Pucek Opublikowano 26 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2004 Ostatnio często zapuszczam się w las i na pustynie, gdzie roi się od kleszczy :evil:Pewnego razu gdy się kąpałem, spostrzegłem na moim ciele 2 kleszcze :buttrock: Usunołem je za pomocą noża kuchennego :crossy: Co się potem okazało, na kurtce miałem ich jeszcze troche :? Postanowiłem się zabezpieczyć (wiecie: zapalenie opon mózgowych itd.) i się zaszczepiłem :evil: Jedna dawka szczepionki kosztuje okolo 60zl!!! Pełen cykl szczepienia to 4 dawki (początkowo podawane co 3 miesiące, a ostatnia dawaka po pół roku) !!! Podsumowywując: Myślę, że warto wydać troche kasy i być pewien, że się nie wykituje (czyt. czego się nie robi dla moto) :evil: Dlaczego to pisze ?? Poprostu wiele osób nie wie o istnieniu takiej szczepionki, a ona naprawde może uratować nasze zdrowie :!: Coś o boreliozie:http://tszelag.republika.pl/bol.htmDrobna korekta: szczepionka już istnieje ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strzalek Opublikowano 26 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2004 Niezły temat. Ja sie nigdy nad tym nie zastanawiałem. Czasem tylko jak wieczorkiem jezdziłem i trzeba było motocykl gdzies podepchac albo odpocząć to kmary cieły całkiem ostro. To jest urok mieszkania w miejscowosci gdzie są 4 jeziora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enduras Opublikowano 27 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2004 Ja wole zainwestować w Offa w żelu, polecam :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strzalek Opublikowano 27 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2004 Ja wole zainwestować w Offa w żelu, polecam Jak sie spocisz ( a to w terenie jest oczywiste) to ten off przstaje działać. A szczepionka bedzie cały czas cie chronić. Nie od ukąszeń ale od grożnych chorób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bols2 Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Ostatnio często zapuszczam się w las i na pustynie, gdzie Ej sory pytam z czystej ciekawosci gdzie w polsce mamy pustynie :?: I jakich jest ona rozmiarów :?: PS Na pustyni kleszczy sie nie musisz bac :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pucek Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Ej sory pytam z czystej ciekawosci gdzie w polsce mamy pustynie :?: I jakich jest ona rozmiarów :?: PS Na pustyni kleszczy sie nie musisz bac :buttrock: Kiedyś już o niej pisałem :buttrock: Pustynia Błędowska znajduje się na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej :) Ta pustynia już tak zarosła, że tylko w niektórych rejonach można ją nazwać pustynią (zamieszczam foto)!!! Ten pas zieleni biegnący pośrodku pustyni to taka "dżungla", plynie tam rzeczka :D Właśnie tam jest dużo kleszczy :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sil Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2004 hmja w moim ciele mialem duzo kleszczy od chodzenia po lesie jako dzieciak (zwlaszcza na wakacjach),byly wyciagane i nic mi nie jest (nie zebym bagatelizowal sprawe,ale wydaje mi sie ,ze az tak groźne nie są)(miałem je już nawet pod włosami:))ale co dopiero w czasie jazdy na enduro?mogą mi tylko sie 'zainstalować' na szyi,przecież reszta jest osłonięta :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ajko Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Ta fotka to już bardzo nieaktualna jest :buttrock: :buttrock: Byłem tam w ostatnią niedzielę , i czego jak czego ale piasku to tam niewiele. Ale widoczek niczego sobie , płaska jak stół równinka, tylko te kominy psują atmosferę. A swoją drogą , może zaprosić tam jakąś armię , najlepiej byłą bratnią, na manewry. Po nich tylko pustynia :mrgreen: :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pucek Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Ta fotka jest sprzed (chyba) 6 lat :buttrock: Kiedyś były plany przywrócenia dawnego wydlądu pustyni, ale jak zwykle wszystko gdzieś znikneło na biurku jakiegoś rzednika :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neos Opublikowano 8 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2004 co do kleszczy to sie kiedys jednego nabawilem :? i uwazam ze taka szczepionka to jest madra rzecz :mrgreen: a co do pustyni bledowskiej to spoko miejsce :lol: kolega tam luski po pociskach zbieral :lol: mozna powiedziec ze z tej pustyni to juz niewiele zostalo :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OZ Opublikowano 10 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2004 O kurde!!!!!Jeszcze parę lat temu, jeżeli ktoś znalazł na ciele kleszcza, to go usuwał i nie robił z tego problemu. Ostatnio za sprawą mediów powstała jakaś dziwaczna fobia i ugryzienie przez tego drobnego stawonoga wywołuje panikę.Warto sobie uświadomić, że zapalenie mózgu przenoszone przez kleszcze ma charakter endemiczny to znaczy występuje na pewnych określonych terenach. Jeśli ktoś mieszka w regionie gdzie zanotowano ostatnio przypadki takiej choroby i jest narażony na kontakt z kleszczami, szczepienie ma sens - w przeciwnym razie niewielki.Poza tym, czym innym jest choroba z Lyme, a czym innym "kleszczowe" zapalenie OUN. Więc jeżeli, Pucek, zaszczepiłeś się na to ostatnie, wcale nie chroni Cię to przed boreliozą. PS. Na tym sztucznie budowanym strachu przed kleszczami, firmy farmaceutyczne produkujące szczepioni robią ładną kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pucek Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Ja się zaszczepiłem, bo miałem taką możliwość (mam rodzine lekarzy i zniżki) :buttrock: Nie wiem na co się konkretnie zaszczepiłem, wiem tylko że było to konsultowane z 2 lekarzami :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazej_mtx Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Pucek mam pytanie... na tej pustyni jest jakiś tor czy poprostu naturalne górki?? byłem tam kiedys ... to jest jakieś 20 km odemnie :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sil Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Pucek mam pytanie... na tej pustyni jest jakiś tor czy poprostu naturalne górki?? byłem tam kiedys ... to jest jakieś 20 km odemnie :buttrock:ja tam bylem pare lat temu to byla normalna gorka' date='zaden tor :buttrock:jest tam teraz syf,ale znajac Polske jakby tam ktos chcial kilka hop zrobic to by darli morde,ze to rezerwat ;'] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strzalek Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Ja się zaszczepiłem, bo miałem taką możliwość (mam rodzine lekarzy i zniżki) Nie wiem na co się konkretnie zaszczepiłem, wiem tylko że było to konsultowane z 2 lekarzami No to teraz mamy kolege Pucka na dopingu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi