Skocz do zawartości

problemy z docieraniem... POMOCY!

Pierun
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się zastanawiałem czy coś z dozownikiem oleju, ale jeżeli nie był rozkręcany powinien być ok.

Kurcze wszystko powinno być ok. Pewnie to jakaś pierdoła.

Kurcze poszukaj jakiegoś dobrego mechaniora na miejscu i razem szukajcie przyczyny, bo to nie jest normalne.

Nawet na dotarciu silnik powinien mieć prawie taka samą moc jak silnik dotarty.

To nie jest normalne że chodzi tak jak opisywałeś.

Nie powinno być żadnych dziur w gazie, i innych zakłóceń w pracy.

P.S. gdzie jest ten Gostyń ?

Dozownik jest ok. Na poczatku byl troche zapowietrzony, bylo widac jak babelki powietrza przesuwaly sie w wezyku. W okolicy nie ma mechanikow wcale :buttrock: W Lesznie juz mi sprowadzaja akumulator pol roku, maja zadzwonic. Ja juz sobie dawno kupilem na allegro... Podobno ogolnie kiepscy sa. Gostyn jest w Wielkopolsce. Jakies 100km na poludnie od Poznania i 90km na polnoc od Wroclawia. Moze pogadam z Dominikiem, do Poznania nie tak daleko, a i troche znam to miasto. Dzieki za odpowiedzi Pipcyk.

a moze tuleja w cylindrze jest zle zrobiona ? moze za miekki material ? ja mialem tak w dt - cylinder mial tuleje zrobiona i przez ta tuleje silnik powoli wkrecal sie na obroty byl bardzo slaby, jak kupilem inny cylinder wszystko bylo w porzadku po dotarciu. wiec moze to wina tuleji ?

zgadzam sie z przedmowcą. Zawsze jest tak ze gdy wstawisz w aluminiowy cylinder tuleje to raz ze silnik bedzie mial wyzszą temperature a 2 ze stracisz na mocy i predkosci. Na ostatnich biegach motocykl nie bedzie mial mocy i kazdy podjazd pod gorke lub mocniejszy wiatr w twarz bedzie zmuszal Ci do redukowania biegu... Dlatego nie robi sie zeliwnych tulei w alu cylindrach...

• 3 tygodnie później...

Odswieze troche temat...

Duzo ludzi ma tuleje w podobnych sprzetach i takich spadkow mocy nie ma.

Tak mnie dzisiaj naszlo. Gosciu ktory robil tuleje mowil ze mam spilowac pilnikiem okno od wydechu. Zrobilem to. Nie sprawdzalem natomiast innych okien w tulei, moze sa krzywo lub za male. Czy to moglo by byc powodem? Troche roboty jest przy wyciaganiu silnika, ale juz nie mam pomyslow... Poza tym chce sprzedac sprzeta i wskazane byloby aby chodzil jak powinien :( A kasy juz nie chce pakowac...

Raczej wątpie aby była to wina wady materiału tulej, gdyż zwyczajnei szybko by się ona zużyła i było by po frytkach. Bardziej prawdopodobne wydaje mi się złe ukształtowanie okien dolotowych i wydechowych w wprasowanej tulei. Okna powinny być równe, bez krawędzi i zadziorów, powinny być nawet lekko sfazowane aby ułatwić pierścienią (okno wydechowe) przechodzenie przez nie. Zdejmij głowice i zobacz co tam się dzieje. Piszesz że sprawdzałęś kompresje... więc sprężanie jest ok... możę jeszcze semerring na skzryni korbowej...

PS. Jak wygląda świeca zapłonowa?

Podpilowalem dzisiaj okna w tej tulei. Nadal chodzi tak samo... 8 godzin w garazu na marne :banghead:. Swieca ma szary kolor na elektrodach. Chyba wymienie ten uszczelniacz. Dosc mocno dymi, cylinder caly brudny od oleju, tlumik tez. Nawet mi samym wydechem kapal olej... 8O. Tuleje gosciu sam wykonywal. Powiedzial ze robil juz tego duzo i reklamacji nie mial. Aha, na tloku bylo dosc duzo nagaru. Jak na 3000km po zalozeniu, to bardzo duzo :D.

Może nieumiejętnie zakładasz uszczelniacze, jeżeli je zdeformujesz nie będą spełniać swej funkcji.

Jeżeli gość sam tuleje wykonywał to jest możliwość że na styku tulei i cylindra sa ostre krawędzie które zakłócają przepływ i zmieniają jego charakter na turbulentny.

Także mógł przez przypadek zmienić fazy rozrządu, poprzez zmianę wysokości okien itp

A ten olej to swoją droga trzeba sprawdzić

• 2 miesiące temu...