Skocz do zawartości

Kapie z układu chłodzenia ZX9R Dziwna sprawa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam opisze bardzo dziwny problem a mianowicie . Tylko podczas jazdy kapie z układu chłodzenia przy pompie wody przy dolnym wężu łączącym na samej końcówce za opaską zaciskową niby proste ale nie potrafię tego usunąć ciągle kapie

co zrobiłem aby to usunąć :

Skróciłem odrobinę waż aby wyeliminować ryzyko że może być gdzieś pęknięty na końcówce :

wyczyściłem delikatnie papierem ściernym 800 setka wszelkie naloty i nagary na aluminiowej złączu pompy wody

zakładałem rożne opaski zaciskowe szerszą , węższą , oryginalną nic nie pomogło

obieg wody w układzie jest sprawdzałem pompa pracuje

do uszkodzenia doszło nagle i nie chce przestać cieknąć a kapie tylko gdzy silnik chodzi podczas postoju może stać cały tydzień i ani kropli nie uroni a gdy pochodzi silnik jakieś 30-60 sekund zaczyna delikatnie po jednej kropelce kapać

Zastanawiam sie czy może klejem zakleić ponieważ nie mam już innych pomysłów

A jesteś pewien, że problem nie jest gdzieś wyżej a chłodziwo tylko się zbiera na dole i tworzy krople ? U mnie przez jakiś czas kapało z okolic termostatu (górna prawa strona moto) a kapało obok pompy (dolna lewa strona moto). W czasie jazdy Ci kapie, bo tworzy się ciśnienie w układzie chłodzenia i niestety znalazło sobie bonusowe ujście. Jest jeszcze opcja, że korek chłodnicy się zacina i masz zbyt wysokie ciśnienie w układzie.

A może wąż jest pęknięty ale tylko po wewnętrznej stronie z wierzchu będzie wyglądać ok miałem taki przypadek w aucie też pokapywało w czasie pracy silnika skróciłem i nic dopiero wymiana węża pomogła szkoda tylko ze w trasie mi się to wysypało