spiwor Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 (edytowane) W poszukiwaniu ciekawych widoków, jadąc z Janowa Wielkiego w kierunku Marciszowa znajduje się niepozorna wioska - dosłownie kilka porozrzucanych domów, chyba nawet 10 nie ma, a przy drodze wśród drzew kościół, gdzie w niedzielę zjeżdżają się samochodami wierni na mszę. Tak naprawdę nie ma po co się zatrzymywać, bo nic nie ma: W głębi widać kościół: Brama do lasu: Jakaś ruinka: Widać z oddali piersi Saby z "Miłość, szmaragd i krokodyl" . Zawsze te dwie góry z tym mi sie kojarzą. Czy jest ktoś w stanie uwierzyć, że tu było miasteczko tętniące życiem?cyt.:To było prześliczne miasto, najpiękniejsze na Śląsku. Najstarsi ludzie, ci co pamiętają Kupferberg (przedwojenna nazwa Miedzianki, przypis autora) mówią, że najpiękniejsze na świecie. Niewielki rynek otaczały kamieniczki z podcieniami, na środku tryskała wodą rzeźbiona w kamieniu fontanna. Nocą odbijały się w niej światła gazowych latarni. Były w tym miasteczku dwa kina, dwa kościoły, dom kultury, apteka, sklepy kolonialne, restauracja, dwa bary, jadłodajnia górnicza, kawiarenki, hotele, punkty usługowe, słowem wszystko co potrzebne do życia. Mógłby ktoś pomyśleć - II wojna była okrutna, nie takie miasta znikały z powierzchni, ale działania wojenne ominęły Miedziankę. Wojna znana była tylko z gazet i odpowiednio spreparowanych wiadomości. Wejście armii radzieckiej dla mieszkańców(Niemców) było szokiem. Nie było żadnych walk. Zgubą Miedzianki była ziemia, a dokładniej bogactwa w niej zawarte.Już kilkaset lat wcześniej poszukiwano tu srebra, miedzi, złota...Jednak ostatnią kopalnię zamknięto w 1927 roku. Po wojnie, Polacy pod zarządem radzieckim ponownie otworzyły kopalnie. Sprowadzano i zatrudniano ludzi, chętnych było wielu bo płacono duże pieniądze. Co górnicy wydobywali było tajemnicą. Dziś już wiemy. To był uran. Warunki były ciężkie. Praca w pyle bez masek, twarze szczypały od uranu, cały czas narażenie na promieniowanie a także na kulkę w tył głowy za nieostrożność w mowie czy czynach.Pod Miedzianką powstały niezliczone tunele, niczym twór gigantycznego kreta... Nie wiadomo do końca czemu slużyła decyzja zrównania z ziemią Miedzianki. Stopniowa degrengolada miasta została przypieczętowana zakazem remontów domów, następnie mieszkańców wysiedlono i przeniesiono na Zabobrze, dzielnicę Jeleniej Góry a domy zostały zrównane z ziemią.Trudno sobie wyobrazić co czuli mieszkańcy, którzy zostali przekwaterowani w takie miejsce: Dziś trudno uwierzyć, że było tu piękne miasto. Ponoć najbardziej podobna jest Srebra Góra, takie porównanie miejsc. Dzisiejsza Srebrna Góra i dzisiejsza Miedzianka: Kto chce wiedzieć więcej:http://interpolonika.com/2011/05/miedzianka-%E2%80%93-miasteczko-widmo-kolo-marciszowa/http://michalmonko.blogspot.com/2006/01/guag-miedzianka.html A jakby ktoś był w okolicy, warto przejechać się do Trzcińska, Karpnika, Łomnicy, jest tam pięknie. Edytowane 25 Maja 2014 przez spiwor Cytuj Notoryczny kłamca :icon_twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robert73 Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Swietne miejsca pokazujesz, dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herdi Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Mega przykre :/, ale pojade tam na bank :) Wysłane z ElDżi Optimus Dżi Cytuj -------------------Pozdro HerdiŚrubkomistrz w serwisie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiwor Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Herdi w Miedziance naprawdę nie ma po co się zatrzymywać, może tylko na chwilkę zadumy, trzeba mieć ostrą wyobraźnię żeby widzieć tam miasto, ale okolice... Bajka... W Miedziance odbiłem w boczną drogę, nagle miałem wrażenie, że jestem w Bieszczadach. Prawie, że identyczna wioska nad rzeką-potokiem. Wrażenie zepsuł most, bo nie jest drewniany, ale przez chwilę jakbym się przemieścił w czasoprzestrzeni. Później powrót na Trzcińsko, Łomnicę, Mysłakowice, Kowary - przepiękna panorama gór. Dzień żeby