Klas500 Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Klas500, chyba nie przeczytałeś dokładnie tego co napisałem.W opisanej przeze mnie historii, poszedłem z umową do WK i tam dostałem odpowiedź, że oni nie mogą mi dać żadnego zaświadczenia itp., bo u nich tego pojazdu nie rejestrowałem,Jeśli pojazdu nie rejestrowałeś na siebie , to nie ma problemu bo nigdzie nie figurujesz jako jego właściciel - w przypadku odsprzedaży jesteś tylko pośrednikiem więc może się Tobą zainteresować co najwyżej urząd skarbowy a nie wydział komunikacji.Zarówno autor wątku , jak i ja piszemy o sytuacji gdy pojazd jest na Ciebie zarejestrowany.Jeśli kupiłeś i sprzedałeś bez rejestrowania na siebie to nie figurujesz jako właściciel - analogicznie jak nie figuruje jako właściciel np.salon sprzedaży lub komis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipr Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Dokładnie. Jeśli kupiłeś sprzęt puszkę czy moto (nieważne) i go nie zarejestrowałeś przed sprzedażą, to WK to nic nie obchodzi. Skarbówkę będzie obchodziło jeśli pojazd był Twoją własnością krócej niż 6 miesięcy. Z kolei teoretycznie obowiązek rejestracji jest w ciągu 30 dni od zakupu.... Tutaj się trochę kółko zamyka. Jeśli sprzedałeś w okresie krótszym niż 6 miesięcy to podatek dochodowy czeka do zapłacenia. Oczywiście od jakiejś tam wartości, nie pamiętam jakiej. Pozdr.F. Cytuj https://www.facebook.com/EASRacingTeam/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniap Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Dokładnie. Jeśli kupiłeś sprzęt puszkę czy moto (nieważne) i go nie zarejestrowałeś przed sprzedażą, to WK to nic nie obchodzi. Skarbówkę będzie obchodziło jeśli pojazd był Twoją własnością krócej niż 6 miesięcy. Z kolei teoretycznie obowiązek rejestracji jest w ciągu 30 dni od zakupu.... Tutaj się trochę kółko zamyka. Jeśli sprzedałeś w okresie krótszym niż 6 miesięcy to podatek dochodowy czeka do zapłacenia. Oczywiście od jakiejś tam wartości, nie pamiętam jakiej. Pozdr.F.19% od różnicy pomiędzy ceną zakupu a sprzedaży więc jeśli sprzedajesz dochodowego nie będzie a pcc płaci i tak nabywca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipr Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 19% od różnicy pomiędzy ceną zakupu a sprzedaży więc jeśli sprzedajesz dochodowego nie będzie a pcc płaci i tak nabywcaZgadza się. Nie chodziło mi jednak o % podatku. Wydaje mi się, że podatek taki obowiązuje po przekroczeniu jakiejś kwoty.... 2000PLN? Nie kojarzę jakiej i nie jestem pewien czy tak jest. Pozdr.F. Cytuj https://www.facebook.com/EASRacingTeam/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek128 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 1000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniap Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 1000złno właśnie tysiąc, ale są 2 podatki jeden od czynności cywilnoprawnych i tu jeśli sprzedaje się rzecz o wartości powyżej 100 to podatek 2% chyba płaci nabywca, a sprzedający płaci dochodowy jeśli uzyskał zysk od sprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi