zalmen3 Opublikowano 14 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2004 No coz... nareszcie nadszedl czas na uruchomienie mojego Awo po dosc dlugim czasie remontu ;) . No i jak zwykle nasunal mi sie dylemat :P (wynikajacy jak podejrzewam z braku elementarnej wiedzy :mrgreen: ):Jakie plyny do niego lac??? W instrukcjach i serwisowkach podane sa wielkosci, ktorych nie ma w charakterystykach dzisiejszych olei, i tak np.: Silnik: olej gatunkowy 10.....12E przy 50 st. C (nie mam pojecia co to znaczy :P)Skrzynia i kardan : olej gatunkowy 6.....8E przy 50 st. C (tutaj podobnie, choc to pewnie chodzi o lepkosc 8O )Zawieszenie: olej amortyzatorowy bez kwasu i zywic (to jeszcze jakos czaje :idea: )Wdzieczny bym byl za wytlumaczenie o co chodzi i ewentualne podanie nazw olei jakie nadawaly by sie do mojego cudenka :P .Drugi problem dotyczy juz mniej plynnego elementu... a mianowicie swiecy. Serwisowaka podaje:swieca izolator MC 10-14/240instrukcja obslugi zas:swieca isolator M14X1,25 o wartosci cieplnej 240 :oops: a ja nie wiem jaka kupic, zeby dzialala dobrze i pozwolila tchnac znow zycie w moja maszynke :namoto: Prosze o pomoc i z gory dziekuje :lol: Cytuj Internetowy sklep komputerowy http://mirwit.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Opublikowano 14 Lipca 2004 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2004 Jeżeli chodzi o mojego MW ( w tym roku także będę odpalał swojego Awo i zrobię podobnie)do silnika leję mineralnego Arala 10W 40. Uważam, że to bardzo dobry olej.do skrzyni i dyfra używam Hipolu (tego bardziej gęstego - niestety nie pamiętam teraz jego specyfikacji).Zastanawiałem czy by przypadkiem nie zalać nieco rzadszego oleju przekładniowego do przekładni, ale znawcy tematu odradzili mi to. Co prawda Awo jest lepiej i dokładniej wykonany od MW, ale myślę że Hipol będzie odpowiedni. Popytaj może jeszcze w sklepach o zagraniczne oleje klasy Hipolu.Co do świec to spróbuje się czegoś dowiedzieć jakie polskie świece się w nim stosuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zalmen3 Opublikowano 14 Lipca 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2004 Wlasnie zerknalem na strone iskry http://www.iskra-kielce.pl i znalazlem swiece o podobnych oznaczeniach, a dodatkowo zalecana jest ona do BMW R25, na ktorym Awo byl wzorowany, wiec chyba bedzie dobra :?: Niestety pod haslem Awo nie ma zadnych swiec... a simsony sa tylko motorowery :P Dzieki Michale za wskazowke co do olei ;) Cytuj Internetowy sklep komputerowy http://mirwit.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakmen Opublikowano 2 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2004 Do silnika używaj np Lotosu Mineralnego. Jest dosyć gęsty i niezłej jakości. Ale mówię o Mineralnym a nie o jakiś ich wynalazkach do samochodów z gazem czy np Traffic (z tego co widziałem na opakowaniach są niższej jakości niż Mineralny).Do skrzyni Hipol. Może być hipol MF (Mały Fiat)-w zupełności wystarczy.Do dyfra też hipol MF. Możesz ewentualnie dokupić dodatek MotoDoctor (zagęstnik do oleju) i stworzyć gęstą mieszaninę :D (dyfer długo szczelny).Świecę kup Iskrę F75 lub F85. Pojeździsz i zobaczysz jaki będzie kolor elektrod. W emie mam F95 (Pf 126p) i jest też dobrze.Szerokiej drogi :D PS. Nie szalej jeśli chodzi o jakość olejów lub markę. W starych sprzętach najważniejsza jest częsta wymiana oleju (zwłaszcza w silniku-brak skutecznego filtra oleju) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
game over kup se rower Opublikowano 16 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2005 mam w dyfrze nieco za duże luzy i wlewam olej stosowany w czołgach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieczny student Opublikowano 16 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2005 niestety nie pamiętam teraz jego specyfikacji z tego co pamiętam 80W90, leje do dyfra i skrzyni w uralu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
game over kup se rower Opublikowano 16 Października 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2005 do skrzyni AWO przekładniowy bo tulejki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi