samonek4 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Palnuję zakup miernika prądu do motocykla(multimetr cyfrowy) - na allegro są po 20zł i droższe. Zastanawiam się czy warto kupować ten tańszy czy lepiej dołożyć na coś lepszego? Edytowane 10 Stycznia 2013 przez samonek4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajriszkofi Opublikowano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Prąd to trochę ciężko będzie mierzyć.Może chodzi o napięcie i voltomierz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samonek4 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 (edytowane) Chodzi mi o multimetr cyfrowy. Zauwazyłem ze niektóre mierniki mają bardzo mały zakres amperów - czy to ma znaczenie dla motocykla? Czy np 10A wystarczy? http://www.youtube.com/watch?v=CW4cimcqmFY Edytowane 10 Stycznia 2013 przez samonek4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajriszkofi Opublikowano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Ale po co masz mierzyć prad? Do tego raczej miernik cęgowy.Do reszty pomiarow 10A wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRO-MOTOR Opublikowano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 10A to wcale nie jest tak mało i do motocykla wystarczy. Prąd też da się tym miernikiem zmierzyć, bo "prąd" to potocznie mówiąc natężenie, a taką funkcję ten miernik posiada. Cytuj Serwis, sprzedaż motocykli i samochodów osobowychOstrów Mazowiecka793736001 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samonek4 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 (edytowane) No tak.P[Wat] = U[Volt] * I[A]A - nateżenie;Volt - napięcieWat - MOC. Czyli jak mam żarówkę 35W, 12V to mam I[A] = 35W/12V = 2.92A. Czyli do żarówek starczy ale czy są miejsca w motocyklu gdzie to natężenie może być większe od 10A i miernik się przepali? PS.Wiem że zazwyczaj mieży się tylko napięcie którego zakres nawet w tanich miernikach jest bardzo duży. Edytowane 10 Stycznia 2013 przez samonek4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajriszkofi Opublikowano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Nie, gdyż ma w środku bezpiecznik:)Ale po co to mierzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samonek4 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Nie, gdyż ma w środku bezpiecznik:)Ale po co to mierzyć?Wiem że pomiar napięcia wystarczy ale z ciekawości zapytałem też o natężenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kivi Opublikowano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Ale pomiar szeregowy (przez miernik) to ostateczność, bo nawet kable pomiarowe nie są zbyt grube jak na 10A+Prądy mierzy sie cęgowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 UT 33 zgrabny, wystarczający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samonek4 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Kupiłem taki:http://allegro.pl/tanio-nowy-miernik-multimetr-kemot-kt-830-buz-i2910888346.html W sklepie dałem 18,90zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly127 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Tak na dobrą sprawę tylko chyba rozrusznik mógłby przekroczyć 10ATak jak "Wueska" napisał UT33 ze spokojem starczy sam takiego używam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Ja w domu mam kilka, najstarszy to Fluk 8020(1979r) którego używać lubie najbardziej. Mam ut-10 i UT-33(taty). Wszystkie wyskalowane, kosztuje nie duzo a sprzet pewny. Wracajac do istotnych rzeczy, nie tyle sam multimetr ważny co jego przewody, te najtańsze maja coś co je udaje, nie dawno robiłe 8 70cm przewody do swojego fluka, koszt prawie 50zł ale warto było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomek30 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Samonek4 niestety nie pociesze cie, ale ostatnio kupilem taki sam miernik bo byl potrzebny w terenie a z domu zapomnialem zabrac starego i sprawdzonego sprzetu . I niestety podczas podlaczania do instalacji 230v miernik doslownie wybuchł pozostawiajac pieknie okopcona podloge , nie musze dodawac ze podlaczony byl prawidlowo , szybka akcja do sklepu zjeby ze chcialem miernik a nie petarde i zwrot kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Powiem ci że tego jeszcze nie grali;) Nawet te najtańsze mają zwykle jakiś bezpiecznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi