l.e.s.t.e.r Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 (edytowane) Jako że czas nadszedł na wymianę tłoka zawiozłem moją yz450 do warsztatu. Tam okazało się że cylinder ma słaby nicasil. Ponieważ czas na zrobienie nicasilu to 4-6 tygodni postanowiłem zakupić tłok + cylinder nowe u Olka motocykle. Powiedziałem Panu w sklepie że chcę nowy cylinder ( dostałem Vertex) + nowy tłok z selekcją nominalną. Po rozpakowaniu paczki okazało się że tłok VERTEX ma selekcję C. Cylinder ma uszkodzony w kilku miejscach nicasil ( drobne odpryski ). Jadę to oczywiście jutro oddać. Pytanie moje brzmi jaką selekcję powinien mieć tłok do nowego cylinda ? C to chyba już końcówka? potem D i znowu nowy cylinder? Edytowane 3 Lipca 2012 przez l.e.s.t.e.r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk_mx Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 W wielu przypadkach C już jest końcem i D nie ma do czego założyć. Twój post dalej utwierdza mnie w przekonaniu że Vertex po 2009 r stał tandętą na którą szkoda złamanego grosza. Cylindry od physics cieszą się bardzo dobrą opinią i niskąceną. A nowy cylinder powinien mieć założony tłok sel A, ewentualnie B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l.e.s.t.e.r Opublikowano 3 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 ehhh człowiek się na wszystkim musi znać. Chciałem szybko a facio mi przez telefon mówi coś o reklamacji i o dwoch tygodniach czekania. Mam nadzieję że zachowają się honorowo i oddadzą pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Jako że czas nadszedł na wymianę tłoka zawiozłem moją yz450 do warsztatu. Tam okazało się że cylinder ma słaby nicasil. Ponieważ czas na zrobienie nicasilu to 4-6 tygodni postanowiłem zakupić tłok + cylinder nowe u Olka motocykle. Powiedziałem Panu w sklepie że chcę nowy cylinder ( dostałem Vertex) + nowy tłok z selekcją nominalną. Po rozpakowaniu paczki okazało się że tłok VERTEX ma selekcję C. Cylinder ma uszkodzony w kilku miejscach nicasil ( drobne odpryski ). Jadę to oczywiście jutro oddać. Pytanie moje brzmi jaką selekcję powinien mieć tłok do nowego cylinda ? C to chyba już końcówka? potem D i znowu nowy cylinder? Napisz co właściwie chcesz bo nie zrozumiałem ?Masz cylinder uszkodzony pod tłok selekcji "C"Cylinder oddajesz do naprawy powłoki ?Jak myślisz - pod jaki tłok zostanie naprawiony cylinder? Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
major000 Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Napisz co właściwie chcesz bo nie zrozumiałem ?Masz cylinder uszkodzony pod tłok selekcji "C"Cylinder oddajesz do naprawy powłoki ?Jak myślisz - pod jaki tłok zostanie naprawiony cylinder?Z tego co ja zrozumiałem to autor postu postanowił kupić nowy cylinder + nowy tłok a dostał uszkodzony cylinder i tłok selekcji C. W takim przypadku oczywiście reklamacja i gwizdy dla sklepu!!! Jeśli chodzi o dobór tłoka do cylindra(nieważnie czy nowego czy używki) zawsze należy podawać rozmiar tłoka a nie selekcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 (edytowane) Jeśli chodzi o te "odpryski" to są tzw przetrawienia które powstają przy nakładaniu powłoki. Wiele osób miało to na nowych czy regenerowancyh cylindrach i normalnie to pracowało. Bardzo możliwe więc że cylinder zosanie uznany za dobry, niemniej jednak selekcja C to trochę dziwna sprawa... chociaż... Też często widuje się cylindry oznaczone "B" czy tam "C" (Nowe!) Więc coś w tym musi być... Edytowane 3 Lipca 2012 przez rafael Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l.e.s.t.e.r Opublikowano 4 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 (edytowane) Napisz co właściwie chcesz bo nie zrozumiałem ?Masz cylinder uszkodzony pod tłok selekcji "C"Cylinder oddajesz do naprawy powłoki ?Jak myślisz - pod jaki tłok zostanie naprawiony cylinder? postanowiłem kupić nowy cylinder i tłok. Cylinder kupiłem uszkodzony (nowy) a tłok (nowy) dostałem selekcji C. Dzisiaj pojechałem do sklepu, właściciel grzecznie przeprosił i dał nowy cylinder firmy WORKS i nowy tłok selekcji A WOSSNERA.Po krótkiej rozmowie z właścicielem okazało się że Vertex ładuje do zestawów cylinder+tłok selekcje C - do zestawu jest dołączona karteczka opisem luzu montażowego z której wynika że pod cylinder VERTEX mogą być stosowane selekcje A,B,C. Z przyczyn oczywistych ładują do zestawów selekcję C. Zeby było śmieszniej tłok WOSSNER selekcji A jest większy o 0,01 niż VERTEX selekcji C - jakaś masakra z tym wszystkim Edytowane 4 Lipca 2012 przez l.e.s.t.e.r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
major000 Opublikowano 4 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 postanowiłem kupić nowy cylinder i tłok. Cylinder kupiłem uszkodzony (nowy) a tłok (nowy) dostałem selekcji C. Dzisiaj pojechałem do sklepu, właściciel grzecznie przeprosił i dał nowy cylinder firmy WORKS i nowy tłok selekcji A WOSSNERA.Po krótkiej rozmowie z właścicielem okazało się że Vertex ładuje do zestawów cylinder+tłok selekcje C - do zestawu jest dołączona karteczka opisem luzu montażowego z której wynika że pod cylinder VERTEX mogą być stosowane selekcje A,B,C. Z przyczyn oczywistych ładują do zestawów selekcję C. Zeby było śmieszniej tłok WOSSNER selekcji A jest większy o 0,01 niż VERTEX selekcji C - jakaś masakra z tym wszystkimDlatego tak jak napisałem wyżej przy kupnie tłoka posługujemy się rozmiarem a nie symbolem selekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi