bordeux Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Witam.Mam Kawasaki GPZ750, i mam pytanie: Jak wygląda w nim smarowanie zaworów? O to zdjęcie zaworów:http://i.imgur.com/nA9OZ.jpg Nie ma tam jakiegoś połączenia z olejem, by mógł się tam olej dostać. I to mnie zastanawia.Pozdrawiam Cytuj Nie bij, jestem nowy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Olej tam jest, tylko go nie widzisz bo nie wiesz gdzie patrzeć. Sprawiasz wrażenie jakbyś nie wiedział gdzie są zawory i jak wyglądają. Olej zbiera się tam w odpowiednich nieckach i zostaje tam, a dokładnie to jest stale wymieniany metodą przelewu. Zawór się zmoczy, ochlapie, tyle mu wystarczy. Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KARDAN-IN Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Pompa olejowa tłoczy olej do głowicy kanalikami są to (widocznymi zresztą na twoim zdjęciu) otwory w osadzeniach wałków rozrządu. Olej przeciska się między czopami wałków rozrządu, między szklankami popychaczy zaworów, ochlapie (między innymi) sprężyny zaworowe, trzonek zaworu, i spływa kanałami odprowadzającymi do miski olejowej. PS. Zajrzyj do serwisówki i zapoznaj się, jest tam fajny schemat działania magistrali olejowej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samonek4 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Na tym filmiku pokazany jest obieg oleju w motocyklu(od 43sek):http://www.youtube.com/watch?v=YcsF88a4FMI&feature=relmfu Edytowane 4 Stycznia 2013 przez samonek4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bordeux Opublikowano 4 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Pompa olejowa tłoczy olej do głowicy kanalikami są to (widocznymi zresztą na twoim zdjęciu) otwory w osadzeniach wałków rozrządu. Olej przeciska się między czopami wałków rozrządu, między szklankami popychaczy zaworów, ochlapie (między innymi) sprężyny zaworowe, trzonek zaworu, i spływa kanałami odprowadzającymi do miski olejowej. PS. Zajrzyj do serwisówki i zapoznaj się, jest tam fajny schemat działania magistrali olejowej ;) Dziękuje za wyjaśnienie. Jutro zbadam dokładnie te kanaliki :) samonek4: dzieki tez za filmik. Teraz motocykl nie ma przede mną tajemnic :> Olej tam jest, tylko go nie widzisz bo nie wiesz gdzie patrzeć. Sprawiasz wrażenie jakbyś nie wiedział gdzie są zawory i jak wyglądają. Olej zbiera się tam w odpowiednich nieckach i zostaje tam, a dokładnie to jest stale wymieniany metodą przelewu. Zawór się zmoczy, ochlapie, tyle mu wystarczy. Jestem początkujący, wiem gdzie są zawory, dlatego pokazałem głowice. Ale nie wiedziałem jak tam ten olej dostaje się. Edytowane 4 Stycznia 2013 przez bordeux Cytuj Nie bij, jestem nowy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samonek4 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Jest jeszcze jeden filmik który warto obejżeć: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 No biorac pod uwage ze prowadnice zaworowe sa zamkniete od gory uszczelkami to raczeju niewiele oleju sie tam dostaje.Czyli glownie smarowanie zaworow opiera sie na wlasciwosciach smarnych metali prowadnic - brazu i zeliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Racja, ale to już wyższa szkoła jazdy. Opisaliśmy tylko smarowanko od tej strony którą ukazał autor na zdjęciu. Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi