Skocz do zawartości

Plyny do Awo Sport

zalmen3
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

No coz... nareszcie nadszedl czas na uruchomienie mojego Awo po dosc dlugim czasie remontu ;) . No i jak zwykle nasunal mi sie dylemat :P (wynikajacy jak podejrzewam z braku elementarnej wiedzy :mrgreen: ):

Jakie plyny do niego lac??? W instrukcjach i serwisowkach podane sa wielkosci, ktorych nie ma w charakterystykach dzisiejszych olei, i tak np.:

Silnik: olej gatunkowy 10.....12E przy 50 st. C (nie mam pojecia co to znaczy :P)

Skrzynia i kardan : olej gatunkowy 6.....8E przy 50 st. C (tutaj podobnie, choc to pewnie chodzi o lepkosc 8O )

Zawieszenie: olej amortyzatorowy bez kwasu i zywic (to jeszcze jakos czaje :idea: )

Wdzieczny bym byl za wytlumaczenie o co chodzi i ewentualne podanie nazw olei jakie nadawaly by sie do mojego cudenka :P .

Drugi problem dotyczy juz mniej plynnego elementu... a mianowicie swiecy. Serwisowaka podaje:

swieca izolator MC 10-14/240

instrukcja obslugi zas:

swieca isolator M14X1,25 o wartosci cieplnej 240 :oops:

a ja nie wiem jaka kupic, zeby dzialala dobrze i pozwolila tchnac znow zycie w moja maszynke :namoto:

Prosze o pomoc i z gory dziekuje :lol:

Internetowy sklep komputerowy http://mirwit.com.pl

Jeżeli chodzi o mojego MW ( w tym roku także będę odpalał swojego Awo i zrobię podobnie)

do silnika leję mineralnego Arala 10W 40. Uważam, że to bardzo dobry olej.

do skrzyni i dyfra używam Hipolu (tego bardziej gęstego - niestety nie pamiętam teraz jego specyfikacji).

Zastanawiałem czy by przypadkiem nie zalać nieco rzadszego oleju przekładniowego do przekładni, ale znawcy tematu odradzili mi to. Co prawda Awo jest lepiej i dokładniej wykonany od MW, ale myślę że Hipol będzie odpowiedni. Popytaj może jeszcze w sklepach o zagraniczne oleje klasy Hipolu.

Co do świec to spróbuje się czegoś dowiedzieć jakie polskie świece się w nim stosuje.

Wlasnie zerknalem na strone iskry http://www.iskra-kielce.pl i znalazlem swiece o podobnych oznaczeniach, a dodatkowo zalecana jest ona do BMW R25, na ktorym Awo byl wzorowany, wiec chyba bedzie dobra :?: Niestety pod haslem Awo nie ma zadnych swiec... a simsony sa tylko motorowery :P

Dzieki Michale za wskazowke co do olei ;)

Internetowy sklep komputerowy http://mirwit.com.pl

• 1 miesiąc temu...

Do silnika używaj np Lotosu Mineralnego. Jest dosyć gęsty i niezłej jakości. Ale mówię o Mineralnym a nie o jakiś ich wynalazkach do samochodów z gazem czy np Traffic (z tego co widziałem na opakowaniach są niższej jakości niż Mineralny).

Do skrzyni Hipol. Może być hipol MF (Mały Fiat)-w zupełności wystarczy.

Do dyfra też hipol MF. Możesz ewentualnie dokupić dodatek MotoDoctor (zagęstnik do oleju) i stworzyć gęstą mieszaninę :D (dyfer długo szczelny).

Świecę kup Iskrę F75 lub F85. Pojeździsz i zobaczysz jaki będzie kolor elektrod. W emie mam F95 (Pf 126p) i jest też dobrze.

Szerokiej drogi :D

PS. Nie szalej jeśli chodzi o jakość olejów lub markę. W starych sprzętach najważniejsza jest częsta wymiana oleju (zwłaszcza w silniku-brak skutecznego filtra oleju)

• 1 rok później...