Skocz do zawartości

Gazela M17

Arek Z
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mam Gazelę odremontowaną odpala mi na drugie kopnięcie ale po przejechaniu 1 km nagle gaśnie i muszę trochę poczekać by odpalić ale z wielkim trudem, jak już odpali to przejadę znowu 1 km i staje sytuacja się powtarza - co to moze być?

nie paliwo dochodzi bo w filtrze widać do połowy zalany , tłumik chyba nie zapchany bo odpala ładnie pochodzi i po 1km zgaśnie postoji trochę i znów zapali, przejadę ok km i znów to samo

Nie pisz że tłumik "chyba nie zapchany" tylko sprawdź - najlepiej jest wymontować , włożyć długi sztywny drut , poruszać , postukać , wysypać co wyleci - będziesz widział co się dzieje.Instrukcja obsługi mówiła że należy : wsypać do tłumika kilka garści ostrego żwiru , zatkać (np. korkiem) wlot tłumika , wlać ok. 1 litra nafty , zatkać wylot i silnie potrząsać tłumikiem we wszystkich kierunkach przez ok. 10 min.Po tym wszystkim wysypać wszystko i przepłukać tłumik naftą.

W praktyce zazwyczaj wystarczało poruszanie drutem i wysypanie nieczystości.Zapchany tłumik dawał właśnie takie objawy o jakich piszesz.

Przyczyną może być też zbyt niski stan paliwa w komorze pływakowej.Należy wtedy wyregulować pływak.Ja stawiam jednak raczej na tłumik.

Tłumik czysty trochę wyleciało . Świece wymieniłem i kondensator i to samo. Najpierw chodzi ładnie po paru minutach wchodzi sam na wysokie obroty i gaśnie.

Typowy objaw zbyt niskiego poziomu paliwa w silnikach 2T.

Jak pisał klas500-wyreguluj pływak

Nie sztuką jest się rozpędzić.
Sztuką jest wyhamować!

Paliwo dochodzi do komory plywakowej ale z jakiegos powodu nie przechodzi dalej w odpowiedniej ilosci.

Trzeba rozebrac, wyczyscic i sprawdzic ustawienia gaznika z serwisowka, jako ze ten objaw moze byc nie tylko spowodowany zlym ustawieniem plywaka, ale jego zacinaniem sie powodowanym przez iglice zaworka.

A widzisz - dopiero teraz napisałeś , że najpierw wchodzi na wysokie obroty a potem gaśnie - a to jest bardzo istotna informacja świadcząca właśnie o niedostatecznej ilości paliwa - gdybyś to napisał wcześniej to nie podejrzewałbym tłumika ;)

To , że w filtrze jest paliwo nie oznacza , że odpowiednia ilość jest dostarczana do cylindra.Jeśli masz dane serwisowe gaźnika to zrób jak pisze Adam M.

Jeśli nie dysponujesz takimi danymi to sprawa jest trudniejsza - trzeba to robić trochę na wyczucie a do tego potrzebne już spore doświadczenie którym raczej nie dysponujesz.Nie wiem jaki masz typ gaźnika ale generalnie poziom paliwa w komorze pływakowej w moto z tego okresu reguluje się poprzez odpowidenie podgięcie blaszki pływaka ( nieduża blaszka przy ośce na której pływak jest zawieszony).Trzeba to jednak robić z dużym wyczuciem.

Dzięki za informacje ale czy muszę wymontować cały gaźnik czy tylko komorę pływakową - pływak jest dobry bo kilka razy go sprawdzałem, czyli ma więcej paliwa dochodzić rozumiem - a nie będzie mi zalewało świecy? Bo kilka razy jak mi zgasł to wykręciłem świecę i parę razy była mokra ale tyko kila razy . Tak sobie myślę czy moze coś w gaźniku się zacinać?

Moze ktoś mi napisze jak ustawić ten pływak ale tak krok po kroku.

Wydaje mi sie ze instrukacja naprawy Gazeli jest na necie, wiec poszukaj - tam sprawdz dane gaznika i porownaj ze swoim.

Tak nAjlatwiej jest wymontowac caly gaznik, bo wowczas latwiej sprawdzac, czyscic i mierzyc.

Poza tym to zadna robota.

czy może ktoś ma zdjęcia krok po krogu jak zdemontować gaźnik by czegoś nie spiepszyć. Co najpierw odkręcić ( linki poluzować ) boje się że mi się rozsypie i nie złozę tego do kupy. Pomocy. Byłbym wdzięczny za zdjęcia mój e-mail to [email protected]