Skocz do zawartości

zx6r 2007 p7f uszkodzony - zwrot pieniędzy

bartw
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Panowie mam poważny problem. Miesiąc temu kupiłem motocykl jak w opisie, od oszusta który wcisnał mi motocykl z dobrze ukrytymi wadami, między innymi ze spawaną ramą od środka co nie jest widoczne przy oględzinach- to jeszcze bym przeżył natomiast kolejną usterką która wyszła okazała się uszkodzona panewka silnika. Jak kupowałem to silnik był nagrzany nic nie było prawie słychac jedynie ciche cykanie. Motor stał miesiąc w serwisie czekając na swoją kolej, wymieniony został napinacz łańcuszka rozrządu który często powoduje hałasy w silniku jednak to nie pomogło. Motor odebrałem z serwisu i po paru przejechanych kilometrach zaczeło sie coraz głośniej i teraz już wali jak młotem. Koszt silnika używanego to kolejne 3 tyś. na to już mnie nie stać. Mam pytanie czy jest w tej sytuacji jakaś możliwość zwrotu tego motocykla do właściciela lub pokrycie przez niego kosztu wymiany silnika? lub choćby 50%? Liczę na waszą pomoc inaczej zostaje mi go sprzedać za 5 tyś i kupić motorower albo dorobic do niego pedały.;(

Pozdrawiam

Edytowane przez bartw

• 2 tygodnie później...

W sądzie będziesz musiał mu to jedynie udowodnić i sprawa na pewno jest do wygrania.

jasne. a teraz napisz koledze jak Twoim zdaniem ma to UDOWODNIĆ

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Prawo do zwrotu masz na podstawie ​Art. 556. § 1 Co do udowodnienia wad ukrytych - http://www.pzm.pl/rzeczoznawcy

Prawdopodobnie wystarczy że rama była spawana. Spróbuj się dogadać polubownie z osobą od której kupiłeś ten kwiat lotosu, jeśli nie wtedy swe kroki skieruj do prawnika i rzeczoznawcy. To że nie Ty spawałeś ramę rzeczoznawca powinien udowodnić bez większego trudu. Wszystko rozciąga się "tylko" o koszta, czas i nerwy których nie unikniesz, dlatego spróbuj się z tym pajacem dogadać.

Edytowane przez Gość

Tak jak pisali wyżej.Oprócz rzeczoznawcy postaraj się o opis stanu motocykla w chwili przyjęcia przez serwis.Jak by się zgodzili,miałbyś "świadka".Moim zdaniem prawidłową reakcją jest oddanie sprzęta do warsztatu ,gdy coś Cię niepokoi-stwierdzić usterkę jakoś musiałeś.Powodzenia

• 2 tygodnie później...