tam pobujać w pięknych okolicznościach przyrody to mało. Cytuj Notoryczny kłamca :icon_twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Horb Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Podobnie było/ czy raczej jest w Beskidzie Niskim czy Górach Izerskich. Kiedyś tętniące życiem wioski a teraz cisza i zupełna pustka. Cytuj "Ja tylko nie wierzę w jednego więcej boga niż ty. Gdy zrozumiesz, dlaczego nie wierzysz we wszystkich pozostałych, zrozumiesz, dlaczego ja nie wierzę w twojego." Stephen Roberts Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herdi Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Tez wypedzili ludzi? Wysłane z ElDżi Optimus Dżi Cytuj -------------------Pozdro HerdiŚrubkomistrz w serwisie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goguś Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Też bam byłem kilka lat temu :) Fajny opis :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmi Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 toz to moje okolice :ohmy: tak dla potomnych co do trasy to nie Janów Wielki a Janowice Wielkie i nie Karpnik a Karpniki pozatym reszta sie zgadza i fakt okolice szczególnie teraz wiosna przepiekne :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Horb Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Tez wypedzili ludzi? Wysłane z ElDżi Optimus DżiJeśli masz na myśli Beskid Niski i Izery, to tak. W obu wypadkach "porządki" w PRL-u Cytuj "Ja tylko nie wierzę w jednego więcej boga niż ty. Gdy zrozumiesz, dlaczego nie wierzysz we wszystkich pozostałych, zrozumiesz, dlaczego ja nie wierzę w twojego." Stephen Roberts Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozzarella Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Słyszałem od znajomych, że okolice Opolszcyzna mocno się wyludniły. Ruch tam robi sie na Święta. Ludzie wyjechali do Niemiec, za pracą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luti Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) Cała Polska się wyludnia. Widać to zwłaszcza na prowincji. PRL to przy tym pikuś. Fajna wstawka Śpiwor. Edytowane 28 Maja 2014 przez luti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 toz to moje okolice :ohmy: tak dla potomnych co do trasy to nie Janów Wielki a Janowice Wielkie i nie Karpnik a Karpniki pozatym reszta sie zgadza i fakt okolice szczególnie teraz wiosna przepiekne :) :)co do trasek w okolicy - z Jeleniej Góry przez trzcińsko do Janowic - ale drogą tuż na Bobrem, ślicznie jest, a potem z Janowic przez Karpniki i Gruszków do Kowar - bardzo ładna trasa. Robiliśmy te okolice podczas jednego ze spotkań Starej Japonii. Albo nawet i dwa razy :) Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiwor Opublikowano 30 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 Co do tego wyludniania, zauważyliście, że coś dziwnego może stać się z miastami? Coraz więcej ludzi z kasą wyprowadza się na obrzeża miast, młodzi emigrują.Choć z drugiej strony jakby mieli wrócić wszyscy co wyemigrowali, to mógłby być dramat. Brak pracy itp. Cytuj Notoryczny kłamca :icon_twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzewo Opublikowano 30 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 Podoba mi się :) Ogólnie Dolny Śląsk jest bardzo ciekawy i klimatyczny. Cytuj www.moto-opinie.info - Opinie o produktach motocyklowych w jednym miejscuSklep motocyklowy Moto Opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 31 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 Co do tego wyludniania, zauważyliście, że coś dziwnego może stać się z miastami? Coraz więcej ludzi z kasą wyprowadza się na obrzeża miast, młodzi emigrują.Choć z drugiej strony jakby mieli wrócić wszyscy co wyemigrowali, to mógłby być dramat. Brak pracy itp.Nie ma obawy. Klan słoikowców się bardzo dobrze trzyma. Ci co się wyprowadzają na obrzeża najpierw musieli się w tym mieście dorobić na taką wyprowadzkę....Coś wiem, sam tak zrobiłem :P Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi