Skocz do zawartości

Niewiadoma przyczyna !!?? Problem po 130 km/h - Yamaha XJ 600

Adriano22
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ciężko jest opisać problem. Jadąc motocyklem (Yamaha XJ 600 Diversion '99) przez dłuższy czas następuje spadek mocy i prędkość maksymalna waha się w granicach 130/140 km/h. Po obniżeniu prędkości, np. do 100 i odczekaniu z minuty można spokojnie przyspieszyć do 160 / 170 po czym po chwili zamula do 130 i jest taki efekt jakby jakby dostawał na chwile mocy do 140 i znowu spadek do 130. Problem pojawia się myślę po okolo minucie przy jeździe powyżej 130. Jak ruszę z miejsca i dam trochę ognia to bez problemu na krótkim odcinku uzyskam v max. Nie wiem gdzie jest problem :banghead: Myślałem że to paliwo, że nie nadąża podawać, ale gaźniki czyszczone, było synchro i pływaki na max podniesione wg. serwisówki. Proszę mądrych ludzi dobrej woli o pradę :-) Jest to uciążliwe i nie wiem już co robić. Nie znalazłem nic na ten temat w necie.

Edytowane przez Adriano22

Zrobiłem tak jak radził Dream i przejechałem się z otwartym wlewem paliwa. Efekt niestety taki sam i nadal jest problem :mellow: Dodam, że gry motocykl zaczyna się tak zachowywać, to po jego natychmiastowym zatrzymaniu silnik pracuje tak, jakby nie chodził jeden gar, ale nie w tak dużym stopniu. Po chwili to mija.

To zrób test "na kroplówkę" - podłącz sobei jakiś zbiorniczek z paliwem bezpośrednio do gaźników i przyklej gdzieś koło owiewki. To wyeliminuje (lub wskaże) czy zasilanie w paliwo jest OK.

Jak to nie to, to filtr powietrza do zmiany, gaźniki do czyszenia, a potem może świece. W takiej kolejności.

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals