwu śrubach, dodatkowo ma płaskownik jak w poście wyżej do mocowania podnóżka. Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez Michał Mleczko Cytuj - dziennik kosztów na spritmonitor.deMoja Honda CB250N na Autocentrum.pl - ZAPRASZAM! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomkilla Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Dzięki, już coś wykombinowałem z Waszą pomocą. Jak skończę to wrzucę zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomkilla Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 (edytowane) Stelaż skończony, jak widać na zdjęciach można coś na nim położyć i przypiąć. Założeniem było, żeby pełnił także funkcję nośną dla bagażu. Uniknąłem użycia śruby amorka na wypadek gdybym uderzył gdzieś stelażem.Moment obrotowy działający na stelaż nie jest powstrzymywany przez spawy tylko przez odpowiednio zachaczone elementy.Grube elementy malowane farbą (pędzlem, szkoda, że nie natryskowo), sama ramka nośna ocynkowana malowana szprejem. Całość jest demontowalna, nic nie jest dospawane na stałe do oryginalnej ramy motoru.Wszystko trzyma się bardzo, bardzo solidnie. Polecam eksperymenty, robiłem to na zasadzie "przyłóż już na motorze, dociśnij, przyspawaj i zastanów się co dalej" Edytowane 23 Sierpnia 2014 przez Tomkilla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Mleczko Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Strasznie szeroko dałeś ten stelaż, czemu nie w pionie, klasycznie? Co będziesz na nim woził? Oprócz tego, wydaje się OK, na pewno wytrzyma. Cytuj - dziennik kosztów na spritmonitor.deMoja Honda CB250N na Autocentrum.pl - ZAPRASZAM! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Dopóki nie zacznie przeciskać się w korkach i kogoś przerysuje :) Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 no zdziebko za szerokou siebie mam kierunki trochę wysunięte i mam duszę na ramieniu jak kogo wymijam w korkach, z kuframi już odpuszczam, chyba że jest bardzo szeroko Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomkilla Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Stelaż przetestowałem na trasie 1300km i Warszawskich piątkowych popołudniowych korkach. W nju jorkerze znalazłem 2 czarne torby na ramię w cenie 30 zł za sztukę, paski poprowadziłem pod siedzeniem i fajnie się trzymają.Trochę bałem się przerysowania ale stelaż nie wystaje bardziej niż kierownica. Dlaczego nie w pionie? Ponieważ wymaga to porządniejszego doczepienia torby/plecaka wiezionego a w ten sposób jest ona tak jakby w kołysce. Dodatkowo w pionie nie zmieściłyby mi się kierunkowskazy a teraz są widoczne. Edytowane 8 Września 2014 przez Tomkilla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi